Προαναγγέλλουν εμβολιασμό 1,5 εκατ. πολιτών μέχρι το τέλος Μαρτίου - Ειδήσεις Pancreta

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει την προληπτική ιατρική. Επισήμανε πως «το ξεκάθαρο είναι ότι η εκρίζωση του κορονοϊού από τον πλανήτη, είναι ανέφικτη. Ο κορονοϊός μπορεί να μείνει μαζί μας και να επιβιώσει ειρηνικά». Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη χώρα 725.000 εμβολιασμοί, και το ποσοστό εμβολιασμού γενικού πληθυσμού έχει φτάσει το 4,7%. Δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 1,5 εκατομμύρια πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις και τον αντίκτυπο του έχει η πανδημία στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε πως η προληπτική ιατρική έχει επηρεαστεί. Ξεκαθάρισε ότι η εκρίζωση του κορονοϊού από τον πλανήτη είναι ανέφικτη και θα πρέπει να μάθουμε ειρηνικά μαζί του.

Η τοποθέτηση της Μ. Θεοδωρίδου:

Η πανδημία ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων. Ένας τομέας που επηρεάστηκε ήταν η προληπτική ιατρική.

Εκτός από τον εμβολιασμό για την Covid, υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ενήλικες και παιδιά. Παρατηρήθηκε ότι στο διάστημα της πανδημίας, πρέπει να γίνονται 14 ημέρες πριν ή 14 μετά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό. Ακόμη και στην περίπτωση που ένα άτομο είναι σε φάση επώασης ή ασυμπτωματικός, τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά.

Για τα παιδιά, η επιτροπή είχε δώσει οδηγίες για το πώς να γίνονται τα εμβόλια, ώστε να αποφευχθούν επιδημικές εξάρσεις άλλων νοσημάτων.

Το εμβόλιο Mrna έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα άνω των 16. Ως εκ τούτου, τα παιδιά που έχουν προβλήματα, μπορούν να εμβολιαστούν με αυτά τα εμβόλια. Για τα άλλα παιδιά, γίνονται μελέτες και δεν είναι στο πρόγραμμα του άμεσου μέλλοντος να εμβολιαστούν.

Οι εξελίξεις στον τομέα του εμβολίου είναι πολύ γρήγορες. Ποια είναι τα σημαντικά σημεία που αφορούν στα σημαντικά στοιχεία;

1)Η διαπίστωση ότι το εμβόλιο της Pfizer, το mRNA, φαίνεται να είναι σταθερό και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σαν και αυτές που έχουμε στα ψυγεία. Ήδη έχει δοθεί προς αξιολόγηση στο FDA, ώστε να βγουν τα απαιτούμενα συμπεράσματα.

2)Υπάρχουν και δημοσιεύσεις από μελέτες που γίνονται στη χώρα μοντέλο, το Ισραήλ. Σε δημοσίευση στο Lanchet, φαίνεται ότι σε 9.000 υγειονομικούς, που μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, αγγίζει το 85% 15-25 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή μετά την πρώτη δόση. Είναι επίσης και 75% αποτελεσματικό και στην ασυμπτωματική νόσο. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στοιχεία στο θέμα της αποδοτικότητας του εμβολίου. Εάν επαληθευτούν τα υψηλά ποσοστά, θα μπούμε σε μία άλλη προοπτική.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει στο μέλλον. Εκατό ειδικοί κλήθηκαν να απαντήσουν. Το ξεκάθαρο είναι ότι η εκρίζωση του κορονοϊού από τον πλανήτη, είναι ανέφικτη. Ο κορονοϊός μπορεί να μείνει μαζί μας και να επιβιώσει ειρηνικά. Αυτό θα γίνει με τη φυσική ανοσία που θα αποκτήσουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα επαληθευτεί αυτό το σενάριο. Τα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης είναι 5 και μία περίπτωση που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί κλινικά. Είμαστε σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα και ευτυχείς που δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά».

Αναμένεται εμβολιασμός 1,5 εκατ. πολιτών μέχρι τέλη Μαρτίου

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών έφτασε τους 725.000 εκ των οποίων 30.000 σήμερα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι για τον Μάρτιο έχουν κλειστεί 720.000 ραντεβού και αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,5 εκατομμύρια πολίτες. Σχετικά με τα εμβόλια που έχουν παραληφθεί είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει 24.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, ενώ ελήφθησαν 90.000 AstraΖeneca την προηγούμενη εβδομάδα και 112.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer.


Πηγή: thepressproject.gr