Τσίπρας: Ενώνουμε δυνάμεις για το 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις και πληρωμή των υπερωριών - Ειδήσεις Pancreta

«Η μάχη για τα εργασιακά θα είναι η μάχη των μαχών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για το «σχέδιο νόμου Μητσοτάκη- Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων καθώς και τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε επίσης ότι «δεν μπορούν να γίνουν λάστιχο οι ζωές των εργαζομένων για την αύξηση κερδών των ελίτ» και κάλεσε σε συντονισμό της δράσης «απέναντι στην εργασιακή αντιμεταρρύθμιση που έρχεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

«Σήμερα σας κάλεσα για να λάβουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, κανείς δεν περισσεύει, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας», είπε στην εισήγησή του.

«Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά τη ζωή τής κοινωνικής πλειοψηφίας, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κάθε μορφή εργασίας, και ιδιαίτερα αφορά τους νέους ανθρώπους και την προοπτική τους. Αυτούς που από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να ρίξει στον Καιάδα», είπε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι αποφάσισε εν μέσω «κορύφωσης του δράματος της πανδημίας, να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία, δηλαδή στην κοινωνική πλειοψηφία». «Και όταν κηρύσσεται πόλεμος», είπε, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις, όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες, αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο».

«Η κυβέρνηση έχει χρέη σε μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι «έχει χρέη όχι μονάχα στις τράπεζες, αλλά και σε μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια». 

«Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτές τις προθέσεις για τη διάλυση της εργασίας και την ταπείνωση των μισθών, τα τζάκια αυτά δεν τις έχουν εκφράσει τώρα. Τις έχουν επιχειρήσει χρόνια τώρα με αφορμή τα μνημόνια και με σύμμαχο τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Γνωρίζαμε επίσης ότι η πανδημία θα αφήσει ανοιχτές κερκόπορτες, με την καθιέρωση της τηλεργασίας που είναι πολύ πιο δύσκολο να μπορεί να ελέγχει κανείς το χρόνο εργασίας και τις υπερωρίες», είπε.

«Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν ο κυνισμός με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να ξεπληρώσει αυτά τα χρέη, αυτές τις υποχρεώσεις του και να οδηγήσει την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης πια ασυδοσίας και τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα, που αν θυμάστε είχε υποσχεθεί και προεκλογικά», υπογράμμισε και προειδοποίησε την κυβέρνηση να «μην επιχειρήσει καν να καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο»,  «εντάσσοντάς το μάλιστα και στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης».

Σχολίασε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν νομίζει ότι θα καταφέρει «να κρατήσει σε ύπνωση» τους εργαζόμενους «επειδή έχει τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ με το μέρος του». Διότι, είπε, «ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι ζουν σήμερα, που οι νόμοι υπάρχουν, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν τηρούνται, καταλαβαίνουν τι μπορεί να τους περιμένει μετά και από την κατάργησή τους».

Είπε ακόμα ότι σήμερα το 52% των εργαζομένων δηλώνουν ότι εργάζονται υπερωριακά, το 40% όσων δουλεύουν υπερωρίες δηλώνει ότι δεν πληρώνεται τις υπερωρίες και ότι στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι είναι πρωταθλητές στην ΕΕ στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με 41,7 ώρες κατά μέσο όρο «και η ανεργία κινδυνεύει να εκτοξευτεί και πάλι στο 20% στο τρέχον έτος».

Οι μάχες του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες σε δύσκολη περίοδο, «όπου παρόμοιες προτάσεις είχε ξαναφέρει στο τραπέζι ο ΣΕΒ, μέσω της τρόικας, η οποία μας απειλούσε ότι αν δεν τις υλοποιήσουμε θα αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πίσω, αναζήτησε συμμαχίες στον ILO, στα ευρωπαϊκά κόμματα της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη Κομισιόν «καταφέρνοντας, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, θετικά βήματα προς τα εμπρός».

 • Καταφέραμε – παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες- και σημαντικά θετικά βήματα προς τα εμπρός.
 • Μειώσαμε την ανεργία κατά 10%, με 675.000 νέες θέσεις εργασίας
 • Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αμέσως μετά το τέλος των μνημονίων, κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους ανθρώπους
 • Περίπου 800.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από αυτές τις αυξήσεις.
 • Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ωφελήθηκαν περισσότεροι από 215.000 εργαζόμενοι.
 • Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 19.2% που τη βρήκαμε το 2014, στο 8.94% το 2018.
 • Θεσμοθετήσαμε την Ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας και της υπερωρίας
 • Για πρώτη φορά δηλώθηκαν 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας
 • Θεσμοθετήσαμε μέτρα σημαντικά προκειμένου να προστατέψουμε τους εργαζόμενους, μέτρα για την απλήρωτη εργασία
 • Θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, για τον περιορισμό των αυθαίρετων απολύσεων
 • Θεσπίσαμε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες
 • Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους
 • Στοχευμένα προγράμματα εργασίας για 15.500 νέους και επιστήμονες σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας
 • Αποκλείσαμε από το δημόσιο χρήμα τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία
 • Αλλάξαμε την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, όπου δόθηκαν κίνητρα για πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου
 • Δώσαμε πρόσβαση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να παρακολουθούν οι ίδιοι αν και πώς τους έχει δηλωμένους ο εργοδότης τους
 • Θεσμοθετήσαμε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές, τα delivery
 • Δεδουλευμένα 51 εκ. € δόθηκαν στους εργαζόμενους μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ
 • διεκπεραιώσαμε 541 τριμερείς συμφιλιωτικές το διάστημα 2015-2019 στο Υπ. Εργασίας έναντι μόλις 154 που έχουν διεκπεραιωθεί από το 2012-2014
 • Ενώ ενισχύσαμε σημαντικά και το ανθρώπινο δυναμικό στο ΣΕΠΕ κατά 35% σε σχέση με αυτό που βρήκαμε το 2015
   

Πυρά κατά Ν..Δ για απορρύθμιση της εργασίας

Στον αντίποδα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, αντίθετα, μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, με «δραματικά αποτελέσματα εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς και απουσίας μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων από την πανδημία». Την κατηγόρησε ότι: «κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων και των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60%».

Σημείωσε επίσης πως η ΝΔ, όταν ξέσπασε η πανδημία «οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), στην αναστολή σύμβασης με επίδομα αναστολής 534 ευρώ ή στην ανεργία και με πρόσχημα την πανδημία έλαβε μια σειρά από “έκτακτα μέτρα” που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν αδύνατους τους ελέγχους, με προφανή επιδίωξη την μονιμοποίηση τους».

Ως προς αυτά την κατηγόρησε για θέσπιση της υποχρεωτικής μεταφοράς προσωπικού σε άλλη επιχείρηση του ίδιου Ομίλου, αναστολή της υποχρέωσης καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των σχετικών με το ωράριο αλλαγών, θέσπιση των απλήρωτων υπερωριών για εργαζόμενους σε καραντίνα, μείωση του Δώρου Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή. Επίσης την κατηγόρησε ότι δεν προέβλεψε κανόνες για την τηλεργασία.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τώρα ο πρωθυπουργός «προαναγγέλλει ότι θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας». «Δεν θα το επιτρέψουμε γιατί έχουμε χρέος να μη το επιτρέψουμε», υπογράμμισε. Χρέος, τόνισε, απέναντι στην ιστορία των αγώνων του εργατικού κινήματος και απέναντι στο αύριο, «απέναντι στις επόμενες γενιές που κάποιοι από απληστία για περισσότερα κέρδη, θέλουν να τους μάθουν ότι μπορούν όχι να δουλεύουν για να ζουν αλλά να ζουν για να δουλεύουν, ασταμάτητα, όπως τα ρολόγια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξέρει ότι «όλα μπορούμε να τα πετύχουμε με αυτούς, με την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους της δημιουργίας και της εργασίας, μπορούμε να κυλίσουμε τους τροχούς της ιστορίας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα». «Όταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνεται νόμος. Η αντίστασή μας γίνεται καθήκον», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Συντονίζοντας την εκδήλωση, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκμεταλλεύθηκε την πανδημία για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και ότι «τώρα με το ανεργατικό νομοσχέδιο» δίνει «το τελειωτικό χτύπημα σε εργαζόμενους, ωράριο, μισθούς, δικαιώματα, στη συλλογική αυτονομία και στις συνδικαιστικές ελευθερίες».

«Εξαπολύει γενικευμένη επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι «καταδικάζει τη νέα γενιά σε ένα ζοφερό μέλλον με εργασιακή επισφάλεια, φθηνούς μισθούς και ελαστική εργασία».
 

Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους. Μιλώντας για τα εργασιακά, λέει ό,τι φαντάζεται πώς περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση που δεν έχει, καν, παρουσιαστεί. Μιλάει με κλισέ και συνθήματα του μακρινού παρελθόντος τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σύγχρονα προβλήματα. Σε μια τέτοια εκδήλωση ταίριαζε γάντι η παρουσία του γνωστού “κατεβάζουμε τον διακόπτη”, Νίκου Φωτόπουλου που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα για να πει όσα επαναλαμβάνει μονότονα εδώ και δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μπροστάρη τον κ. Φωτόπουλο πορεύεται στον 21ο αιώνα με συνθήματα του 19ου».

Δείτε ζωντανά την εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα, συνδικαλιστικών φορέων από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, εργολαβικών εργαζομένων καθώς και εργαζόμενοι από τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού- επισιτισμού, των μεταφορών και του Πολιτισμού:


Πηγή: efsyn.gr