Στη Βουλή η αρμοδιότητα για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών - Ειδήσεις Pancreta

Χωρίς απώλειες για τη συγκυβέρνηση πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία Παππά που προβλέπει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα ορίζεται αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό και στη συνέχεια η Βουλή θα καλείται να τον εγκρίνει.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. (153 ψήφοι), ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (101 ψήφοι), πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Από τους πολιτικούς αρχηγούς μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρόντες και ψήφισαν.

Ειδικότερα, από την ψηφοφορία απουσίαζαν:

♦ Από τη Ν.Δ. οι Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής, Όλγα Κεφαλογιάνη, Κατερίνα Παπακώστα, Μάριος Σαλμάς, Κωνσταντίνος Βλάσης, Κωνσταντίνος Κοντογιώργης, Βασίλης Γιόγιακας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Αθανάσιος Δαβάκης, Βασίλης Οικονόμου και Γιώργος Βαγιωνάς.

♦ Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οι Φώφη Γεννηματά, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Μιχάλης Τσελέπης.

♦  Από τη Χρυσή Αυγή οι Ηλίας Κασιδιάρης, Νικόλαος Μίχος, Χρήστος Χατζησάββας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Γιάννης Λαγός.

♦ Από το ΚΚΕ οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Αλέκα Παπαρήγα, Λιάνα Κανέλη, Νικόλαος Μωραίτης, Γιάννης Γκιόκας, Μανώλης Συντυχάκης, Ιωάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσου, Κωνσταντίνος Στεργίου, Διαμάντω Μανωλάκου.

♦ Από το Ποτάμι οι Σταύρος Θεοδωράκης, Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Κωνσταντίνος Μπαργιωτάς.

♦ Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές ο Στάθης Παναγούλης.

♦  Από τους ΑΝ.ΕΛΛ. ο Κώστας Ζουράρις.

♦  Από την Ένωση Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης.

Πρωτοφανείς εκφράσεις

Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια σημαδεύτηκε από πρωτοφανείς εκφράσεις από την αντιπολίτευση, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για «Βόρεια Κορέα» και «χουντικό Κοινοβούλιο».

«Είσαι άσχετος, να καθίσεις κάτω, εδώ δεν θα τραμπουκίζεις. Δεν είστε υπουργός Βόρειας Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε σε υπουργό να μετατρέψει το κοινοβούλιο σε χουντικό κοινοβούλιο», είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας και ενώ νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, που απορρίφθηκε.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» απάντησε ο Νίκος Παππάς.

Επιχειρώντας να καταρρίψει τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, τόνισε πως η «κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομοθετικά μέσα».  

«Η Ν.Δ. δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες», σημείωσε ο υπουργός ενώ έκανε λόγο για «χυδαιότητα» και «εμετό».

Ο Νίκος Παππάς εξήγησε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει κάνει διαγωνισμό, υπενθύμισε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που καταλόγισε τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, όπως επίσης πως η παρούσα κυβέρνηση ήταν αυτή που εφάρμοσε τον φόρο για την διαφήμιση.

«Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας. Επί 20 χρόνια υπήρχε με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και την κυβερνήσεων, ένα άνομο τηλεοπτικό τοπίο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ σημείωσε: «Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν παρατάσεις αδειών με άθλιες τροπολογίες κάθε 31/12. Δίνατε νεράκι και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής και σήμερα που γίνεται σοβαρή προσπάθεια να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση με διαφανή δημόσιο τρόπο και οικονομικά σωστό, μπαίνει βέτο από την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Υπήρχε η διάθεση να αναλάβει η Βουλή την ευθύνη για τον αριθμό των αδειών για να αποσυμπιεστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από οικονομικά συμφέροντα και διάφορες πιέσεις που τους ασκούνται, για να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση και να καταλήξουμε για τη σύνθεση του ΕΣΡ», σημείωσε ο κ. Βούτσης ενώ έφερε ως παράδειγμα τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν για το βασικό μέτοχο. «Υπάρχει παρελθόν όνειδος. Μιας βαθύτατης υπονόμευσης που έγινε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή από λομπίστες συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού νόμου. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βολές κατά της τροπολογίας

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας προκαλεί «κλαυσίγελο» με την τροπολογία που κατέθεσε.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., συστηματικά και προμελετημένα, εδώ και ένα χρόνο, επιχειρεί να πλήξει τις ανεξάρτητες αρχές και να τις μετατρέψει σε όργανα των υπουργών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. 

«Η κυβέρνηση περιγράφει με μελανά χρώματα το πρόβλημα ωστόσο δεν δίνει λύση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης που υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς.

Το ΚΚΕ διά του εκπροσώπου του Νίκου Καραθανασόπουλου, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από την συζήτηση κάνοντας λόγο για προσχηματική αντιπαράθεση και κοκορομαχίες.

Να παραμείνουν σε λειτουργία όσα κανάλια λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια ζήτησε κατά τη δευτερομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο Βασίλης Λεβέντης πρότεινε στην κυβέρνηση αντί να δώσει λιγότερες άδειες να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες σε ό,τι αφορά τον οικονομικό έλεγχο και τον πλουραλισμό, «αλλά να μην κλείσει η κυβέρνηση τα κανάλια».

Ζήτησε, τέλος ,από την κυβέρνηση να διαψεύσει τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να παραχωρηθεί τηλεοπτική άδεια σε Τούρκο επιχειρηματία.


Πηγή: efsyn.gr