Πολιτική αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία μετά το ευρωπαϊκό «μπλόκο» - Ειδήσεις Pancreta

Μετά την απόρριψη της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε πολιτική αβεβαιότητα. Ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης του Ζόραν Ζάεφ, ενώ η πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνηση της χώρας είναι η ανακοίνωση ότι «εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις της». Την απογοήτευση τους για τις εξελίξεις εκφράζουν ηγέτες της ΕΕ.

Διάγγελμα στον λαό της Βορείου Μακεδονίας αναμένεται να απευθύνει στις επόμενες ώρες ο Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ώρες.

Λίγες ώρες πριν, η Γαλλία με τη στήριξη δύο ακόμα χωρών μπλόκαραν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, σκορπώντας απογοήτευση στα δύο κράτη των Βαλκανιών.

Ο λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, δήλωσε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής και πλέον είναι πολύ πιθανόν η σχετική απόφαση να μετατεθεί για το επόμενο έτος. .

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ναουσέντα στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, έκανε μία δήλωση στην οποία τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς υπολογισμούς». Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο MakFax, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της συνόδου κορυφής και δήλωσε: «Δυστυχώς, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες προσδοκίες μας και σίγουρα δεν συνάδουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ένωσης».

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία στην αντιμετώπιση της κατάστασης, παρότι χαρακτήρισε κατανοητό το αίσθημα απογοήτευσης σε πολλούς.

«Καμία πολιτική απόφαση δεν είναι αιώνια, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πληρούσαμε όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτό αναφέρθηκε στην προηγούμενη σύνοδο του Συμβουλίου τον Ιούνιο, όπου ολοκληρώθηκε χωρίς περαιτέρω παρατηρήσεις» εξηγώντας ότι τα Σκόπια είχαν πάρει τη διαβεβαίωση ότι η απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο του Οκτωβρίου (σ.σ. αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε).

Άφησε δε σαφείς αιχμές κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει σύντομα όπως και η ένταξη στην Ε.Ε.», η οποία «όπως γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, δεν θα είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου».

Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε ότι είναι «ήττα για την Ε.Ε. η απόρριψη έναρξης διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία», την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Όπως είπε, οι ηγέτες της Ε.Ε. «απέτυχαν να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω της εκπροσώπου του, Νατάσα Μπερτό, χαρακτήρισε μέσω Twitter «ιστορικό λάθος» το «όχι» της συνόδου κορυφής στις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε ότι «τα Τίρανα και τα Σκόπια δεν φέρουν καμία ευθύνη» και κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία «να συνεχίσουν την προσπάθεια».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr