«Επικοινωνία» και «αμηχανία» καταλογίζει η αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη για το διάγγελμα - Ειδήσεις Pancreta
Σύσσωμη η αντιπολίτευση έστρεψε τα πυρά της εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης, απευθύνθηκε μέσω διαγγέλματος στον ελληνικό λαό με τη θεματολογία να μονοπωλεί η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα. Η αντιπολίτευση κατηγό\ρησε τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακά παιοχνίδια, σε μια στιγμή που χρειάζεται σύναιση, σχέδιο και συνεννόηση.

Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης, ο οποίος απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό αναφορικά με τη κρίση στα ελληνοτουρκικά ανοιχτά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», απευθυνόμενος προφανώς προς τη τουρκική πλευρά.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασαν το διάγγελμα επισημαινοντας πως «Την 3η συνεχόμενη ημέρα που το τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις».

Η αξιωματική αντιπολίτευση διερωτάται ακόμα πως «αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα».

Επιπροσθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, «όπως και με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Έβρου, όπου το ΥΠΕΞ έκανε επίσημο διάβημα αλλά κατά τα άλλα δεν είχαμε παραβίαση, έτσι και τώρα δεν έχουμε παραβίαση απλά ανάπτυξη των στόλων», ενώ σε έντονο ύφος η Κουμουνδούρου καταλήγει τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Καλά θα κάνει στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα. Αλλιώς, κρείττον σιγάν».

«Χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση»

Το Κίνημα Αλλαγής, μέσα από την ανακοίνωσή του επανέλαβε πως « αντιμετώπιση της κλιμακούμενη τουρκικής επιθετικότητας, χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνιοκή στρατηγική, που δεν διαθέτει, όπως αποδείχθηκε, η σημερινή κυβέρνηση.

Παράλληλα το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει πως «χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, όπως επανειλημμένα προτείναμε», κάτι που όπως υποστηρίζει το κόμμα της Φώφης Γεννηματα, ο πρωθυπουργός αρνείται.

«Επικοινωνιακά παιχνίδια» για προετοιμασία των λαών για τα σχέδια στην περιοχή

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, με ένα ιδιαίτερα αυστηρό σχόλιο του Γραφείου Τύπου του, τονίζει ότι εκτός από στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, διεξάγεται και ένα επικοινωνιακό παιχνίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να προετοιμαστούν οι λαοί των δύο χωρών «για τα επικίνδυνα σενάρια, που εξυφαίνονται σε βάρος τους στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός. Μόνο που πρόκειται γι’ αυτές τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και την υπόθαλψη της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης», σημειώνει ο Περισσός.

Τέλος το ΚΚΕ καταλήγει επισημαίνοντας πως «γι’ αυτό και το τραπέζι του διαλόγου που στρώνεται για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, με βασικό μενού τη συνεκμετάλλευση, υπηρετεί τα δικά τους επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος όλων των λαών της Ανατ. Μεσογείου».

«Ο καθαρός λόγος δυστυχώς υποκαταστάθηκε από επικοινωνιακά υπονοούμενα»

Για αμηχανία και επικοινωνία κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 αναφορικά με το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Μάλιστα επισημαίνει πως ούτε ενημερώνει, ούτε καθησυχάζει τους πολίτες. «Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις του στις “Μεγάλες Δυνάμεις”. Ο καθαρός λόγος δυστυχώς υποκαταστάθηκε από επικοινωνιακά υπονοούμενα», σημειώνει επίσης το ΜέΡΑ25.

Ακόμα το κόμμα επαναλαμβάνει τη θέση του υπογραμμίζοντας πως «ως πατριώτες, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε. Επιλέγουμε προσεκτικά τις Θερμοπύλες μας, απορρίπτοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κραυγές που (η Ιστορία μας δίδαξε) είναι ο προπομπός της ενδοτικότητας».

Επιπλέον η ανακοίνωση αναφέρει πως «ο ελληνικός κι ο τουρκικός λαός μόνο να χάσουμε έχουμε τόσο από τον Πόλεμο όσο και από την Συνεκμετάλλευση που απαιτούν οι ολιγάρχες και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές. Παράλληλα, δεν θεωρούμε διεθνισμό την συνθηκολόγηση στις εθνικιστικές απαιτήσεις ενός Ερντογάν».

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει δε, ότι «ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε από φόβο. Αλλά, παράλληλα, δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε. Γνωρίζουμε ότι βέλτιστη λύση είναι η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μέσω ακηδεμόνευτου, πολυμερούς διαλόγου. Για αυτό εναντιωνόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την επιδιαιτησία “Μεγάλων Δυνάμεων” που στόχο έχουν μια συμφωνία υπέρ των ολιγαρχών, των εμπόρων όπλων και των πετρελαϊκών πολυεθνικών».

«Καθώς ο αποδεκατισμένος λαός μας θα συσπειρώνεται εναντίον της λαίλαπας του επερχόμενου 5ου Μνημονίου, κι ο τουρκικός λαός θα βυθίζεται καθημερινά στη φτώχεια, είναι μονόδρομος για τις προοδευτικές ελληνίδες και τους προοδευτικούς έλληνες η πατριωτική-διεθνιστική πρόταση του ΜέΡΑ25 για Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο που στόχο έχει να την μετατρέψουμε σε θάλασσα Ειρήνης, Συνεργασίας και Βιώσιμης Κοινής Ευημερίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.


Πηγή: thepressproject.gr