Ανατροπή με τις μάσκες: Πάμε για υποχρεωτική χρήση παντού και σε όλη την Ελλάδα - Ειδήσεις Pancreta
Κρίσιμη είναι η σύσκεψη των ειδικών την Πέμπτη. Όλα δείχνουν ότι πάμε για υποχρεωτική χρήση στις μάσκες παντού, άμεσα και σε όλη την Ελλάδα.

Μάσκες παντού και σε όλη την Ελλάδα, αναμένεται να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι που συνεδριάζουν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, η πλειονότητα των Ειδικών είναι υπέρ του μέτρου καθώς θέλουν με κάθε τρόπο να «φρενάρουν» την έξαρση της πανδημίας και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Πρόκειται άλλωστε για ένα μέτρο που έχει αποδείξει ότι αποδίδει και μας γλιτώνει από πολύ δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις, ενώ θα ξεκαθαρίσει μια και καλή το «τοπίο» για το αν και που πρέπει να φοράμε μάσκα ή αν η χρήση της αφορά ισχυρή η απλή σύσταση.

Εφόσον, λοιπόν, η Ολομέλεια της Επιτροπής δώσει το «πράσινο» φως για υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις το απόγευμα της Πέμπτης.

Η Ολομέλεια των Ειδικών θα ζητήσει επίσης αυξημένο testing και σχολαστικούς ελέγχους στα λιμάνια όπου υπάρχουν τρομακτικά κενά.

Υπενθυμίζεται ότι για ταξίδι στο νησί χρειάζεται:

-πιστοποιητικό εμβολιασμού,

-ή rapid test,

-ή μοριακό τεστ για τη μετακίνηση εκτός νομού προς τα νησιά

-Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών θα πρέπει να κάνουν PCR, Self ή Rapid test ενώ τα παιδιά κάτω των 12 δεν υπάρχει υποχρέωση τεστ.

Παρότι είναι υποχρεωτική πλέον η διενέργεια τεστ κορονοϊού για τη μετάβαση προς οποιοδήποτε νησί (εξαιρούνται Εύβοια, Σαλαμίνα, Λευκάδα), δεν ισχύει το ίδιο για την επιστροφή από αυτά.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι εξαιρέσεις

Από τις ως άνω υποχρεώσεις εξαιρούνται:

-Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),

-Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου,

-Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

-Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.


Πηγή: ieidiseis.gr