Επί ποδός πολέμου η οικογένεια της Ντ. Μπακογιάννη για το νομοσχέδιο Αυγενάκη - Ειδήσεις Pancreta
Θέματα εντός γαλάζιας παράταξης, αλλά και εντός της οικογένειας Μητσοτάκη γεννά κατά πως φαίνεται το «αναχρονιστικό και φωτογραφικό νομοσχέδιο» του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αφού εκτός από τα ζητήματα αδιαφάνειας και εγκαθίδρυσης του σκληρού κομματικού μηχανισμού που εξασφαλίζει για τη Νέας Δημοκρατία, το νομοσχέδιο έχει ήδη πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς και του συζύγου της, Ισίδωρου Κούβελου. «Καταστρατηγείται ο αστικός κώδικας, το Σύνταγμα, ο Ολυμπιακός Χάρτης και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δηλώνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Μείζον εσωκομματικό και ενδοοικογενειακό ζήτημα προκύπτει από το αθλητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς εκτός της έντονης κριτικής που έχει δεχθεί από την αντιπολίτευση, έχει βρεθεί και στο στόχαστρο της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και του συζύγου του, Ισίδωρου Κούβελου, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως προχώρησε σε δηλώσεις στο documentonews.gr.

Η Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε σε παρέμβαση στην Επιτροπη Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καλώντας τον υφυπουργό Αθλητισμού να αποσύρει την αναδρoμικότητα των θητειών, αλλά και τα όρια ηλικίας για εκλογή στα διοικητικά συμβούλια ομοσπονδιών, τα οποία όπως προκύπτει, θίγουν πρόσωπα που συνδέονται με τον σύζυγό της.

«Θα υπάρξει πρόβλημα με τη ΔΟΕ, διότι παρά τις γραπτές παρεμβάσεις της, και προς τον πρωθυπουργό και προς τον κ. Αυγενάκη, και την παρότρυνσή της να τηρηθεί η “υπεύθυνη αυτονομία” των ομοσπονδιών, έτσι όπως διαμορφώνεται το νομοσχέδιο, αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση» επισήμανε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Στο προηγούμενο νομοσχέδιο (σ.σ. του περασμένου Νοεμβρίου) είπατε ότι αποσύρετε το άρθρο περί αναδρομικότητας. Τώρα ξαναφέρνετε το ίδιο άρθρο, κάτι που δεν είχε δείγμα χρηστής διακυβέρνησης. Σας καλώ να δηλώσετε ευθέως και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Θα είναι λάθος μήνυμα προς τη ΔΟΕ περί παράβασης του αυτοδιοίκητου» αναφέρει η Ντ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως, βάσει αποφάσεων του ευρωπαϊκού, αλλά και ελληνικών δικαστηρίων, δεν μπορεί να υπάρξει όριο ηλικίας σε αιρετούς, παρά μόνο αν κάποιος αμείβεται για τις υπηρεσίες του.

«Θα είναι λάθος με τέτοιου είδους παρεμβάσεις να προκληθούν αντιδράσεις και να αμφισβητηθεί η αντικειμενικότητα που προσπαθεί το νομοσχέδιο να φέρει στις διαδικασίες» κατέληξε η αδελφή του πρωθυπουργού.

Μία ημέρα μετά την παρέμβαση Μπακογιάννη, δηλώσεις έκανε και ο Ισ. Κούβελος, κατακεραυνώνοντας το νομοθέτημα Αυγενάκη, χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό, και υποστηρίζοντας πως «καταστρατηγείται ο αστικός κώδικας, το Σύνταγμα, ο Ολυμπιακός Χάρτης και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Δεν είμαι καριερίστας. Με ενδιαφέρουν η επιχειρηματική μου δραστηριότητα και η θέση μου στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, η οποία δεν επηρεάζεται καθόλου από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» δηλώνει στο documentonews.gr ο πρόεδρος της ΔΟΑ, κατηγορώντας τον υφυπουργό Αυγενάκη πως «δεν ξέρει πως λειτουργεί το ολυμπιακό κίνημα», και διερωτόμενος εάν «είναι δυνατόν να μετατρέπεται το υπουργείο σε εφορευτική επιτροπή;».

«Είναι θέμα εθνικής ασφαλείας πόσες θητείες έχει κάνει -λόγου χάρη- ο κ. Σεβαστής;» αναρωτιέται ακόμα ο Ισ. Κούβελος, και ενδεικτικό του εκνευρισμού που έχει προκληθεί, το ερώτημα που θέτει προς τον υφυπουργό: «Γιατί δεν θεσπίζει ηλικιακό όριο και για τους βουλευτές; Τολμάει;». Μάλιστα, προβλέπει πως είναι πιθανό το νομοσχέδιο να καταπέσει στο ΣτΕ.

Άλλο ένα νομοσχέδιο μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας

Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι βάζει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα και ότι ενσπείρει το διχασμό στην αθλητική οικογένεια. Έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «που αποστρέφεται κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση», καθώς και για «ωμή και βίαιη παρέμβαση στα διοικητικά του αθλητισμού, που αντίκειται στο Σύνταγμα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επαναφορά της διάταξης για περιορισμό δύο θητειών, που υπήρχε στο νόμο Βασιλειάδη, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ.

«Είναι αναχρονιστικό, φωτογραφικό και επικίνδυνο για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η ανανέωση καλλιεργείται δεν επιβάλλεται. Δεν επιτυγχάνεται με αντισυνταγματικές διατάξεις και καρατόμηση προσώπων, εκτός κι αν επιθυμείτε και στον αθλητισμό την εγκαθίδρυση ενός σκληρού κομματικού μηχανισμού. Είναι απαραίτητη η δημιουργία του μητρώου για να εξυγιάνει το χώρο από σωματεία σφραγίδες. Ο τρόπος όμως που υλοποιείται με τη συλλογή υπερβολικών δικαιολογητικών, αμφισβητείται έντονα από την αθλητική κοινότητα και έχει σφοδρές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείτε από εσάς ως μέσο ασφυκτικό ελέγχου, αυθαίρετης παρέμβασης στη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων και κατά συνέπεια στις αρχαιρεσίες των φορέων. Από την πρώτη στιγμή το συνδέσατε με το καρότο δηλαδή με την έκτακτη επιχορήγηση. Είναι προφανές ότι θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο» δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Επεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο. Οι ρυθμίσεις είναι τόσο αυστηρές, που δεν αφήνετε περιθώρια αυτορρύθμισης» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης στις ομοσπονδίες, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και «ηλικιακό ρατσισμό». Δήλωσε επίσης υπέρ του ηλεκτρονικού μητρώου, ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο για την εγγραφή των αθλητικών σωματείων.

«Στόχος του νομεσχεδίου είναι ο έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών από την εκάστοτε κυβέρνηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο του αθλητισμού», προσθέτοντας ότι αυτή εμφανίζεται να έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την Τρίτη ο υφυπουργός έκανε δεκτές κάποιες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή (14/9) ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.


Πηγή: thepressproject.gr