Στην Κόνιτσα θέλουν να επαναφέρουν άγαλμα της «βασιλίσσης Φρειδερίκης» για τουρισμό - Ειδήσεις Pancreta
Ένα νέο είδος «βασιλικού» ή «εμφυλιακού» τουρισμού φαίνεται πως επιθυμεί να αναβιώσει στην Κόνιτσα ο δήμαρχος της περιοχής, Νίκος Εξάρχου, καθώς με δηλώσεις του αναφέρθηκε στην επανατοποθέτηση ενός αγάλματος της Φρειδερίκης σε κεντρική πλατεία της περιοχής, υποστηρίζοντας πως έτσι «θέλουμε να αναδείξουμε ότι έχει σχέση με την ιστορία μας» και να προσελκύσουν τουρισμό.

«Θα πρέπει να αναδείξουμε ότι έχει σχέση με την ιστορία μας… Θα πρέπει να τελειώνουν τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα..» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι της Ηπείρου ο δήμαρχος της Κόνιτσας, Νίκος Εξάρχου, όπως μεταδίδει το epiruspost.gr

Ο τοπικός άρχοντας μάλιστα δεν δίστασε να φέρει ως παράδειγμα «τους Μπολσεβίκους που δεν κατέστρεψαν –κατά τον ίδιο- κανένα άγαλμα στην Ρωσία αλλά και τα κρεματόρια της Γερμανίας που σήμερα έχουν μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό», υποστηρίζοντας πως έτσι η πόλη του θα προσελκύσει τουρίστες.

«Έχουμε το άγαλμα της βασιλίσσης Φρειδερίκης, ένα ιστορικό άγαλμα για την τοποθέτηση του οποίου υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά κανένας δεν μιλάει για αυτό…» ανέφερε ακόμα. Σημειώνεται πως πρόκειται για ένα άγαλμα που τοποθετήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις την επόμενη της λήξης των συγκρούσεων του εμφυλίου πολέμου σε κεντρική πλατεία της περιοχής, όταν στην Κόνιτσα υποδέχονταν την βασίλισσα, για να την τιμήσουν.

Το άγαλμα ξηλώθηκε το 1971 από τη χούντα και βρίσκεται έκτοτε σε αποθήκη του δήμου Κόνιτσας, στο κέντρο παιδικής μέριμνας. Ιστοσελίδα που υποστηρίζει τη μοναρχία, αναφέρει για την Κόνιτσα πως τον Δεκέμβριο του 2012, το θέμα της επανατοποθέτησής του εισήχθη σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, με τις κύριες αντιδράσεις να προέρχονται από την παράταξη του ΚΚΕ.


Πηγή: thepressproject.gr