Ηράκλειο: Ψήφισμα και αντιπαραθέσεις για τον «Κλεισθένη» - Ειδήσεις Pancreta
Παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «πλαστές πλειοψηφίες» και «αναίρεση των εκλογικών αποτελεσμάτων» - Κατηγορίες για «νόθευση της απλής αναλογικής» από τον Κουράκη - Αίτημα για ψήφισμα κατά των διατάξεων από τον Η. Λυγερό.

Αντιπαραθέσεις και έντονες κόντρες, σημάδεψαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, με αφορμή τη συζήτηση για τις νέες διατάξεις του εκλογικού νόμου.

Γιάννης Κουράκης και Ηλίας Λυγερός επιτέθηκαν στη δημοτική αρχή, η οποία υιοθέτησε τις διατάξεις, δημιουργώντας, όπως είπαν, αλλοίωση της απλής αναλογικής, με «πλασματικές πλειοψηφίες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5.» Γ. Κουράκης, έκανε λόγο για καταπάτηση συνταγματικών και εκλογικών δικαιωμάτων, και επιτέθηκε στον Βασίλη Λαμπρινό, κάνοντας λόγο για «πλαστές πλειοψηφίες».

«Υπάρχει πρωτοφανής αλλοίωση του συσχετισμού δυνάμεων. Δημιουργήθηκαν πλασματικές πλειοψηφίες στις επιτροπές. Μια υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν πρέπει να ανεχτούμε», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» έκανε λόγο για «θέμα σεβασμού στη Δημοκρατία», ζητώντας παράλληλα να εκδοθεί ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για να καταργηθούν αυτές οι διατάξεις.

«Διαμορφώνονται στην ουσία πλειοψηφικές διοικήσεις σε όλες τις Δημοτικές Εταιρείες, δίνοντας στην παράταξη του δημάρχου το 60% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου», σημείωσε ο Ηλίας Λυγερός.

Η πρόταση Λυγερού υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Λαμπρινού. Στο ψήφισμα προστέθηκαν σαν «αστερίσκοι» οι σημειώσεις ότι θα γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις, από τις παρατάξεις Κουκιαδάκη, Σχοιναράκη και Βασιλάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος μίλησε για «υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου», τονίζοντς πως «η πόλη διοικείται από ένα σύστημα μειοψηφίας».

Αντίθετοι στις διατάξεις του νόμου δήλωσαν και οι παρατάξεις Κουκιαδάκη, Σχοιναράκη και Βασιλάκη. Ο κ. Κουκιαδάκης τόνισε ότι ως θεσμικό όργανο το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να εκφράζει την αντίθεσή του, ωστόσο τόνισε ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε το διάλογο για τη διαμόρφωση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας».

Από την πλευρά της η κα. Σχοιναράκη πρότεινε να συγκληθεί το Σώμα σε μια ειδική συνεδρίαση για τη διαμόρφωση πρότασης για το θεσμικό πλαίσιο ενώ ο κ. Βασιλάκης πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα καταθέσει πρόταση αντί του υπάρχοντος νόμου.

Μοναδική διαφωνία από πλευράς αντιπολίτευσης στην πρόταση Λυγερού ήταν αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία κατέθεσε τη δική της αντιπρόταση για συνολική καταδίκη του “Κλεισθένη” και των νομοθετικών τροποποιήσεων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η παράταξή του ξεκίνησε συνομιλίες με τις υπόλοιπες παρατάξεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν επιθυμούμε την αλλοτρίωση των εννέα παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές».

«Ο Δήμος δεν μπορούσε να μην λειτουργήσει την 1η Σεπτέμβρη. Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Κουκιαδακη, της κ. Σχοιναρακη και του κ. Βασιλάκη. Να διερευνήσουμε λοιπόν το περιεχόμενο των συγκλίσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr