Βουλή: Το πρόστιμο, το λιανεμπόριο, τα επιχειρήματα Μητσοτάκη - Τσίπρα - Ειδήσεις Pancreta

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τον κορωνοϊό έβγαλε είδηση, δημιούργησε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα και ανέδειξε με σαφήνεια τις γραμμές των επιχειρημάτων τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του κ. Τσίπρα.

Η μεγάλη είδηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ήταν ασφαλώς το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα:

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση, να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα. Πάντα με τήρηση των μέτρων προστασίας, με αυξημένους ελέγχους, ώστε η οικονομία των δυνάμεων της υγείας να γίνει η υγιής δύναμη της οικονομίας.»

Το πρόστιμο

Από την άλλη, ο πιο μεγάλος θόρυβος στα social media έγινε για την αύξηση του προστίμου που στη συνέχεια ανακλήθηκε. Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είπε αμέσως μετά την αναγγελία του ανοίγματος του λιανεμπορίου:

«Το πρόστιμο, μάλιστα, για τους παραβάτες, για όσους επιμένουν συνειδητά να παραβιάζουν τα μέτρα, θα αυξηθεί, από τα 300 ευρώ στα 500, ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας.»

Στην αύξηση του προστίμου άσκησαν σκληρή κριτική όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

«Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο, ο οποίος με τα μέτρα στήριξής σας παίρνει 534 ευρώ, για μια αστοχία στον χρόνο, για παράδειγμα, που μπορεί να βρεθεί να γυρνάει στις 21.20΄ στο σπίτι του, να πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ, ενώ παίρνει 534 για να βγάλει τον μήνα; Κάντε το 534, μην το αφήνετε 500, για να μην έχετε και πάρε-δώσε, όσα παίρνει τόσα να δίνει. Είναι λογική αυτή; Δεν το καταλαβαίνω.»

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωση την αναβολή της αύξησης:

«Ως μια ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης εγώ είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα, για να δούμε πως θα ανταποκριθεί η αγορά, να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες κάνοντας πάλι μια έκκληση ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός πρέπει να είναι σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία αναγνωρίζοντας, όμως, απόλυτα και από την άλλη ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δυστυχώς επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.»

Τα επιχειρήματα Μητσοτάκη

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κινήθηκε στους εξής άξονες:

-Η πανδημία χτυπάει όλες τις χώρες του κόσμου.

-Η Ελλάδα τα έχει πάει σχετικά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι:

«Στην πιο μακάβρια στατιστική αυτή, των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19, η χώρα μας, με βάση και τα στοιχεία τα χθεσινά, αθροιστικά αν δούμε από την αφετηρία της πανδημίας, βρίσκεται στην 21η θέση, καλύτερη από το τέλος εννοώ, καλύτερη χώρα είναι η Φινλανδία. Είμαστε η 5η καλύτερη ή λιγότερο κακή χώρα στο επίπεδο των θανάτων, 518 συμπολίτες μας ανά 1.000.000 πληθυσμού. Αυτό είναι το μέτρο το οποίο χρησιμοποιείται σε αυτή την μακάβρια στατιστική.»

-Η κυβέρνηση κινείται σύμφωνα με τις υποδείξεις των λοιωμξιολόγων.

-Παρά τα σφάλματα που έκανε η ΕΕ, η Ελλάδα έχει παραγγείλει επαρκή αριθμό εμβολίων και δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο.

-Το ΕΣΥ στηρίχτηκε όσο ποτέ στο παρελθόν.

-Η οικονομία έχει στηριχτεί από το κράτος όσο πιο πολύ μπορούσε.

Τα επιχειρήματα Τσίπρα

Από την άλλη μεριά, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι:

-H κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για επιτυχία όταν θρηνούμε τόσα θύματα.

-Η διαχείριση στη δεύτερο κύμα ήταν χειρότερη από άλλες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Και εσείς ήρθατε σήμερα εδώ να μας πείτε για την επιτυχημένη διαχείριση του δεύτερου κύματος, να δηλώνετε ικανοποιημένος πάνω στα συντρίμμια. Όμως οι Financial Times έφτασαν να αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε θανάτους ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού στη στιγμή της κορύφωσης του δεύτερου κύματος. Το Bloomberg κατέταξε την Ελλάδα στην πεντηκοστή θέση ανάμεσα σε πενήντα τρεις χώρες, με βάση την ανθεκτικότητα της πανδημίας. Στην πεντηκοστή θέση ανάμεσα σε πενήντα τρεις!»

-Η κυβέρνηση έκανε συνεχείς παλινωδίες παρά τις συμβουλές των ειδικών, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη.

-Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στον εμβολιασμό θα στοιχίσει ακριβά.

-Το ΕΣΥ δεν έχει στηριχτεί όσο πρέπει και όσο μπορούσε.

-Η ύφεση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης.

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συζήτηση ήταν σχετικά ήπια κι έλειψαν οι οξείες προσωπικές επιθέσεις.

Γιάννης Αλμπάνης


Πηγή: cnn.gr