Στήνουν προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο - Ειδήσεις Pancreta
Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης θα προτείνει η ΝΔ για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και την υπόθεση Novartis ● Υπάρχουν «ενδείξεις» για αθέμιτες παρεμβάσεις ● Καλαφάτης: Ήρθε η ώρα της λογοδοσίας

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση Novartis και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα η κυβερνητική πλειοψηφία μέσω του γραμματέα της ΚΟ, Σταύρου Καλαφάτη.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η ΝΔ ζητά τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μόνο με… ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

«Από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημητρίου Παπαγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτόν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. Καλαφάτης και τονίζει: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας, δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου».

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν είναι αρμοδιότητα της Βουλής για άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Η πλήρης δήλωση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό που άλλοτε χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» κατέρρευσε εκκωφαντικά. Ήλθε η ώρα της λογοδοσίας για τους εμπνευστές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.

Σήμερα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της δικαστικής προδικασίας, ανέκυψαν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Στον χειρισμό της υπόθεσης υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο Σύνταγμα -και, ιδίως, στη διάκριση των εξουσιών. Δεν υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης καμία απολύτως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ούτε και προσπάθεια χειραγώγησης του Κοινοβουλίου. Αντίθετα βεβαίως με ό,τι συνέβη στο παρελθόν. Όταν -πριν ακόμη ανοίξει η κλειστή υποτίθεται δικογραφία της NOVARTIS- ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης -αλλά όχι και βουλευτής- κ. Παπαγγελόπουλος έσπευδε να προβεί σε αξιολόγηση των στοιχείων της. Ενώ άλλοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς καμία αρμοδιότητα, επισκέπτονταν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημητρίου Παπαγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτόν, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ώστε να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση. Τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν, όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου.

Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη. Αυτό το έπραξε ανεύθυνα η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας κρίθηκε για τις πράξεις, το ήθος και τις πρακτικές του σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις εθνικής κλίμακας από τον ελληνικό λαό. Ο οποίος και τον έστειλε στην αντιπολίτευση!

Η χώρα θα εξακολουθεί να πορεύεται προς την ανάκαμψη που ξεκίνησε με τις εκλογές, χωρίς να ξεχνά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Χωρίς καμία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους. Αλλά με γνώμονα την πιστή τήρηση του Συντάγματος. Και με προσήλωση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος.

Διπλά δειλός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη γραμμή του Αλ. Τσίπρα που απ’ το βήμα της ΔΕΘ προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικό δικαστήριο ή τέλος πάντων ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μάθει ο λαός ποιο το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία.

Έτσι, εν μέσω των κυβερνητικών διαρροών για σύσταση προανακριτικής κατά Παπαγγελόπολου, πηγές της Κουμουνδούρου καταλόγιζαν «κακτικισμό» και «δειλία» στην κυβέρνηση, καλώντας την να προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για όλους όσους κατονομάζει ο Αντώνης Σαμαράς στη μήνυσή του.

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια» σημείωναν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

«Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει, είτε σε εξεταστική, είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» σημείωναν με νόημα.

Ωμές παρεμβάσεις Αγγελή κατήγγειλε η Τουλουπάκη

Κατά την κατάθεσή της, χθες, στο εισαγγελέα που διερευνά τις δικές της καταγγελίες σε βάρος του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη κατήγγειλε ωμές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τουλουπάκη φέρεται να προσκόμισε περισσότερα στοιχεία για όσα καταλογίζει στον κ. Αγγελή τον οποίο κατηγορεί για παρέμβαση στο έργο της, που είχε ως σκοπό να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr