Οι ιδιώτες πιάνουν πόστα στα νοσοκομεία «για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες» - Ειδήσεις Pancreta

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι «χρειάζεται να υπάρξει εξορθολογισμός» στον τομέα της Υγείας, κάνοντας αναφορά στα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο. Υποστήριξε πως «οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας», ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, για ενδεχόμενη αύξηση δαπανών στον χώρο της Υγείας, κάνοντας λόγο για «εξορθολόγηση των δαπανών».

«Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες στην υγεία. Άλλωστε, και ο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ως επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, δήλωσε δημοσίως ότι η Ελλάδα ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξήσει κάποιες από τις δαπάνες στην υγεία. Χρειάζεται όμως να υπάρξει και εξορθολογισμός των δαπανών. Πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος να γνωρίζει πού πηγαίνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει για την υγεία. Στο πλαίσιο αυτό εγκαθιδρύουμε ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, συνδέουμε το BI (σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας) του υπουργείου με όλα τα νοσοκομεία και θέτουμε ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες στους διοικητές, τους υποδιοικητές των νοσοκομείων και στις διοικήσεις των οργανισμών του υπουργείου, με στόχο τη λογοδοσία, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας».

Ερωτηθείς για τις συμπράξεις ιδιωτικού – δημόσιου τομέα, δήλωσε πως αποτελεί στόχο της κυβέρνησης , προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Υπογράμμισε πως θα χρησιμοποιήσουν όπου μπορούν  τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

«Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρησιμοποιεί τέτοια μοντέλα ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα. Και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά την απόκτηση εξοπλισμού. Μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μην ταλαιπωρούνται, να εξυπηρετούνται καλύτερα, να μην καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, να μη βασανίζονται στις εφημερίες, να μην επιβαρύνονται οικονομικά. Στηρίζουμε το ΕΣΥ και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε».


Πηγή: thepressproject.gr