Ηλίας Λυγερός: Γνώστης, εργατικός και μαχητής! - Ειδήσεις Pancreta

Με “όπλα” τον ζήλο, τις εξειδικευμένες γνώσεις και τον δυναμισμό, αλλά και πιο έμπειρος ρίχνεται στη “μάχη” των εκλογών

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Νοεμβρίου 2018, όταν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες” Ηλίας Λυγερός ανακοίνωσε δημοσίως την εκ νέου υποψηφιότητά του για τον Δήμο Ηρακλείου.

Πλαισιωμένος από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, ο Ηλίας Λυγερός εξήγησε ότι η απόφαση για νέα κάθοδο στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου ήταν συλλογική απόφαση της παράταξης.

Μια απόφαση, όπως τόνισε, που βασίστηκε στη δυναμική παρουσία των “Ενεργών Πολιτών” στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2014 και στις σημαντικές εμπειρίες που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Λυγερού για τον δημαρχιακό θώκο έγινε σε μια χρονική συγκυρία που ο χώρος πολιτικής αναφοράς του ίδιου, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του για το ποιο πρόσωπο θα στήριζε στον Δήμο Ηρακλείου. Όμως δεν προξένησε έκπληξη!

Αν κάτι έχουν μάθει, εξάλλου, οι πολιτικοί αντίπαλοι, οι δημότες, ακόμα και τα μέσα ενημέρωσης από τους “Ενεργούς Πολίτες” και προσωπικά τον Ηλία Λυγερό είναι το εξής:

Βάση και “όπλο” του είναι η δουλειά, ο ζήλος, ο δυναμισμός και οι καθαρές κουβέντες. Με αυτά τα “όπλα” πορεύτηκε το 2014. Με αυτά τα “όπλα” θα πορευτεί και τώρα, στη νέα εκλογική μάχη, για τον Δήμο Ηρακλείου.

O ίδιος ηγείται μιας αμιγώς αυτοδιοικητικής παράταξης, που δεν εμπλέκεται με κομματικές στηρίξεις ή και που φέρνει έναν άλλο “αέρα” αυτοδιοικητικής γνώσης και τεχνοκρατικής εξειδίκευσης πάνω στις δημοτικές υποθέσεις, κάτι που είναι εκτιμητέος από τους πολίτες που σκέφτονται έξω από τα πολιτικά ή προσωπικά στεγανά.

“Αφοσιωμένος μαχητής”, άλλωστε, είναι ο τίτλος που ταιριάζει... “γάντι” στον Ηλία Λυγερό, καθώς δεν ήταν και δεν είναι ο άνθρωπος που θα κεντρίσει με άλλους τρόπους τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Ηλίας Λυγερός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1956, όπου μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση. Είναι μικρασιατικής καταγωγής, με γονείς τον Σταύρο και τη Δήμητρα Λυγερού. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, έχοντας αποφοιτήσει από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Επαγγελματικά ασχολείται με τον τομέα των ιδιωτικών κατασκευών ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με την παράταξη “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες” είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Δέσποινα Μανίκα του Νικολάου και της Ιωάννας, με την οποία έχουν δύο παιδιά, μία κόρη και ένα γιο. Πρόκειται για μια οικογένεια δεμένη, η οποία έχει κρατήσει τα οικογενειακά έξω από τη δημοσιότητα.

Ο Ηλίας Λυγερός αποτελεί ένα πρόσωπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αριστερό χώρο. Από τα φοιτητικά του χρόνια ανήκει και δραστηριοποιείται στον χώρο της Αριστεράς. Τα δημοτικά έδρανα, στα οποία εκλέχτηκε το 2014, ως τρίτος τη τάξει συνδυασμός, δεν του ήταν άγνωστα. Είχε διατελέσει και παλιότερα δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΝ στο Ηράκλειο.

Για αρκετούς, η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Ηρακλείου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, με τη στήριξη τότε του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν έκπληξη! Είχαν μεσολαβήσει, είναι η αλήθεια, αρκετά χρόνια από την εποχή της ενεργούς πολιτικής-αυτοδιοικητικής του παρουσίας.

Υπήρχε βεβαίως η μνήμη και η εικόνα του Ηλία Λυγερού ως ενός αριστερού με παρουσία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα. Όπως και στα αθλητικά δρώμενα, δεδομένου ότι ο ίδιος υπήρξε αθλητής ποδοσφαίρου στην ομάδα του Εργοτέλη, ενώ διετέλεσε για αρκετά χρόνια αντιπρόεδρος στον Ερασιτέχνη ΟΦΗ.

Για πολύ κόσμο, η υποψηφιότητά του το 2014 θεωρήθηκε μια επανεμφάνιση, πολιτική επιστροφή έκπληξη.

Ο Ηλίας Λυγερός έδωσε την εκλογική μάχη στις προηγούμενες εκλογές με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και το γνωστό ήθος που τον διακρίνει. Με ποσοστό 20,81%, η παράταξή του αναδείχτηκε το 2014 τρίτη δύναμη. Δεν πήγε άσχημα. Δεν έκανε βεβαίως και την υπέρβαση...

