Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Αρχίζουν αιτήσεις και πληρωμές για 1,2 δισ. ευρώ - Ειδήσεις Pancreta

«Δώρο Χριστουγέννων» 60 εκατ. ευρώ για τους 483.000 δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. «Κουρεμένες» προκαταβολικά έως και 90% οι δόσεις δανείων όσων εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Γέφυρα».

Από σήμερα ή το αργότερο το Σάββατο, θα αρχίσουν να υποβάλλονται αιτήσεις στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, με τους δικαιούχους ενισχύσεων να βλέπουν άμεσα τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να καλούνται να επιστρέψουν σε ορίζοντα πενταετίας τα μισά. Συνολικά 1,2 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά έως το τέλος Νοεμβρίου, μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να συμπτύξει αιτήσεις και πληρωμές σε μία φάση προκειμένου να υπάρξει άμεση ένεση ρευστότητας.

Στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα εμφανίζεται απευθείας πλέον το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση πίστωση των ενισχύσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε επέκταση του μέτρου και το 2021 ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί πως ακολουθεί και νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Δεκέμβριο.

Χθες το πρωί, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης παρουσίασαν την εξέλιξη υλοποίησης όλων των μέτρων ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, προσθέτοντας στη φαρέτρα των μέτρων ανακούφισης και την καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μετά τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού για έκτακτη ενίσχυση στους πλέον ευάλωτους.

Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, κοστίζει 55-60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τον μήνα Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την τακτική καταβολή του, θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης. Η ενίσχυση αφορά σε 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά.

Όπως υπενθύμισε ο υπουργός Εργασίας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ανέρχεται σε 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό με προσαύξηση 100 ευρώ για ενήλικα μέλη και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Με αυτά τα δεδομένα, μια οικογένεια με δύο παιδιά τον Δεκέμβριο θα λάβει αντί των 400 ευρώ που δικαιούται κανονικά, 800 ευρώ.

Το πακέτο ενισχύσεων μεγεθύνεται και με τη συνδρομή του τραπεζικού συστήματος. Μετά την έγκριση από την Κομισιόν πακέτου ενισχύσεων 665 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα Γέφυρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές Νοεμβρίου προκαταβολικά η μια τράπεζα έχει ξεκινήσει να «συμψηφίζει» με τη συμμετοχή του δημοσίου προκαταβολικά, τα ποσά των δόσεων που οφείλουν ενήμεροι και μη ενήμεροι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» . Οι δικαιούχοι υπερβαίνουν τις 160.000 και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών ήδη ωφελείται» καθώς οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό. Το δημόσιο καλύπτει έως και το 90% της μηνιαίας δόσης των ωφελούμενων για διάστημα εννέα μηνών.

Τα ενοίκια

Σήμερα αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης αναφορικά με το υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων κατά 40% τον Νοέμβριο. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα ενώ το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους. Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τις διαδικασίες ώστε εντός Δεκεμβρίου να καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων το μισό της απώλειας που υπέστησαν.

Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.

Έλενα Λάσκαρη


Πηγή: euro2day.gr