Η απευθείας εκλογή προέδρου και το ενιαίο κόμμα - Ειδήσεις Pancreta

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε νέα φάση πολιτικής ύπαρξης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν το αμφισβητεί κανείς. Είναι η φάση που στέλεχος της προεδρικής πλευράς περιγράφει για το κόμμα και ως «δεύτερη περίοδο ενηλικίωσης, μετά το καλοκαίρι του 2ο15».

Το ότι επίσης αυτή η νέα πολιτική περίοδος δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από το άνοιγμα του κόμματος και την, περίφημη, αντιστοίχιση της κομματικής με την εκλογική του βάση αποτελεί επίσης στόχο κοινής αποδοχής για όλους στην Κουμουνδούρου. Εδώ όμως, ακριβώς μετά από αυτές τις δύο παραδοχές, αρχίζουν τα δύσκολα διλήμματα, οι προβληματισμοί και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, που ήδη άλλωστε έχουν αρχίσει να κατατίθενται και δημόσια.

Με ποιον τρόπο θα αποτυπωθεί στην πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ο μετασχηματισμός – ένας μετασχηματισμός, που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την βραδιά κιόλας των εκλογών; Σε ποιο χρόνο και, κυρίως, σε ποιο βάθος θα φθάσει το άνοιγμα του κόμματος και η συμπόρευση με την Προοδευτική Συμμαχία; Πώς θα συγκεραστούν οι απόψεις που θέλουν στροφή προς την κεντροαριστερά με εκείνες που θεωρούν τουλάχιστον «επιπόλαιη», εάν όχι, επικίνδυνη και απειλητική, την όσμωση με την σοσιαλδημοκρατία;

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δώσει τις πρώτες απαντήσεις στα συγκεκριμένα μηνύματα, και μάλλον τις προχώρησε ένα βήμα παραπάνω σήμερα, κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας. «Είναι στρατηγική απόφαση και εκπεφρασμένη η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε μαζί σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να παύσει η κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση», είπε προσθέτοντας: «Είναι κοινός ο στόχος για να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόμμα ως μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά. Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ καθώς δημιουργείται η δυναμική για συμμετοχή των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών στην διαδικασία ανασυγκρότησης».

Το μήνυμα αυτό είχε ως πρώτο αντίκρυσμα την απόφαση για μετατροπή του Συντονιστικού σε Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η Γραμματεία θα εργασθεί με τακτικές συνεδριάσεις, προκειμένου το φθινόπωρο, μαζί με τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε μια ενιαία Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στο Συνέδριο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία θα προχωρήσουν από κοινού στην προετοιμασία του συνεδρίου ανασυγκρότησης που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει στις αρχές του 2020.

Αυτή όμως θα είναι απλώς η αφετηρία. Οι πιο δύσκολες αποφάσεις έπονται και είναι εκείνες που έχουν να κάνουν με την εκλογή των οργάνων – του προέδρου συμπεριλαμβανομένου – από την, διευρυμένη, βάση και με το εάν, εν τέλει, ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία θα συγχωνευθούν σε ένα ενιαίο κόμμα.

Η πρόταση για εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από την βάση και από μια απολύτως ανοιχτή διαδικασία η οποία θα φέρει στο κόμμα και νέα μέλη συζητείται εντόνως τις τελευταίες ημέρες, παρ’ ότι δεν έχει κατατεθεί επισήμως σε κανένα όργανο. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είναι προφανές ότι θα υπηρετήσει τον – φιλόδοξο - στόχο να αυξηθούν τα μέλη του κόμματος περίπου στις 170.000 έως το συνέδριο από 30.000 που είναι σήμερα. Πρόκειται όμως και για μια προοπτική που προβληματίζει τον πυρήνα του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φοβάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα κόμμα αρχηγοκεντρικό χωρίς συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων.

Η απ’ ευθείας εκλογή από την βάση, πάντως, προωθείται από στελέχη της βασικής τάσης των προεδρικών, τα οποία σχολιάζοντας στις ανησυχίες περί κόμματος αρχηγικού τύπου λένε ότι αυτό έχει ήδη απαντηθεί από το εκλογικό σώμα: «Το 31,5% των εκλογών είναι επίτευγμα του Αλέξη Τσίπρα, άρα η ίδια ζωή λύνει τα διλήμματα», λέει χαρακτηριστικά ένα εξ αυτών των στελεχών. Τα περισσότερα στελέχη της ίδιας τάσης βλέπουν θετικά, υπό προϋποθέσεις πάντοτε, και την ένωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας σε έναν ενιαίο φορέα. Απέναντί τους εκφράζεται ήδη ο ανοιχτός προβληματισμός των «53», αλλά και αρκετών ακόμη στελεχών, του παραδοσιακού κομματικού μηχανισμού.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Xριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε αφενός «επιπόλαιους όσους προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα ακόμα κόμμα της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας», ενώ στο ερώτημα για το ενιαίο κόμμα, απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζεται, ούτε είμαι σίγουρος ότι οι σύντροφοι της Προοδευτικής Συμμαχίας το θέλουν. Θεωρώ ότι η Συμμαχία ήταν χρήσιμη χθες και σήμερα, θα είναι χρήσιμη και αύριο».

Όλα αυτά αποτελούν απλώς την αρχή ενός εσωτερικού, και ταυτόχρονα, δημόσιου διαλόγου που έχει ακόμη δρόμο μπροστά του. Μόνον που ο χρόνος αυτός δεν είναι απεριόριστος, όπως κατέστησε σαφές και σήμερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Και όπως λένε στελέχη που συνομιλούν μαζί του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει μεν ούτε να επιβληθούν, ούτε να εκβιαστούν στρατηγικές αποφάσεις – ταυτόχρονα όμως πιστεύει πως η λαϊκή εντολή είναι καθαρή και πως το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει άμεσα, πριν ατονήσει η ορμή και η δυναμική που διαμόρφωσε ακριβώς αυτή η λαϊκή ψήφος.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr