Στ. Πέτσας: Θα σταθούμε δίπλα στους δήμους - Ειδήσεις Pancreta
Στα Χανιά ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας - Δεσμεύσεις για την ένταξη σημαντικών έργων ανάπτυξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
 

Τουλάχιστον 316 εκατομμύρια ευρώ θα μπορεί να λάβει η Κρήτη για έργα, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όπως δήλωσε ολοκληρώνοντας τος επαφές που είχε με δημάρχους και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννη Κουράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι τα 316 εκατομμύρια θα είναι το πλαφόν, καθώς το ποσό θα μεγαλώνει και θα διευρύνεται δυναμικά, ανάλογα με τις εκπτώσεις των έργων που θα συμβασιοποιούνται και όσο υπάρχει μεταφορά από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπουργός διευκρίνισε ότι όσον αφορά την Κρήτη πρόκειται για ειδική περίπτωση, λόγω των 172 εκατ. ευρώ που είχε προλάβει να εντάξει στο «Φιλόδημος 1». Όπως ανέφερε, η Κρήτη δεν θα «τιμωρηθεί» για την ετοιμότητα που έδειξε και το θέμα θα αντιμετωπιστεί με ευελιξία, προκειμένου τα έργα που θα ενταχθούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, με φόντο τις εκπτώσεις αλλά και τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να μη μείνει εκτός υλοποίησης κανένα από τα εμβληματικά έργα που αφορούν τον κάθε δήμο ξεχωριστά.

Ο κ. Πέτσας τόνισε στους δημάρχους και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους δήμους με έκτακτες ενισχύσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής- εξετάζεται η δυνατότητα στήριξης σε ό,τι αφορά το κόστος ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες.

«Όταν μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στους δήμους, αυτό που πρέπει να γίνεται είναι και μεταβίβαση πόρων. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ναυτιλίας και συζητάμε για την αναγκαιότητα να βρεθεί κονδύλι που θα αντιμετωπίζει αυτές τις ευθύνες. Υπολογίζουμε ότι θα είναι ένα κονδύλι περίπου 8-10 εκατ. ευρώ, που θα αρκεί για να καλύψει αυτές τις ανάγκες για τους ναυαγοσώστες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Χανιά

Την δέσμευση ότι το σχέδιο του Δήμου Χανίων για την ένταξη σημαντικών έργων ανάπτυξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα βρει αρωγό το Υπουργείο Εσωτερικών , ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας που συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης.

Η πρόταση που παρουσίασαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης και στελέχη του δήμου αφορά έργα συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτουν και τις 14 προσκλήσεις του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την πρόταση του δήμου ολοκληρωμένη και με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης, «τα Χανιά δεν είναι μόνο μια πόλη με ιστορία, αλλά γράφει ιστορία και σήμερα, με πρωθυπουργό από εδώ, πολιτικό δυναμικό με πολύ μεγάλο εκτόπισμα και μία φιλόδοξη δημοτική Αρχή που είδα ότι έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Και τέτοιου είδους σχέδια φυσικά έχουν αρωγό το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας σαν υπουργείο είναι μεγάλα, δεν είναι περιορισμένα, μπορεί όμως να έχουμε την συνέργεια που χρειάζεται και από αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να δώσουμε φτερά και όχι να ψαλιδίσουμε τις προσδοκίες που έχει η δημοτική Αρχή όταν παρουσίασε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο 60 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ Πέτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο έργα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι πόροι για αυτά θα αναζητηθούν είτε από το «Αντώνης Τρίτσης», είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ κάλεσε την δημοτική Αρχή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των Νεωρίων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι, «η παρουσία του κ Πέτσα στα Χανιά δείχνει ότι το υπουργείο ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό μας που αφορά έργα με μεγάλο αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία».

Από τα Χανιά ο κ Πέτσας έκανε γνωστό ότι για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών θα υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 8-9 εκατομμυρίων συνολικά για να καλυφθούν, όπως είπε, οι δήμοι που έχουν επιβαρυμένο προϋπολογισμό με το νέο πλαίσιο που προσφέρει ωστόσο μεγαλύτερη ασφάλεια στις παραλίες.

Στην σύσκεψη στο δημαρχείο Χανίων στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδακης και Βασίλης Διγαλάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, τέθηκαν ακόμα θεσμικά και λειτουργικά θέματα όπως αυτό της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών.

Ρέθυμνο

Την πλήρη στήριξη του έργου τόσο της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης όσο και των δημάρχων του νομού από πλευράς της κυβέρνησης και του υπουργείου εσωτερικών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από το Ρέθυμνο όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Ο υπουργός συναντήθηκε με τους δημάρχους των δήμων Ρεθύμνης, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

«Εμείς ως υπουργείο μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αλλά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα χρησιμοποιώντας αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, όπως ένα τέτοιο κορυφαίο εργαλείο είναι το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτεί πάρα πολλές δράσεις», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν ενταχθεί ή και βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο στο Ρέθυμνο όσο και σε όλο το νησί ο κ. Πέτσας είπε πως: «Είμαστε δίπλα να στηρίζουμε πραγματικά, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, όλοι μας, μαζί με τον πρωθυπουργό έργα, όπως για παράδειγμα την υπογειοποίησης του πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο. Έργα μεγάλα. Θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που όλοι θέλουμε. Έναν τόπο, όπως είναι η Κρήτη, που είναι πρωτοπόρος στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα για να αποκτήσει επιτέλους τις υποδομές που είναι απαραίτητες ώστε να διασυνδέσει αυτά τα δύο και να γίνει η Κρήτη τελικά αυτό που όλοι πιστεύουμε, δηλαδή η ναυαρχίδα μας».

