Παραδοχή Χρυσοχοΐδη για παράλληλη λειτουργία ανοικτών και κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τα κλειστά κέντρα όπου θα κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και δήλωσε ότι μέχρι να ετοιμαστούν τα κλειστά κέντρα «ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για φιάσκο της κυβέρνησης και προσθέτει πως «το ψάρεμα στα θολά νερά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού δεν μπορεί να συμβαδίζει με το δήθεν κεντρώο και προοδευτικό προφίλ που μάταια προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός».

Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ζήτησε προ ημερών από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα, ζητά να μάθει τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση «προτίμησε κλειστά παρά ανοιχτά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης όπως επίσης για το καθεστώς στέρησης ελευθερίας που θα ισχύσει σ’αυτά τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης».

Η ερώτηση της Μιγιάτοβιτς προς την κυβέρνηση:

«Θα εκτιμούσα πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε κλειστά παρά ανοιχτά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης όπως επίσης για το καθεστώς στέρησης ελευθερίας που θα ισχύσει σ’αυτά τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Έχοντας υπόψη ιδίως τον μεγάλο αριθμό όσων εμπλέκονται, ενδιαφέρομαι επίσης να μάθω περισσότερα για τις δικλείδες ασφαλείας που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι η κράτηση χρησιμοποιείται σε κάθε ατομική περίπτωση σαν έσχατο μέτρο και μόνο για την συντομότερη αναγκαία περίοδο. Επιπλέον, με δεδομένο ότι φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου αξιοσημείωτοι αριθμοί ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, θα εκτιμούσα επίσης να μάθω λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με μέτρα εναλλακτικά της κράτησης στα νησιά.

Τέλος, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή των προτεινόμενων αλλαγών θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και ότι στο ενδιάμεσο οι άνθρωποι θα παραμένουν μέσα στις υπάρχουσες δομές στα νησιά του Αιγαίου και γύρω από αυτές, θα σας ήμουν ευγνώμων αν θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για την οποιαδήποτε πρόοδο σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων βελτίωσης των ανθρωπιστικών συνθηκών, ιδίως τη διανομή φαγητού, την κατάλληλη για το χειμώνα στέγη, την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και τα μέσα υγιεινής».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε απαντήσει ότι «αναφορικά με τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μια δομή σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής. Όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά αφού τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4636/2019, συγκεκριμένα στη 1 Ιανουαρίου 2020, μπορεί να τοποθετηθούν σε δομή σε συμφωνία με τις διατάξεις αυτού του νόμου.

Αναφορικά με την κράτηση, ο νέος νόμος ρυθμίζει τη διοικητική κράτηση όσων ζητούν άσυλο στο άρθρο 46, το οποίο αντανακλά πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση νοείται σ’αυτή τη διάταξη σαν έσχατο μέσο. Όπως ορίζεται σ’αυτή τη διάταξη, μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά προς την κράτηση μέτρα, όπως προκρίνονται στο άρθρο 22 του Νόμου 3907/2011».

«Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μπάχαλο»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η απάντηση του υπουργού προς τη Μιγιάτοβιτς μαρτυρά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό ζήτημα και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει με την ανευθυνότητα της. Κάνουν λόγο για «οφθαλμοφανές φιάσκο», επισημαίνοντας πως το ψάρεμα στα θολά νερά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού δεν μπορεί να συμβαδίζει με το κεντρώο και προοδευτικό προφίλ που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σημερινή αποκάλυψη της επιστολής του κ. Χρυσοχοΐδη μαρτυρεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό ζήτημα και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει με την ανευθυνότητα της.

Ελάχιστες μέρες μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου περί κλεισίματος της Μόριας και δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, έρχεται στο φως της δημοσιότητας επιστολή του Μ. Χρυσοχοΐδη προς την αρμόδια Ευρωπαίο Επίτροπο η οποία διαψεύδει πλήρως τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρά ένα βήμα παραπάνω: Ομολογεί ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές. Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι οφθαλμοφανές. Την ίδια στιγμή, όμως, ήταν και αναμενόμενο. Το ψάρεμα στα θολά νερά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού δεν μπορεί να συμβαδίζει με το δήθεν κεντρώο και προοδευτικό προφίλ που μάταια προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε το αδιανόητο: να πατά σε δύο βάρκες. Η πτώση και η καταβύθιση, όπως αναμενόταν, ήρθε πολύ γρήγορα».

«Ο Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε με ανακοίνωση στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική και προσθέτει ότι «ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως συνέβαινε και επί ΣΥΡΙΖΑ», ενώ καλεί τον Α. Τσίπρα να δηλώσει ευθέως αν είναι αντίθετος με το να κλείσουν τα κέντρα στη Μόρια και το Βαθύ.

«Ο κ Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική. Αναφερόμενος στην ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών. Δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι  τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς. Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr