«Στις ακτές ξεβράζεται ο πολιτισμός της Ευρώπης» - Ειδήσεις Pancreta

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το δράμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αισθάνεται ντροπή και για τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο κορυφής.

Όπως τόνισε, είναι υποκριτικά τα δάκρυα που χύνονται σήμερα, γιατί δεν είναι μόνο τα νεκρά παιδιά που ξεβράζει το Αιγαίο, υπάρχουν τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς. «Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά, γι' αυτό αποτελεί πρώτιστο ανθρωπιστικό καθήκον να σωθούν αυτές οι ζωές και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν τις χθεσινές. 

«Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και απέραντη οδύνη για την τραγωδία στις θάλασσες του Αιγαίου τονίζοντας ότι «Στις ακτές ξεβράζεται ο πολιτισμός της Ευρώπης» και προσθέτοντας ότι «Υπάρχουν ευθύνες για αυτό το δράμα και τις πολεμικές επεμβάσεις που το προκαλούν».

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Αυτό το όραμα πεθαίνει σήμερα με τα νέα τείχη και τα συρματοπλέγματα».

Έδωσε, ακόμη, συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες της ελληνικής ακτοφυλακής τονίζοντας ότι πραγματοποιούν το «ανθρωπιστικό καθήκον της διάσωσης των ανθρώπινων ζωών».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να απομονωθούν οι ακραίες ρατσιστικές φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη σημειώνοντας ότι «Το θέμα δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης».

«Δεν επιλέγουμε να παίξουμε το ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης. Ενεργητική και παρεμβατική στάση για να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη. Είμαστε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Εμείς δεν είμαστε ΝΔ για να χαρακτηρίσουμε τις προσφυγικές ροές, "ροές λαθρομεταναστών"» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «Η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η επιλογή των τειχών και των φραχτών για τους πρόσφυγες από χώρες της Ε.Ε».

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην τελευταία σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών. «Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα

Πρόσθεσε, δε, πως άλλα ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και άλλα υπέγραψε η χώρα. «Γιατί αναλάβατε δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθισμα;», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

«Έχετε την εντολή, κυβερνήστε»

Οι τόνοι, πάντως, ανέβηκαν κατά τις δευτερολογίες, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι δεν πήρε καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό για το τι πήρε η Ελλάδα ως αντιστάθμισμα για το προσφυγικό.

Επιχείρησε, μάλιστα, να απαντήσει στον πρωθυπουργό για το «λαθρομετανάστες» δηλώνοντας ότι «όποιος επιβαίνει σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο λέγεται λαθρεπιβάτης και όποιος διαβάζει παράνομα λέγεται λαθραναγνώστης» προκαλώντας ένταση στην αίθουσα.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., επιπλέον, τόνισε ότι η Ευρώπη καθυστέρηση πολύ, αλλά η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Αναλάβατε δεσμεύσεις που σε δύο μήνες δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε» είπε προς τον πρωθυπουργό και συνέχισε ερωτώμενος «Πρέπει εμείς πρώτα να κάνουμε αυτά που δεσμευθήκαμε και μετά να αρχίσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη. Έχει ετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για την επιστροφή των μεταναστών εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο;».

«Κ. Τσίπρα επιλέξατε να κυβερνήσετε - Την έχετε την εντολή, κυβερνήστε» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος καταλήγοντας.

«Δεν χωρά πλακίτσες το ζήτημα»

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Γιώργο Κουμουτσάκο σε υψηλούς τόνους ανέφερε ότι συζητάμε ένα σοβαρό ζήτημα και δεν χωρά πλακίτσες και ευφυολογήματα».

Επανέλαβε την άποψη πως πρέπει να απομονωθεί ο ρατσισμός από αυτή τη συζήτηση σημειώνοντας ότι «μετά δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε για τα ποσοστά της ΧΑ».

Αναφορικά με το αν η Τουρκία πήρε περισσότερα από την Ελλάδα για να δεσμευτεί για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Δεν θα αφήσουμε την κα Μέρκελ να διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας. Εμείς διεκδικούμε την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία με κανόνες και ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή την άρση της κατοχής της Βόρειας Κύπρου».

Ανεβάζοντας, μάλιστα, την ένταση ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Γιώργο Κουμουτσάκο και του είπε «Μιας και αναφερόσαστε συνεχώς σε οικονομικά ανταλλάγματα εσείς πόσο κοστολογείτε τη διάσωση μιας παιδικής ζωής, ένα πιάτο φαϊ, μια ζεστή αγκαλιά; Δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ αντάλλαγμα για να σώσουμε ανθρώπους να μην πεθάνουν στην αυλή μας». 

«Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά. Το πρόσωπο της Ευρώπης είναι η Μυτιλήνη» είπε καταλήγοντας.


Πηγή: efsyn.gr