Ένταση on camera μεταξύ Δένδια - Τσαβούσολγου - Ειδήσεις Pancreta

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκου Δένδια, αμέσως μετά την κατ’ ιδιίαν συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Νίκος Δενδιας είχε συνάντηση 45 λεπτών με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου. «Ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου», είπε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Από τη μεριά του,  ο Νίκος Δένδιας ανέφερε προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Τουρκία προκαλεί με τις ενέργειές της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος απάντησε με έντονο τρόπο προς τον Έλληνα ομόλογό του.

«Προϋπόθεση για τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αποκλιμάκωση και αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να μην υπάρχουν ψευδείς ειδήσεις, προκλητικές ρητορικές που δεν συνάδουν με το θετικό κλίμα που συμφωνήσαμε να προωθήσουμε.

«Ένα ζήτημα που επηρέαζει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις είναι αυτό που αφορά την απειλή πολέμου. Η στάση αυτή δεν συνάδει με νατοϊκό σύμμαχο ούτε με σχέσεις καλής γειτονίας, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που δεν συνάδει με δίκαιο της θάλασσας», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Σε όσα είπε ο κ. Δένδιας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε: «Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική εναντίον της Ελλάδας, όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προκλητικές δηλώσεις. Η Τουρκία δεν έχει παραβιάσει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αυτό που λέτε μπορούμε να το αποδεχθούμε».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανήλθε, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και τη Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τούρκο ομόλογό του να απαντά ότι η Αθηνά χρησιμοποιεί τη Συνθήκη της Λωζάννης όπως τη συμφέρει, τη στιγμή που ελληνικός στρατός βρίσκεται παρανόμως στα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού» και αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης έθεσε και πάλι το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης κατά πάγια τακτική της Άγκυρας. Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι «αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν , αλλά δεν αναφέρεστε στη Συνθήκη της Λωζάννης ως προς την αποστρατιωτικοποίηση».

Για το Αιγαίο είπε ότι «υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου» και απαντώντας στις ευθείες βολές του Ν. Δένδια για παραβίαση του διεθνούς δικαίου είπε όχι ότι δεν έχουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση που αποβλέπει κάθε χώρα.«Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την ένταση, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε κινηθεί σε πιο ήπιους τόνους, προτάσσοντας την ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου και την προτροπή να αποφευχθούν οι προκλητικές δηλώσεις. Ωστόσο σχεδόν εξαρχής προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς αφού αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, κάτι το οποίο έσπευσε απ' τις πρώτες του δηλώσεις να βάλει στη σωστή του διάσταση ο Ν. Δένδιας, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα αναγνωρίζουμε μουσουλμανική μειονότητα. Στην Ελλάδα υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα, αυτό λέει και η Συνθήκη της Λωζάννης», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι δεν θα πρέπει η Τουρκία να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.


Πηγή: tvxs.gr