Η Μέρκελ δηλώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά σε πολεμική σύρραξη - Ειδήσεις Pancreta
Μια μέρα πριν τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανατολική Μεσόγειο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στην ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και τόνισε πως «δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση». Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε άνοιγμα προς την Τουρκία και εξήρε τις «εκπληκτικές και αξιοσημείωτες» επιδόσεις σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Μία μέρα πριν τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε στη γερμανική Βουλή ότι η ένταση των τελευταίων μηνών στην ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε Ελλάδα – Τουρκία και Κύπρο – Τουρκία, έφτασε κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση. «Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση».

Η Μέρκελ έδωσε και τον «τόνο» της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Γερμανία στη Σύνοδο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu δήλωσε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος της ΕΕ. «Η Τουρκία είναι εταίρος μας στο ΝΑΤΟ. Τα επιτεύγματα της σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης είναι πραγματικά εκπληκτικές και αξιοσημείωτες. Πρόκειται μάλλον για τη χώρα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως», ανέφερε και επισήμανε πως περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες μένουν στην Τουρκία.

Σχετικά με τα όσα θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι δεν ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Πρέπει να ζυγίσουμε με μεγάλη προσοχή την διευθέτηση των εντάσεων, αλλά θα πρέπει να βρούμε και τρόπους για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας. Πρέπει να βρούμε νέα ισορροπία στη σχέση μας με την Τουρκία και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς σημαντικούς τομείς».


Πηγή: thepressproject.gr