Μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας και έντονες επιφυλάξεις ενόψει Πάσχα από τους ειδικούς - Ειδήσεις Pancreta

George Vitsaras / SOOC

Σύμφωνα με τους ειδικούς, απελπιστική κρίνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και την πληρότητα των ΜΕΘ, ενώ μεγάλες ανησυχίες και αντιστάσεις εκφράζουν σχετικά με ένα ενδεχόμενο άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα. Ταυτόχρονα, εκφέρονται επιφυλάξεις σχετικά τις εκκλησίες και τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ να βρίσκεται στο δικό του μήκος κύματος. Μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει από τη δήλωση του Νίκου Καπραβέλου ότι «τι θα κλείσει και όχι τι θα ανοίξει πρέπει να συζητάμε», αποκλείοντας εμμέσως πλην σαφώς τη συζήτηση που τυχόν ανοίξει ενόψει εορτών.

Μεγάλες επιφυλάξεις εκφράζουν οι ειδικοί σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, την κατάσταση στις ΜΕΘ, αλλά και τα σενάρια για τυχόν άνοιγμα μετακινήσεων για το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και καθηγητή Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων στην παρούσα φάση, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια ήταν να είναι λίγο τολμηρότερο. «Μας πήγε πίσω όμως η σημαντική καθυστέρηση στην ύφεση της επιδημιολογικής φόρτισης. Αρχίζει να σταθεροποιείται η καμπύλη αλλά αργεί να πέσει προς τα κάτω που είναι πολύ σημαντικό για τη διασπορά. Υπήρχε πολύ μεγάλη διασπορά και μεγάλο υγειονομικό φορτίο προς το ΕΣΥ».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα είναι μεγάλος, η πίεση στο σύστημα μεγάλη, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται οπότε αυτό οδηγεί σε αποφάσεις πολύ πιο προσεγμένες και συντηρητικές, με δεδομένο ότι υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας στην κάθε κίνηση που ανοίγουμε» σημείωσε επίσης ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, «είναι πιο μικρό το φορτίο κινδύνου όταν ανοίγουμε το λιανεμπόριο και τα σχολεία, παρά όταν ανοίγεις τα malls και τις διαδημοτικές μετακινήσεις, εκτός περιφερειακής ενότητας. Μετράμε αυτήν την επικινδυνότητα και πάμε βήμα-βήμα. Το αποτέλεσμα του κάθε ανοίγματος πρέπει να αποτυπωθεί σε διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων για να δούμε το επόμενο. Επομένως, να περάσουν δύο εβδομάδες να δούμε την επιρροή των μέτρων που είχαμε μέχρι τώρα για να μπορέσουμε να δούμε τα επόμενα».

Αναφορικά με τις προοπτικές για το Πάσχα, ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πως, με τον ρυθμό που έχουμε την ύφεση στην επιδημία και την πίεση στο σύστημα είναι δύσκολο να δούμε μετακινήσεις το Πάσχα. «Σίγουρα οι αποφάσεις θα παρθούν προς το τέλος της άλλης εβδομάδας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αυτή τη στιγμή όπως είναι η κατάσταση δεν πρέπει να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Πρέπει να αναζητήσουμε και τις υπόλοιπες λύσεις, του ανοικτού χώρου του Πάσχα, εκεί που βρισκόμαστε» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Από πλευράς του, ο Στέλιος Λουκίδης καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε ότι καθημερινά οι εισαγωγές δεν είναι σε πτωτική τάση, αντίθετα οι κλινικές μας γεμίζουν και έχουμε αυξημένη παρουσία ανθρώπων σε ΜΕΘ.

Κάλεσμα στους ιερείς να πειθαρχήσουν στα μέτρα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ κάλεσε τους ιερείς ανά την Ελλάδα να πειθαρχήσουν στα μέτρα. «Θα πρέπει η εκκλησιά να δώσει τη λύση κι όχι να περιμένει από το κράτος και κάτω από πίεση, να πάρει κάποια μέτρα. Η ίδια η εκκλησία που είναι αρωγός της πατρίδας από αιώνες των αιώνων, η  ΔΙΣ, να πάρει τις αποφάσεις της και να τις προτείνει στο κράτος υπό το φως ίσως και της βοήθειας κάποιων ειδικών».

«Δυστυχώς από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών ιχνηλατήσεων έχουμε δει ότι οι ναοί και οι θρησκευτικές τελετές, οι οποίες πρέπει να γίνονται φυσικά, συμβάλλουν σε κρούσματα. Θα πρέπει η εκκλησία να δώσει τη λύση και να προτείνει αυτή τη λειτουργία που θα διαφυλάξει τη θρησκευτικότητα των ημερών, αλλά και θα προφυλάξει το ποίμνιο από τους κινδύνους» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τέλεσης του επιταφίου στον περίγυρο της εκκλησίας ή της Ανάστασης σε ανοιχτούς χώρους απάντησε πως κατά τη γνώμη του οτιδήποτε προκαλεί υπερσυγκέντρωση ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους θα προκαλέσει κάποιο θέμα. Χρειάζεται αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο μπορεί να βρεθεί αυτό, αρκεί η εκκλησία να μην πιέσει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση ανασφάλειας υγειονομικής. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα θα επιτρέψουν και τη θρησκευτικότητα αλλά και την ασφάλεια του ποιμνίου» ανέφερε.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, και ερωτηθείς αν η εκκλησία ειδικά για το βράδυ της Ανάστασης θα ζητήσει χαλαρότερο ωράριο, απάντησε ότι την προσεχή εβδομάδα συνέρχεται η ΔΙΣ για να υποβάλει προτάσεις να συνεκτιμήσει την κατάσταση για να ζητήσει την παρέκταση χρονικά. «Και ο επιτάφιος και η Ανάσταση γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, επομένως μπορούν να τηρηθούν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα» τόνισε. «Άργησε η Ευρώπη στους εμβολιασμούς, τρεις μήνες τώρα έπρεπε να είχε τελειώσει ο εμβολιασμός και να έχουμε ισχυρό τείχος στην πανδημία» επισήμανε ο Σεραφείμ.

«Ο εμβολιασμός είναι απόλυτο μέσο αποφυγής της πανδημίας» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος έχει εμβολιαστεί.

«Τι θα κλείσει και όχι τι θα ανοίξει πρέπει να συζητάμε»

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Open, χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στα νοσοκομεία και πρόσθεσε: «Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ, Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί».

Ακόμα, τόνισε με νόημα: «Τι θα κλείσει και όχι τι θα ανοίξει πρέπει να συζητάμε. Κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, φροντίζουν οι άνθρωποι στις κλινικές να βοηθήσουν τους ασθενείς με μη μηχανικό τρόπο, αλλά πολλές φορές αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Λέγαμε ότι θα φτάσει η κορύφωση και θα δούμε λίγο φως, όμως υπάρχει προοδευτική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κανείς από όσους νοσηλεύουμε δεν έχουν εμβολιαστεί».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού στάθηκε στους λόγους που προκάλεσαν έξαρση κρουσμάτων.

«Ήταν τα πάντα κλειστά και αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη έξαρση τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία. Σε επίπεδο κρουσμάτων έχουμε επιπέδωση και μείωση, έχουν αυξηθεί και τα τεστ, ο δείκτης θετικότητας είναι 4,7 – 4,8», ανέφερε η κ. Λινού.

«Έχουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα βελτιωθεί με τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, αλλά θα βοηθήσει να είναι έξω οι άνθρωποι και να υπάρξει ένα σώμα ιχνηλάτησης για να γίνεται άμεσα», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού των παιδιών στις σχολικές τάξεις: «Αν δεν τηρούνται αποστάσεις, όπως στα σχολεία, δεν μπορεί να προχωρήσει η ιχνηλάτηση ούτε να μειωθεί η διασπορά. Η παράδοση εκτός είναι ασφαλής, αλλά στα σχολεία έπρεπε να υπάρξει μείωση των παιδιών στις τάξεις και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Καμία συνάντηση σε εσωτερικό χώρο έλεγε ο Φάουτσι εδώ και 4 μήνες. Μέσα στο σπίτι τον ιό τον έφερε ο εργαζόμενος και όσοι μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα να μολυνθεί όλη η οικογένεια και επειδή όλα ήταν κλειστά αυτό μεταφέρθηκε στο «διπλανό διαμέρισμα». Οι άνθρωποι, εκεί που φαίνεται αν φορούν τη μάσκα και τηρούν αποστάσεις τις τηρούν, στον εσωτερικό χώρο δεν τις τηρούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι, αναφορικά με τα self test, είπε: «Δεν έχω δει μελέτη που να αξιολογεί την αξιοπιστία των self test στην Ελλάδα. Είναι χρήσιμο, αλλά πρέπει τα κρούσματα να ιχνηλατηθούν άμεσα και να επιβεβαιώνεται η θετικότητα του τεστ. Να ενημερώνεται ο κύκλος του ακόμη και άτομα με τα οποία βρέθηκε για 15 λεπτά και να μπαίνουν σε καραντίνα».

Τρομακτική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η 15η Απριλίου ήταν μία δύσκολη ημέρα για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στην Αττική. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», τα ασθενοφόρα έκαναν σειρά μέχρι τη Μιχαλακοπούλου. «’Επαθε ανακοπή ασθενής που περίμενε στο δρόμο και βγήκαν έξω οι συνάδελφοι να τον σώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Και ενώ δεν διεκπεραιώθηκαν ακόμη τα περιστατικά, ξεκινάει νέα δύσκολη εφημερία.

Στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, 15 περιστατικά κοροναϊού είναι σε ράντζα κλινικών. Και παρότι άνοιξαν 10 νέες αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ, γέμισαν και οι 19 που συνολικά διαθέτει και υπάρχουν και 5 διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ράντζα με γενικά περιστατικά, καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει πως «η κατάσταση χειροτερεύει στα νοσοκομεία, επειδή γέμισαν τα αμιγώς νοσοκομεία κοροναιού».

Στην Αττική, αν και άνοιξαν αυτοσχέδιες ΜΕΘ, που κανονικά, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν θα έπρεπε να αθροίζονται ως ΜΕΘ από το Υπουργείο Υγείας, έχουμε 60 διασωληνωμένα περιστατικά και την Παρασκευή 16 Απριλίου, που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, σε θαλάμους.
Οι 30 εξ αυτών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, βρίσκονται εκτός ΜΕΘ από 2 έως 10 ημέρες.

Η κατάσταση με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στην Αττική διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 1
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 5
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 6 κοροναϊού και 3 γενικά περιστατικά
ΕΛΠΙΣ: 2
ΛΑΪΚΟ: 5
ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: 1
ΕΡΥΘΡΟΣ: 6
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 3
ΘΡΙΑΣΙΟ: 4
ΤΖΑΝΕΙΟ: 3
ΝΙΚΑΙΑ: 12
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: 9 σε λίστα αναμονής

ΜΕΘ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας και στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στην περιφέρεια γέμισαν οι ΜΕΘ κοροναϊού και τα νοσοκομεία ξαναπροσαρμόζουν τη λειτουργία τους μόνο για περιστατικά κοροναϊού. Ενδεικτικό είναι πως τα γενικά περιστατικά που προσέρχονται στις εφημερίες «διακομίζονται στον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, ξεκίνησαν και στη Κεντρική Μακεδονία να έχουν ασθενείς κοροναϊού διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε απλούς θαλάμους.

Η πληρότητα των ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία:

ΑΧΕΠΑ: 30 στα 31
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 40 στα 40
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 27 στα 30
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 14 στα 14
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 8 στα 8
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 8 στα 8
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 24 στα 24
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ: 9 στα 10
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 6 στα 6
ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 7 στα 7
ΒΕΡΟΙΑ: 4 στα 6
ΣΕΡΡΕΣ: 14 στα 17
ΕΔΕΣΣΑ: 3 σε διαμορφωμένο θάλαμο
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: 8 στα 8 – Έλλειψη εντατικολόγων, καθώς υπηρετούν μόνον 3.


Πηγή: thepressproject.gr