Στο τραπέζι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα - Ειδήσεις Pancreta

Πιθανό το «πράσινο φως» για την άρση των σχετικών περιορισμών τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο ρόλος της ψυχολογικής κόπωσης των πολιτών και της κλειστής εστίασης. Κρίσιμα στοιχήματα το λιανεμπόριο και τα self test.

Σοβαρά εξετάζουν Κυβέρνηση και Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα. Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί, οριστικές αποφάσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί και η τελική ετυμηγορία των ειδικών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν μετά τα μέσα Απριλίου. Και μπορεί μεν αυτά, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να μην συμβάλλουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεδομένων των αυξημένων κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, ωστόσο η ψυχολογική κόπωση -και η δυσφορία κάποιες φορές- των πολιτών ίσως αποβεί καθοριστική για το «πράσινο φως» για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στο… χωριό.

Σε αυτό «βοηθά» και η πρόθεση να παραμείνει κλειστή η εστίαση τις μέρες εκείνες, όπως εκτίμησε - προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, παραπέμποντας στους πιθανούς ταξιδιώτες της Λαμπρής να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους και να αποφεύγουν τους εξωτερικούς συνωστισμούς.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με τις προοπτικές μετακίνησης το Πάσχα, ανέφερε χθες (στον ΣΚΑΪ) ότι θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας. «Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα, αλλά αυτή την στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει», σημείωσε. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσαν να έχει θετική εξέλιξη το ζήτημα αυτό, ως μία ακόμα «βαλβίδα εκτόνωσης» στην πίεση της κοινωνίας, αλλά προς το παρόν κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους. «Το τι θα γίνει έπειτα από κάμποσες εβδομάδες θα το ξαναπώ, είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά, μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά και όχι μόνο δεδομένα και από κει και πέρα με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα», σχολίασε σχετικά την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, προσδοκώντας και ο ίδιος την ελάφρυνση του πολύ επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

Εντονες αντιδράσεις

Κρίσιμο στοίχημα θεωρείται για την Κυβέρνηση και η σημερινή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα -πλην Θεσσαλονίκης, Αχαϊας και Κοζάνης, όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο. «Αναλαμβάνουμε ένα ρίσκο -έστω και μικρό- όμως αισιοδοξούμε πως με την τήρηση των μέτρων, δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες υγειονομικές εκπλήξεις», σημειώνει κυβερνητικός βουλευτής. Από σήμερα, μαζί με το εμπόριο, αναμένεται -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- να δράσουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, για ελέγχους σε εργαζόμενους στα καταστήματα και καταναλωτές. Πηγές της Κυβέρνησης υπενθυμίζουν εξάλλου ότι υπάρχει και η  δυνατότητα επίσκεψης στις πλατφόρμες testing.gov.gr και ergasia.testing.gov.gr για δωρεάν τεστ εντοπισμού αντιγόνου, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να παραληφθούν τα self – test τα οποία είναι το «διαβατήριο» για να ανοίξουν τα σχολεία (τα Λύκεια κατ’ αρχήν) την επόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους τα  τεστ που τους αναλογούν από τα φαρμακεία, με την επίδειξη των AMKA τους. Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές αυτοδιαγνωστούν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, για να μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα από το σχολείο. Όσοι μαθητές δεν φέρουν τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Φίλιππος Πανταζής


Πηγή: euro2day.gr