Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή εργασίας 6.412 υγειονομικοί - Ειδήσεις Pancreta
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
 
Οι αναστολές των υγειονομικών λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού συνεχίζονται, ενώ ήδη μένουν χωρίς πληρώματα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
 

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς έχει επιτυχία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, καθώς ο εμβολιασμός προχωράει.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης έκανε την «παρθενική» εμφάνιση του στη Βουλή από την νέα θέση που έχει στη κυβέρνηση και ενημέρωσε για την εφαρμογή του νέου μέτρου στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας.

«Έχει αποτελέσματα η υποχρεωτικότητα! Θα το δείτε από τα στοιχεία: Υπήρχε νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και πλέον έχει φτάσει στο 87%. Περιμέναμε αναστολές άνω των 10.000. Σας ανακοινώνω ότι έχουμε να κάνουμε με 6.412 αναστολές αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην... επιτυχία του υποχρεωτικού εμβολιασμού τόνισε πως το ΕΚΑΒ κινδυνεύει να μείνει χωρίς πληρώματα, καθώς πολλοί βγαίνουν σε αναστολή.

«Στο ΕΚΑΒ, έχουμε γύρω στα 500 άτομα σε αναστολή, εκ των οποίων 400 είναι στα πληρώματα των ασθενοφόρων», τόνισε κατά την τοποθέτηση του.

Έπειτα, αναφέρθηκε στη τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα στους υγειονομικούς που έχουν κάνει την πρώτη δόση να βγαίνουν από την αναστολή και να επιστρέφουν στην εργασία τους.

«Ακριβώς για να μην αιφνιδιάζουμε, αντιστοίχως ιδιώτες γιατροί ανεμβολίαστοι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στις κλινικές και θα έρθει ρύθμιση για το τι κυρώσεις θα έχουν στην εργασία τους. Δεν μπορεί ανεμβολίαστος γιατρός να χειρουργεί ή να βλέπει άρρωστο», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως δεν προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος αλλά αντίθετα δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα να συνεργαστεί για ένα διάστημα με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος του.

Ακολουθούν τα βασικά μέρη της ομιλίας του Θάνου Πλεύρη:

«Η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι σε κάποιες κατηγορίες θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός, υπό την έννοια ότι δεν θα μπορείς να βρίσκεσαι στις Μονάδες Υγείας και να παρέχεις υπηρεσίες ενώ είσαι ανεμβολίαστος. Διότι στη στάθμιση μεταξύ της ατομικής σου επιλογής και της Δημόσιας Υγείας, έχουμε προκρίνει ότι πρέπει να προέχει η Δημόσια Υγεία.

Είχε αποτέλεσμα η υποχρεωτικότητα; Είχε. Και θα το δείτε τώρα από τα στοιχεία που θα σας πω. Διότι πριν ξεκινήσει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μιλούσαμε για ποσοστά που έφταναν διψήφια και πολύ παραπάνω στους ανεμβολίαστους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπήρχε συγκεκριμένο νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και σήμερα είναι στο 87% οι εμβολιασμένοι. Και κάτω από καλύτερες προοπτικές, θεωρούσαμε ότι όταν θα εφαρμοζόταν το μέτρο και είχε προετοιμαστεί η Πολιτεία, το Υπουργείο, θα είχαμε αναστολές άνω των 10.000. Η Πολιτεία είχε προετοιμαστεί για αναστολές σε περισσότερους από 10.000 υγειονομικούς.

Σήμερα σας ανακοινώνω ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, γιατί υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις αλλά θεωρούμε ότι η διαφορά δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερη, έχουμε να κάνουμε με 6.412 αναστολές αυτή τη στιγμή. Είναι τα στοιχεία τα οποία μου έδωσαν πριν έρθω εδώ. Αυτά τα στοιχεία θα αλλάξουν προς τα πάνω γιατί τα νοσοκομεία επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή, άτομα τα οποία έχουν ζητήσει αναρρωτικές άδειες ή υπάρχουν άτομα που βρίσκονται σε αναρρωτικές άδειες ή για κάποιους λόγους τεχνικούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Άρα έχουμε ένα ποσοστό το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστούμε την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με την τροπολογία την οποία θα σας παρουσιάσω.

Παράλληλα στο ΕΚΑΒ, το οποίο έχει γύρω στα 500 άτομα σε αναστολή εκ των οποίων τα 400 είναι πληρώματος σε ένα σύνολο κόσμου 4.800.

Ενώ λοιπόν μέχρι τώρα η κατεύθυνση ήταν ότι αυτός ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί θα επέστρεφε στην εργασία του όταν θα ολοκλήρωνε τον εμβολιασμό του και θα περνούσαν οι 14 μέρες, επειδή ακριβώς είχαμε δώσει τη δυνατότητα όσοι μέχρι τις 31 Αυγούστου έκαναν το πρώτο εμβόλιο να παρέμεναν στο σύστημα με δήλωση την οποία έκαναν εχθές. Και θα έχετε πληροφορηθεί ότι με τροπολογία που θα έρθει την άλλη εβδομάδα, θα δώσουμε τη δυνατότητα τώρα και σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, με το που μπουν στην εμβολιαστική διαδικασία, με το που κάνουν δηλαδή το πρώτο εμβόλιο να μπορέσουν να μπουν στο σύστημα».


Πηγή: ieidiseis.gr