Ανασχηματισμός: Τα τέσσερα «κλειδιά» στο μυαλό του Μητσοτάκη - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

«Σφίγγα» παραμένει ο πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό, με τον οποίο εντόνως διακινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει πολιτικά ποδαρικό στη νέα χρονιά.

Τα σημάδια που για ορισμένους παρατηρητές μαρτυρούν την επερχόμενη εξέλιξη, όπως για παράδειγμα η απουσία των μπλε φακέλων στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, συνιστούν σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ερμηνείες οι οποίες εδράζονται σε εντελώς λανθασμένη βάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει, όπως λένε στο CNN Greece οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, να κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του. Όπως σημείωναν εμφατικά, δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε συζήτηση αλλά επιπλέον δεν έχει δώσει και την παραμικρή λαβή που να παραπέμπει έστω και στις προκαταρκτικές «ωδίνες» των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ακόμη περισσότερο δεν καταγράφεται κάποια κινητικότητα στο πεδίο των επαφών αλλά και στο σκέλος της απαραίτητης διοικητικής προετοιμασίας. Σε κάθε περίπτωση όσοι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό θα έβλεπαν ως πιθανότερη την εκδοχή ενός αιφνιδιασμού αναφορικά με τον χρόνο πραγματοποίησης του, ενώ σε ότι αφορά στα πολιτικά χαρακτηριστικά του θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι «ειδικού σκοπού» όπως εκείνος του προηγούμενου Αυγούστου.

 

Είναι επίσης ξεκάθαρο όπως τόνιζε στο CNN Greece, συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις δεν αναζητείται ουδέτερος, πολιτικά, χρόνος, διότι άλλωστε οι προκλήσεις του προσεχούς διαστήματος δεν προμηνύουν ότι θα προκύψουν τέτοιες συγκυρίες.

Μεταξύ των εισηγήσεων πάντως που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός, να εξεταζόταν η επιλογή ως ορόσημου για την άσκηση της αποκλειστικής προνομίας του, το τέλος του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς. Έως τότε θα έχει διασφαλιστεί ο μεγάλος στόχος του εμβολιασμού του πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 55% και θα διανοίγεται με μεγαλύτερο πλάτος ο καθαρός διάδρομος για την επόμενη φάση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πεδίο άλλες πηγές ενημέρωσης εξηγούν προς το CNN Greece ότι η αμεσότητα στην λήψη αποφάσεων πιθανώς να συγκρούεται με την κρισιμότερη φάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κατά συνέπεια να καθιστά αναγκαστική την χρονική μετάθεση ενδεχόμενων αλλαγών ειδικά στα χαρτοφυλάκια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Όσοι εκ του μακρόθεν επιχειρούν να διερμηνεύσουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαβλέπουν ότι υπάρχουν ακόμη δύο κλειδιά που ξεκλειδώνουν τον ανασχηματισμό. Καταρχάς εάν οι πολιτικές συντεταγμένες των όποιων αλλαγών θα δείχνουν προς την κεντροδεξιά ή προς την κεντρώα κατεύθυνση. Θεωρείται βέβαιη πάντως η αξιοποίηση στελεχών από τη δεξαμενή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως έμπειρα «γαλάζια» στελέχη υπενθύμιζαν με νόημα τη ρήση του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναφορικά με το είδος των αλλαγών στις υπουργικές θέσεις που στοιχειοθετούν την έννοια του ανασχηματισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση εκτιμούσαν ότι σημαντικό ρόλο στην ανανέωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου θα παίξει η βαρύτητα που θα έχει στην πρωθυπουργική κρίση το πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου


Πηγή: cnn.gr