ΔΕΘ: Τα οκτώ σημεία της Φώφης Γεννηματά (Βίντεο) - Ειδήσεις Pancreta

Το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που είναι «ο δρόμος του ΚΙΝΑΛ για τη Νέα Αλλαγή, για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή», παρουσίασε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ η Φώφη Γεννηματά, η οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά την ομιλία της στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

«Στην καρδιά της πρότασης μας για τη Νέα Αλλαγή, βρίσκεται το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, ένα στοίχημα ζωής για τη χώρα και την κοινωνία» ανέφερε η κ. Γεννηματά, εξηγώντας τους επιμέρους όρους: «Πράσινο» («γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το New Green Deal και να δώσουμε σύγχρονες λύσεις στις νέες προκλήσεις») και «Κοινωνικό Συμβόλαιο» («ώστε με τη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να χτυπήσουμε τις ανισότητες και όλοι να κερδίζουν από την κοινή προσπάθεια»).

Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρουσίασε το σχέδιο 8 σημείων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι «πράσινες» δημόσιες επενδύσεις και η «πράσινη» Παιδεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, «σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για ένα ανθρωπιστικό, ψηφιακό, πράσινο σχολείο της νέας εποχής που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους».

Συνοπτικά, τα σημεία των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής:

1. Νέο παραγωγικό μοντέλο - Ενίσχυση την εγχώριας Παραγωγής. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Που σημαίνει νέα χωροταξικά σχέδια, γενναία κίνητρα, αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε περιφέρεια που διασφαλίζουν την ισόρροπη και εξωστρεφή περιφερειακή ανάπτυξη.

2. Πρόγραμμα για «Πράσινες» Δημόσιες Επενδύσεις. Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δημιουργήσει  τις αναγκαίες υποδομές. Και ένα  ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

3. Αλλάζουμε τον προσανατολισμό του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν επαρκούν, για να χρηματοδοτηθεί και να πετύχει ο Ανασχηματισμός της Οικονομίας και των ασκούμενων πολιτικών.

4. «Πράσινη» Παιδεία - Παιδεία για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους. Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας δυναμικού, ξεκινά από το «ανθρώπινο κεφάλαιο», την Γνώση, την Καινοτομία, την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

5. Σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Που καλύπτει και στηρίζει καθολικά και με ισότιμη πρόσβαση, όλους τους πολίτες για όλη την διάρκεια του βίου τους. Που χρηματοδοτείται από μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση που κατανέμει αναλογικά και δίκαια τα βάρη.

6. Εργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Η πρόοδος και η εξέλιξη, συνδέονται άρρηκτα με την στρατηγική της Πλήρους Απασχόλησης, των αξιοπρεπών αμοιβών, και της Νέας Ρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις, που διασφαλίζεται με κανόνες και ισχυρές συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για όλους.

7. Σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης- Ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος. Αλλαγή στο Κράτος ώστε να στηρίξει την  ανάπτυξη. Να κάνουμε πράξη την Αποκέντρωση. Οι επιτελικές υπηρεσίες στο «κέντρο» και όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι αντίστοιχοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Ελληνική περιφέρεια.

8. Σχέδιο στήριξης και ελπίδας για τους νέους. Οι νέοι δεν αρκούνται σε λίγα gigabytes. Δουλειές θέλουν. Καλές αμοιβές και σεβασμό. Ανοιχτά πανεπιστήμια και σχολεία. Βοήθεια στα δύσκολα, όταν σπουδάζουν, όταν υποαμείβονται, όταν αλλάζουν δουλειά, όταν ψάχνουν για σπίτι, όταν ξεκινούν μια επιχείρηση, όταν ανοίγουν μπλοκάκι, όταν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια.

Επίθεση κατά κυβέρνησης

Από την ομιλία της κ. Γεννημάτα δεν έλειψαν οι αναφορές κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, πριν από λίγες ημέρες. 

«H κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μια  Ελλάδα για λίγους», τόνισε η κ. Γεννηματά και συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος, ανέφερε τα εξής:

«Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης του. Έπεσε πλέον το δήθεν κεντρώο προσωπείο της. Το δήθεν επιτελικό κράτος κατέρρευσε. Επιτελικό κράτος για την Δεξιά σημαίνει συγκεντρωτισμός και μπίζνες από τη Μαξίμου "ΑΕ". Το κομματικό Κράτος επανιδρύθηκε, κόντρα σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας.

Αντί διαφάνειας  “fast track” φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ της  επιχειρηματικής και κομματικής ελίτ, αντί  πολυφωνίας επιχείρηση χειραγώγησης της ενημέρωσης.
Αντί μεταρρυθμίσεων απορρύθμιση των  κατακτήσεων και  καταπάτηση δικαιωμάτων.
Αντί  ασφάλειας για τον πολίτη ,  βαριά εγκληματικότητα.
Αντί  εθνικής συνεννόησης και εθνικής στρατηγικής, αμυντική και παθητική εξωτερική πολιτική.

→ Είναι μια Κυβέρνηση που άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του και  πορεύτηκε χωρίς σχέδιο με πολλά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας που στοίχησαν ακριβά

→ Είναι μια Κυβέρνηση που στηρίζει μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς, η μικρομεσαία επιχείρηση απουσιάζει από το Κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» σημαίνει την Ελλάδα των δύο ταχυτήτων και των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής , για τη στήριξη της Ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας.

→ Είναι μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τον εργαζόμενο, καθιερώνει την φτηνή εργασία .Οι μισθοί των εργαζόμενων μειώθηκαν δύο φορές πάνω από ότι στην Ε.Ε, ενώ 350.000 άνεργοι έμειναν χωρίς κάλυψη μέσα στην κρίση.

→ Είναι μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε ανίκανη να προστατεύσει τα δάση και τις περιουσίες στις φετινές πυρκαγιές

→ Είναι μια  Κυβέρνηση που δεν θέλει να σπάσει τη συνομωσία της ακρίβειας.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής και στο ΠΑΣΟΚ στεκόμαστε και θα στεκόμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ  που καθηλώνουν το παρόν και υπονομεύουν το μέλλον του ελληνικού λαού.»


Πηγή: tvxs.gr