Το γεγονός δεν προκάλεσε ουδεμία απογοήτευση στον ίδιο και στα υπόλοιπα μέλη της παράταξης. Ίσα-ίσα! Ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι των “Ενεργών Πολιτών”, με τον αέρα και την ορμή του καινούργιου και της όρεξης που πάντα “τρέφει” το ξεκίνημα της παρουσίας μιας νέας παράταξης στα δημοτικά δρώμενα, έπεσαν με τα... μπούνια στη δουλειά.

Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου έδειξαν τις... άγριες (με τη σωστή έννοια) αντιπολιτευτικές τους διαθέσεις. Με δυναμική φωνή, με δυναμική παρουσία, με εποικοδομητική κριτική...

Πολιτικοί φίλοι και εχθροί αναγνωρίζουν στον Ηλία Λυγερό ότι έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και μάλιστα ουκ ολίγες φορές αποδείχτηκε στην πράξη σωστός καθοδηγητής ακόμα και προς τη δημοτική Αρχή. Πολλές φορές, άλλωστε, ο ίδιος αποδείχτηκε “προφήτης”, έχοντας προειδοποιήσει τη δημοτική Αρχή ότι αποφάσεις της θα κατέπεφταν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Στα αξιοσημείωτα της παρουσίας των “Ενεργών Πολιτών” στα δημοτικά δρώμενα αυτά τα 5 περίπου χρόνια ήταν οι εξειδικευμένες αναλύσεις-προσεγγίσεις και η διοργάνωση ειδικών θεματικών εκδηλώσεων ανά καίριους τομείς, όπως το κυκλοφοριακό, η ύδρευση, η καθαριότητα, τα πολεοδομικά κ.λπ.

«Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας»

Τι προτείνει για καθαριότητα, νερό και κυκλοφοριακό

Τι όμως μπορεί να προσδοκά ο δημότης του Ηρακλείου ότι θα αλλάξει στην καθημερινότητά του εφόσον ο Ηλίας Λυγερός αναλάβει το “τιμόνι” του Δήμου;

Ο ίδιος μας απάντησε: «Το πρόγραμμα των “Ενεργών Πολιτών” δομήθηκε με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας. Στο βασικό πρόβλημα της καθαριότητας θα δώσουμε προτεραιότητα στην εμφάνιση της πόλης και στη δημιουργία των πράσινων σημείων, προωθώντας παράλληλα την ανταποδοτική ανακύκλωση με παροχή κινήτρων στους δημότες και με ειδικό σχεδιασμό για τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων (χώρους εστίασης, εμπορικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες). Η έννοια της βελτίωσης της προσβασιμότητας, αστικά, περιαστικά, αλλά και εντός των δημοτικών κτηρίων, για εμάς είναι πρωταρχικός στόχος. Ο σχεδιασμός μας βασίζεται στη δημιουργία οδεύσεων με εύκολη πρόσβαση απ’ όλους, εξάλειψη των ανισοσταθμιών λόγω σκαλοπατιών και εγκαταστάσεις υγιεινής για όλους, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις σε όλες τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, για τη διευκόλυνση της εισόδου-εξόδου από αυτά.

Για το πρόβλημα του κυκλοφοριακού προτείνουμε την εφαρμογή των εγκεκριμένων κυκλοφοριακών μελετών, προωθώντας την ολοκλήρωση του κόμβου στο Γιόφυρο, την κατασκευή κόμβων στον Αϊ Γιάννη τον Χωστό, στην Παναγίτσα, στον Μπεντεβή και στην 62 Μαρτύρων, προωθώντας ταυτόχρονα τον δραστικό περιορισμό των Ι.Χ. στο πολεοδομικό και ιστορικό κέντρο. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, θα αλλάξουμε τη σχέση δημότη-Δήμου, μειώνοντας τη χρονική διάρκεια της επίλυσης των προβλημάτων.

Για το πρόβλημα της ύδρευσης έχουμε διατυπώσει ένα συνολικό σχέδιο όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί. Για τη σχέση πόλης-υπαίθρου δεσμευόμαστε για τη θέσπιση “Αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης”, που θα συντονίζει και θα επιλύει τα προβλήματα της αγροτικής οδοποιίας και της άρδευσης, αναδεικνύοντας παράλληλα τα τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Οι “Ενεργοί Πολίτες” επιδιώκουν όλα αυτά τα χρόνια με τις προτάσεις τους να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του δημότη. Ήμασταν εκεί, πιστοί στον ρόλο που μας ανατέθηκε. Δείξαμε ότι διαθέτουμε τη γνώση, την εμπειρία, τη θέληση, την όρεξη, την ικανότητα, το δυναμικό και τις λύσεις για τη διακυβέρνηση του Δήμου, και γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε και την εμπιστοσύνη των δημοτών».


Πηγή: neakriti.gr