Στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς να παρουσιαστεί ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, κατατέθηκε η πολυαναμενόμενη τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία αλλάζει η νομοθεσία και αποφεύγεται η ποινή του υποβιβασμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Η τροπολογία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης και θα ψηφιστεί απόψε, ενώ σε αυτή προβλέπονται ποινές αφαίρεσης από πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή το επόμενο πρωτάθλημα.

Οι ποινές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή, εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Με τις νέες διατάξεις, τόσο η Ξάνθη όσο και ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό, αλλά με αφαίρεση βαθμών.

Την τροπολογία εισήγαγε στη συζήτηση η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς στη Βουλή δεν παρουσιάστηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μάλιστα, η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για την τροπολογία την χαρακτήρισε ως «εύλογο εξορθολογισμό των κυρώσεων» για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο. «Η ρύθμιση ασφαλώς σέβεται πλήρως το αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών. Όταν απειλείται με διχασμό η τραυματισμένη ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνοχή, να μην επιτρέψει τον διχασμό. Αυτό επιδιώκουμε, στην παρούσα φάση η χώρα έχει κρίσιμα θέματα. Δεν αντέχουμε ένταση και διχασμό».

Την αλλαγή του νόμου είχε προαναγγείλει, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας, μετά από την οργισμένη αντίδραση του ΠΑΟΚ, αλλά και την τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη.

«Με απόφαση του πρωθυπουργού η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να μην παίρνονται εξοντωτικές ποινές. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Ακόμη, διαγράφεται ο Ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης» είπε χαρακτηριστικά το μεσημέρι ο Στ. Πέτσας.

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης χθες μετά την ανακοίνωση της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης πήρε σαφή θέση χαρακτηρίζοντας την «εξοργιστική, καταδικαστέα και πρωτοφανή στα αθλητικά χρονικά», τονίζοντας πως «αποτελεί προϊόν σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ΠΑΕ».

Την παραίτηση του «υπεύθυνου του χάους» Αυγενάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «τραγικούς πολιτικούς χειρισμούς» που «οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο χάος» κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας την παραίτησή του.

Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έτσι, ο κ. Αυγενάκης δολίως παραπλάνησε τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησε σε αντικαταστάσεις των μελών της».

«Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα.

Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει. Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία».

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου

Με ένα λιτό σχόλιο του Τομέα Αθλητισμού του κόμματος, το Κίνημα Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ως αποκλειστική υπεύθυνη για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ανακοίνωση του Τομέα Αθλητισμού Κινήματος Αλλαγής αναφέρει: «Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα μπάχαλο με τη σφραγίδα της. Χρειάζονται βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές».


Πηγή: thepressproject.gr