Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 από το 2021 και με βάση τον τζίρο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου - Ειδήσεις Pancreta
φωτο αρχείου
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ξεκινήσει ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με μελανό σημείο -όπως μεταδίδεται- ότι θα έχει ως περίοδο αναφοράς την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020 -δηλαδή τον τζίρο αυτής της περιόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ξεκινήσει ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με μελανό σημείο -όπως μεταδίδεται- ότι θα έχει ως περίοδο αναφοράς την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020 -δηλαδή τον τζίρο αυτής της περιόδου.

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, βασικός στόχος είναι να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις της στα μέσα Νοεμβρίου η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι οι τέσσερις στους πέντε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες παραμένουν αποκλεισμένοι από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αναφέροντας τα παρακάτω:

– «Η κυβέρνηση κάνει αυστηρότερο το κριτήριο της μείωσης του τζίρου -από 10% σε 20%- που θέτει ως προϋπόθεση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στους νέους κύκλους του μέτρου. Τονίζει ότι έτσι «αποκλείει πολύ μεγάλο μέρος ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

– Ακόμα και το βοήθημα των 800 ευρώ που είχε δοθεί στο πρώτο λοκντάουν, σε ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών, τώρα δεν υπάρχει και αντικαταστάθηκε από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, σημειώνει.

– Επίσης αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αφαιρεί από το δάνειο που δίνει στις επιχειρήσεις το επίδομα αναστολής που έχουν λάβει οι εργαζόμενοί τους, εκμηδενίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την ενίσχυση.

– Σημειώνει ότι την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχει λάβει ένας περιορισμένος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, επαναλαμβάνονται σε κάθε κύκλο που έχει έως τώρα υλοποιηθεί. Προσθέτει ότι αυτό προκύπτει από τις ίδιες τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, πριν από λίγες ημέρες, ότι στους τρεις πρώτους κύκλους την έλαβαν «145.132 μοναδιαία ΑΦΜ επιχειρήσεων», εκ των οποίων οι 120.000 επιχειρήσεις στον 1ο και 2ο κύκλο, δηλαδή στον 3ο κύκλο μόνο 25.000 την έλαβαν για πρώτη φορά.

-Οι 4 στους 5 των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, παραμένουν αποκλεισμένοι από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η οποία ακόμα και για όσους τη λαμβάνουν συνιστά ένα δάνειο που αυξάνει το χρέος τους».


Πηγή: thepressproject.gr