Με αντι-NAVTEX και προειδοποιήσεις απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα - Ειδήσεις Pancreta

Σταθερά ψηλά παραμένουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έπειτα από τη νέα NAVTEX που ανακοίνωσε η Τουρκία, ανανεώνοντας, ουσιαστικά τη ναυτική οδηγία για το «Oruc Reis».

Η ελληνική πλευρά απάντησε με αντι-NAVTEX την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου.

Σε αυτή τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίτερα η ελληνική διπλωματία ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα, εξακολουθεί «να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής».

«Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νέα Navtex από την Άγκυρα

Στο μεταξύ, ο «πόλεμος νεύρων» των Τούρκων καλά κρατεί. Με νέα ναυτική οδηγία ανανεώνει τη Navtex για το «Oruc Reis» στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος για έρευνες στο ανατολικότερο άκρο της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Αφορά στη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας.

Η στάση της Άγκυρας φυσικά δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς όπως είχε πει πριν δύο ημέρες σε συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για τρεις μήνες.

NAVTEX 1093/20

URNHOS N/W : 1093/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN UNTIL 122059Z SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 12.28 N - 027 59.93 E
34 29.50 N - 027 59.90 E
34 49.62 N - 028 00.15 E
35 42.53 N - 030 04.25 E
35 27.57 N - 030 13.35 E
35 12.12 N - 030 22.15 E
6 NM BERTH REQUESTED.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Μπορέλ 

Στην Ελλάδα, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. (J.Borrell) πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του άτυπου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πειρατές» και «αποικιοκράτες» βλέπει ο Ερντογάν

Λάδι στη φωτιά επέλεξε να ρίξει χθες ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος, σε ομιλία του στην Κερασούντα έβαλε στο στόχαστρο Ελλάδα και Γαλλία σημειώνοντας ότι δεν θα ανεχθεί «πειρατές» και «αποικιοκράτες» και έκανε αναφορά στο «Oruc Reis» επαναλαμβάνοντας πως θα συνεχίσει τις έρευνες του, ελπίζοντας σε «καλά νέα» από αυτές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα και στην Μεσόγειο.

Δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει πως η χώρα του «έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή» και προειδοποίησε πως «κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr