Κλίμα έντασης στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος - Ειδήσεις Pancreta

«Επεισοδιακά» ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις αναθεωρητέες συνταγματικές διατάξεις στην αρμόδια Επιτροπή, μετά από 70 ώρες συζήτησης, καθώς ένταση δημιουργήθηκε όταν ο πρόεδρος Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε στα μέλη της επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία τονίζει την ανάγκη προσθήκης της ερμηνευτικής δήλωσης που είχε προτείνει το κόμμα του στο άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών ότι διώκονται κατά την κοινή νομοθεσία και επισημαίνει τον κίνδυνο να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση της Novartis.

Έντονη ήταν η αντίδραση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, και του εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου, που κατηγόρησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική παρέμβαση και προσπάθεια εντυπώσεων.

Ο πρώτος δήλωσε προσβεβλημένος «γιατί ο κ. Τσίπρας ενώ είχε όλο το περιθώριο και το δικαίωμα -που κανείς δεν του το στέρησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής- να έρθει και να πει την άποψή του, δεν το έκανε. Και έρχεται εκ των υστέρων, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, και προσπαθεί να ιδρύσει σχέση πατρωνίας».

Υποστήριξε επίσης ότι «είναι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό .Δεν επιτρέπω ως εισηγητής της πλειοψηφίας να προσβάλει αυτή την κορυφαία διαδικασία και να μας λέει ο κ. Τσίπρας, “κύριοι δεν είσαστε στο ύψος των περιστάσεων για σοβαρά θέματα της επικαιρότητας”. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση ο κ. Τσίπρας και συνεισφέρει μόνο σε ένα επικοινωνιακό συμβάν. Αυτό δεν είναι συμπεριφορά δημοκράτη προέδρου. Λυπάμαι γιατί αυτή η επιστολή υπονομεύει και δυναμιτίζει τον ποιοτικό κοινοβουλευτικό λόγο που όλες οι πλευρές εδώ στην Επιτροπή υπηρετήσαμε», κατέληξε.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης, είπε ότι η επιστολή θα έπρεπε να επιστραφεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, ήδη η συζήτηση για το άρθρο 86 παρ. 3 είχε εξαντληθεί στην προτείνουσα αλλά και στην παρούσα Βουλή αλλά και δεν χρειάζεται η ερμηνευτική δήλωση διότι προκύπτει από το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Όμως, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αντέτεινε ότι η προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης αφορά την τιμή του πολιτικού κόσμου. «Είδα, όσοι επικαλούνται το καλό κλίμα συζήτησης, να προσπαθούν να το ανατρέψουν υιοθετώντας ένα εκρηκτικό ύφος λέγοντας άτοπα κοινοβουλευτικά πράγματα. Πιστεύω ότι χτύπησε νεύρο η επιστολή. Η ουσία της ρύθμισης είναι για τη δωροδοκία. Δεν πρέπει να κρύβουμε πίσω από νομικές κατασκευές την ουσία. Θέλουμε να πέφτει φως σε σκάνδαλα», σχολίασε.

«Η προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης που ζητάμε, αφορά την τιμή του πολιτικού κόσμου. Εμείς πέρα από την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας προτείναμε ερμηνευτική δήλωση ώστε εκείνα τα αδικήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού να ανήκουν στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο βουλευτής.

«Δεν συνιστά αναδρομική ισχύ αλλά συνταγματική πολιτική ευθύνη να εισάγουμε την ερμηνευτική δήλωση συνδέοντάς την και με το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis. Για το πραγματικό αυτό μεγάλο σκάνδαλο η Βουλή έχει ευθύνη να φτάσει μέχρι τέλος. Γι' αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει την ευθύνη να τοποθετηθούμε ώστε να πέσει άπλετο φως και να μην μείνει η εντύπωση ότι υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση. Ούτε να μην επιτραπεί στον δικαστή να φωτίσει όλες τις πτυχές για τη διαλεύκανση αυτού του μεγάλου σκανδάλου».

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε πως «πρώτη φορά αρχηγός κόμματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της Επιτροπής Αναθεώρησης. Τον καταγγέλλουμε. Θέλει να μας χρησιμοποιήσει, και αντί μιας ήρεμης διαδικασίας να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει καλά, σε αρένα».

«Υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι θέλει να προστατεύσει το κύρος του πολιτικού κόσμου και είναι ο ίδιος που δεν επέτρεψε ακόμα και για παράνομη ηχογράφηση να πάει στη δικαιοσύνη η υπόθεση. Θέλει να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα. Έχω τη δημοκρατική νομιμοποίηση να τον καταγγείλω. Αυτό που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ερμηνευτική δήλωση είναι μόνο την αλλαγή της δικονομικής διάταξης για την αποσβεστική διαδικασία, την παραγραφή, αντιφάσκει όμως με το Σύνταγμα».

«Πρέπει να σέβονται τις διαδικασίες. Δεν το κάνουν, υπονομεύουν και επιχειρούν να κάνουν ντρίπλα στην ερμηνευτική δήλωση να βάλουμε να προβλέπεται αναδρομικότητα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Η απάντηση Στυλιανίδη

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε περαιωμένη τη συζήτηση στο σημείο αυτό, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό έχει ήδη εξαντληθεί κατά την επεξεργασία της συγκεκριμένης διάταξης ενώ θα υπάρχει η ευχέρεια να ξανασυζητηθεί στην Ολομέλεια.

«Δεν θα μπορούσε να γίνει συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση για τα θέματα που θίγεται διότι ήδη είχαν συζητηθεί εξαντλητικά, ενώ το θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης ήταν η ψηφοφορία επί των προτάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος» απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Η επί της ουσίας συζήτηση για τα θέματα που θίγετε διεξήχθη προηγουμένως διεξοδικά στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17.10.2019 όπου όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες υποστήριξαν τις θέσεις τους», επισημαίνει στη δική του επιστολή το κ. Στυλιανίδης.

«Παρά ταύτα, το Προεδρείο της Επιτροπής αποφάσισε τη διανομή της επιστολής σας σε όλα τα μέλη του και έδωσε κατ' εξαίρεση τη δυνατότητα στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να τοποθετηθούν πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση, η Ολομέλεια που ακολουθεί δίνει τη δυνατότητα για τοποθετήσεις επί της ουσίας».

«Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου καταθέτουμε την Έκθεση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που προέκυψε μετά από ένα γόνιμο, δημοκρατικό και υψηλού επιπέδου διάλογο, ο οποίος ευχόμαστε να διεξαχθεί και στην Ολομέλεια», κατέληξε ο βουλευτής.

Στις 25 Νοεμβρίου η ψηφοφορία

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει με ψηφοφορία για τον νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας. Θα προηγηθεί πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια, από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου, για τις αναθεωρητέες διατάξεις που ψήφισε και εισηγείται η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr