«Πρασινίζει» η 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά - Ειδήσεις Pancreta

Η αναβάθμιση της ενεργειακής δυνατότητας της στρατιωτικής μονάδας, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης και ενημέρωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου στα Χανιά.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στους αξιωματικούς και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που παραβρέθηκαν στην ενημέρωση που έκανε, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, «το εξαιρετικά αυτό πρωτοπόρο πρόγραμμα θα βοηθήσει συνολικά την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά - όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις - αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα».

Ο προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζονται η εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας στα κτίρια, παρεμβάσεις στη μόνωση και τον φωτισμό των κτισμάτων, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,7MW, τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων Λιθίου πολύ μεγάλης χωρητικότητας και ενεργοποίηση ενός «έξυπνου» συστήματος για τη διαχείριση της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται.

Στόχος είναι να μετατραπεί το αεροδρόμιο της 115 ΠΜ, στη Σούδα, σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας θα ικανοποιούνται απόλυτα από Ανανεώσιμες Πηγές. Παράλληλα, στοχεύεται η αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στη βάση από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ποδήλατα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι δηλώνοντας πως «σε πέντε χρόνια από τώρα αυτό το στολίδι θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους του επισκέπτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ΒΟΑΚ λέγοντας πως η Κρήτη είχε μείνει πίσω στις υποδομές. «Τα δύο νέα μεγάλα έργα, το αεροδρόμιο και ο ΒΟΑΚ, θα καταστήσουν την Κρήτη αναπτυξιακό πρωταγωνιστή της χώρας. Σε λίγα χρόνια από τώρα η Κρήτη δεν θα είναι μόνο το καμάρι της χώρας, αλλά και το πώς αντιλαμβανομαστε την ανάπτυξη στην Ελλάδα», ανεφερε ο πρωθυπουργός.


Πηγή: efsyn.gr