Μεγάλη αύξηση του ποσοστού των Συντηρητικών και +50 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2017, δείχνουν τα πρώτα exit poll στη Βρετανία. Εάν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις θα είναι μία θριαμβευτική νίκη για το κόμμα των Συντηρητικών αλλά και ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για το κόμμα των Εργατικών.

Με 368 βουλευτές, έναντι 318 του 2017, αναμένεται να μπουν στη νέα Βουλή οι Βρετανοί Συντηρητικοί, που αναδεικνύονται μεγάλοι νικητές των εκλογών, τουλάχιστον στις πρώτες εκτιμήσεις. Οι Εργατικοί περιορίζονται σε 191 έδρες, ενώ 55 έδρες λαμβάνει το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, 13 παίρνουν οι Φιλελεύθεροι και τη μία έδρα τους διατηρούν οι Πράσινοι. Το Κόμμα του Brexit δεν λαμβάνει καμία έδρα.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις το κόμμα των Συντηρητικών κερδίζει συντριπτικά και με αυτοδυναμία τις εκλογές, ενώ σημειώνει τη μεγαλύτερη επίδοση του κόμματος από το 1987 με τη Μ. Θάτσερ.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά όλα δείχνουν πως θα επιβεβαιώσουν τα exit poll, κάτι πολύ συχνό στη Βρετανία, όπου, παραδοσιακά, οι πολίτες απαντούν ειλικρινά στα exit poll.

Η αύξηση της δύναμης του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον μεταφράζεται ως απόφαση των ψηφοφόρων να «τελειώνουν» με το Brexit – αυτό, άλλωστε ήταν και το βασικό σλόγκαν των Τόρυς (Συντηρητικών): «Κάντε το Μπρέξιτ» (Get Brexit Done), που υποσχέθηκαν έξοδο από την ΕΕ το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2020.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr