Ποια προνόμια για εμβολιασμένους βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Η μετάλλαξη Δέλτα επισπεύδει τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για την παροχή κινήτρων σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού. Οι κλειστοί χώροι, τα γήπεδα, τα ταξίδια και τα δώρα. Στα σκαριά νέα επικοινωνιακή καμπάνια.

Η μετάλλαξη Δέλτα επισπεύδει τα προνόμια – διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους. Είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας ο οποίος ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και από εκεί που προγραμματιζόταν η σχετική συζήτηση και οι ανακοινώσεις να γίνουν το Σεπτέμβριο, όπως προανήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν την άλλη εβδομάδα.

«Από τη στιγμή που έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πια που με μεγάλη προθυμία αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, εμβολιάζονται, είναι βέβαιον ότι πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση», τόνισε ο πρωθυπουργός και ήδη το θέμα επεξεργάζεται η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, από την προσεχή Δευτέρα να δημοσιοποιηθούν τα κίνητρα για τους μη εμβολιασμένους -ή αλλιώς τα οφέλη των εμβολιασμένων.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλει σε καμία περίπτωση πισωγυρίσματα και νέα κλεισίματα της κοινωνίας και της οικονομίας από το φθινόπωρο, αν και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας χαρακτήρισε «πολύ πιθανό να δούμε τοπικά lockdown» σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Παράλληλα, οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι ασφαλείς είναι ο εμβολιασμένοι πολίτες, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από τις μεταλλάξεις. Κάτι που, σε συνδυασμό και με την ανάγκη μιας πετυχημένης τουριστικής σεζόν, καθιστά μονόδρομο τον μαζικό εμβολιασμό, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του βρίσκεται μια δέσμη μέτρων, που θα εφαρμοστούν σταδιακά και όχι εν μια νυκτί και ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης (στο Newsbomb.gr) έδωσε το στίγμα: «Τον χειμώνα σε κλειστό θέατρο ή εστιατόριο δεν θα μπαίνει κανένας μη εμβολιασμένος», τόνισε, αποκαλύπτοντας ένα από τα κίνητρα που θα δοθούν από την Κυβέρνηση προς όσους αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το ίδιο ενδεχομένως να συμβεί και σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες κα κινηματογράφοι, όπου για να μπει κάποιος ίσως να καλείται να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και στα γήπεδα, τα κλειστά αλλά και τα ανοιχτά, ενώ εξετάζεται το σενάριο οι πλήρως εμβολιασμένοι να έχουν ελεύθερη -και ίσως χωρίς μάσκα- πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Επίσης, θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς να προσκομίζουν κανενός είδους τεστ ή να κάθονται κάποιες μέρες σε καραντίνα, αλλά απλά δείχνοντας το πιστοποιητικό του εμβολιασμού τους.

Μία από τις σκέψεις που έχει τεθεί επί τάπητος είναι -για να δοθούν κίνητρα στους νέους να εμβολιαστούν- να δοθούν, μέσω κληρώσεων, διάφορα δώρα, όπως εισιτήρια για αγώνες ή ακροάματα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στα γυμναστήρια οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα, ενώ από τη Δευτέρα δεν θα υποχρεούνται να κάνουν self test για να τα προσκομίσουν στις εργασίες τους.

Στόχος είναι όσοι ακόμα το σκέφτονται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αφού θα αρθούν αυτομάτως μια σειρά περιορισμών και απαγορεύσεων ελέω πανδημίας.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει μια επικοινωνιακή καμπάνια, προκειμένου να πειστούν τόσο οι νεότεροι όσο και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία να κάνουν «το τσίμπημα που θα σώσει τις ζωές τους και θα τους αλλάξει τη ζωή», όπως χαρακτηριστικά λένε στην Κυβέρνηση.

«Να απευθυνθούμε στους νέους συμπολίτες μας οι οποίοι τώρα αρχίζουν και μπαίνουν πιο δυναμικά στη σχετική πλατφόρμα για να κλείσουν τα ραντεβού τους», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στους ηλικιωμένους, σημείωσε: «Θέλω να σας ζητήσω να δείτε τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας τους τελευταίους μήνες, σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί, έχουν διασωληνωθεί και δυστυχώς κάποιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί και οι οποίοι αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαν πολύ αυξημένες πιθανότητες, να αποφύγουν αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη, ενίοτε και τραγική, εξέλιξη».

Φίλιππος Πανταζής


Πηγή: euro2day.gr