Τα μεγάλα έργα όπως είπε ο κ. Πέτσας αφήνουν αποτύπωμα για τις γενιές που θα έρθουν, οπότε είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να τα στηρίξει. Όπως αυτονόητη χαρακτήρισε την υποχρέωσή της, όταν μεταβιβάζει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στην αυτοδιοίκηση να φροντίσει η πολιτεία: «… να παντρεύει αυτή την αρμοδιότητα με οικονομικούς πόρους. Αυτό κάναμε για παράδειγμα και στη ναυαγοσωστική κάλυψη με τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη, που είναι αρμόδιος, και ο οποίος εισηγήθηκε όλη τη διαδικασία της ενίσχυσης της ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες. Είχαμε την ευκαιρία να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ποσό που πηγαίνει προς τους δήμους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την υποχρέωση. Η υποχρέωση αυτή των δήμων, θα καλυφθεί με ένα ποσό της τάξης των 8 με 10 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με το πλαφόν στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και την ενδεχόμενη διάψευση προσδοκιών που κάποιοι μπορεί να είχαν ή για θέματα ευελιξίας των δήμων, ο κ. Πέτσας, τόνισε πως: «Υπάρχει ευελιξία και είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε. Η ευελιξία μας έχει τρεις πηγές. Η πρώτη είναι οι εκπτώσεις των έργων και οι εκπτώσεις που θα υπάρξουν θα παραμείνουν στο πρόγραμμα. Το κάθε ποσό έκπτωσης θα αξιοποιηθεί και πάλι για έργα. Δεύτερη πηγή είναι το ΕΣΠΑ. Ακόμη μία μεγάλη πηγή αφορά τη δυνατότητα που δίνει το ταμείο ανάκαμψης για έργα ώριμα των υπουργείων ώστε να μεταφερθούν στο ταμείο. Πρέπει να βοηθήσουμε στην απορρόφηση του, ώστε να μη χαθούν χρήματα μέχρι να σχεδιαστεί ένας άλλος μονιμότερος μηχανισμός και έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε και άλλα έργα στα ήδη δοκιμασμένα εργαλεία μας προς όφελος των πολιτών».

Σε ότι αφορά έργα και την πιθανότητα απένταξης τους λόγω καθυστέρησης της εκτέλεσής τους από πλευράς των δήμων ο υπουργός μίλησε για σοβαρότητα που πρέπει να υπάρξει από όλους. «Η σοβαρότητα στην περίπτωση των έργων είναι οι καθαροί κανόνες. Εμείς δείχνουμε ευελιξία ώστε να εντάξουμε έργα ακόμη και πάνω από το ονομαστικό πλαφόν, αν χρειαστεί, και αυτό διότι καταλαβαίνουμε και το βαθμό ευελιξίας αλλά και την ευθύνη μας απέναντι στους δημότες που περιμένουν να δουν ένα έργο από τη δημοτική αρχή, την Περιφέρεια ή το υπουργείο και η ευθύνη πρέπει να είναι ακέραια. Επομένως, εάν δεν προχωράει κάποιος σε έργα θα πρέπει να αφήσει τη θέση του σε κάποιον άλλον. Αυτή είναι η λογική της απένταξης έργων και της ένταξης ενός άλλου. Όχι τιμωρητική, αλλά η δυνατότητα να τρέξουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Πρέπει να τρέξει η κάθε δημοτική αρχή, να εμφανίσει ότι οι πόροι που τέθηκαν στα χέρια της αξιοποιήθηκαν. Επομένως αυτός είναι ο σκοπός», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για συγκεκριμένες απαντήσεις και κατευθύνσεις σε ότι αφορά τα έργα τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε δημάρχους και Περιφέρεια έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης τονίζοντας ότι: «Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά τα έργα υποδομών στην Κρήτη».

Άγιος Νικόλαος

Ότι σύντομα θα ανοίξει η αντιμετώπιση του θέματος της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από τον Άγιο Νικόλαο. Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η υποστελέχωση έχει αφήσει ένα αποτύπωμα στη δυνατότητα των δήμων να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών και πως αυτό είναι ένα ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τον υπουργό Μάκη Βορίδη.

«Η αντιμετώπιση δεν θα εξαντληθεί στο πλαίσιο μόνο της κινητικότητας αλλά και στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού προσλήψεων, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν οι δημοτικοί άρχοντες προκειμένου να φέρνουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας είχε επαφές με δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη, με τους οποίους συζήτησε θέματα της αυτοδιοίκησης. Στο επίκεντρο τέθηκε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι θα βοηθήσει να υλοποιηθούν σημαντικά έργα στους Δήμους και να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών.

«Κάνοντας χρήση των χρημάτων που είναι διαθέσιμα στο πρόγραμμα αλλά και τις χρηματοδοτήσεις και τις συνέργειες από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ικανοποίηση μεγάλου ποσού των αιτημάτων για έργα, που έχουν υποβάλει ήδη οι δήμοι. Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, μέχρι έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροκίνηση ή και τις αστικές αναπλάσεις» διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.


Πηγή: efsyn.gr