Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ στο 85%: Μεϊμαράκης 39,51%, Μητσοτάκης 28,27% - Ειδήσεις Pancreta

Επιτέλους έφτασαν (μερικά από) τα φαξ, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη. Τα μηνύματα του πρώτου γύρου. Οι συμμαχίες και οι στρατηγικές εν όψει δεύτερου.

Σχεδόν 24 ώρες από τη στιγμή που έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας και ενώ υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων, που η Συγγρού περίμενε βάσει του καταστατικού να φτάσουν με.. φαξ, ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε αποτελέσματα στο 85%, δηλαδή επί 1062 από 1251 εκλογικά τμήματα.AdTech Ad

Ειδικότερα:

Βαγγέλης Μεϊμαράκης 39,51%

Κυριάκος Μητσοτάκης 28,27%

Απόστολος Τζιτζικώστας 21,15

Άδωνις Γεωργιάδης 11,07

Τα στοιχεία αυτά όπως διευκρίνισε ο κ.Τραγάκης, προέρχονται από τη διασταύρωση των φαξ με τις ηλεκτρονικές διαβιβάσεις, ενώ αναμένονται τα φαξ από τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στο λεκανοπέδιο. Αύριο θα δοθεί το πρωτόκολλο της ψηφοφορίας και αυτό θα είναι το επίσημο αποτέλεσμα.

Ο κ.Τραγάκης πάντως απέρριψε τις αιτιάσεις για καθυστέρηση, με το επιχείρημα πως και στις εθνικές εκλογές τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ανακοινώνονται μετά από δύο- τρεις ημέρες.

Το παράδοξο στην περίπτωση της ΝΔ είναι πως οι συμμαχίες και οι στρατηγικές εν όψει δεύτερου γύρου είχαν ήδη χαραχθεί από χθες και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, χωρίς να γνωρίζει κανείς τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, αν και ήταν σαφές από χθες το βράδυ ότι πρώτος ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και δεύτερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρώτος έσπευσε -δικαιολογημένα- να συνδέσει την επίδοση του με τον καραμανλικό παράγοντα, που παραμένει ο κυρίαρχος στο χώρο της κεντροδεξιάς. Οι διαρροές κατά του Κώστα Καραμανλή (ιδιαίτερα τα περί φλερτ Τσίπρα) ενδεχομένως κόστισαν, όμως εν τέλει οι επιθέσεις αυτές συσπείρωσαν σημαντικό μέρος της καραμανλικής βάσης.

Το στρατόπεδο Μεϊμαράκη θα επιχειρήσει σύμφωνα με πληροφορίες να μετατρέψει το δεύτερο γύρο σε σύγκρουση καραμανλικών- μητσοτακικών καίτοι ο ίδιος ο κ.Μεϊμαράκης αναδείχθηκε στην κομματική ιεραρχία επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η στάση του όμως από την ώρα της ανάληψης των καθηκόντων του ως μεταβατικού προέδρου ήταν σαφώς με το καραμανλικό στρατόπεδο, ενώ οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και τα σαμαρικά στελέχη έχουν πλήρως διαρραγεί.

Το τελευταίο βέβαια δεν του βγήκε σε κακό, καθώς οι δύο υποψήφιοι (Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης) που είχαν στο επιτελείο τους και σε εμφανή ρόλο σαμαρικά στελέχη, πλήρωσαν το τίμημα της επιθυμίας σημαντικού τμήματος της βάσης για αποσαμαροποίηση του κόμματος.

Στο δεύτερο γύρο όμως η στάση των σαμαρικών θα παίξει ρόλο, καθώς οι συμμαχίες και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων των δύο υποψηφίων που έμειναν εκτός ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Είναι σαφές ότι η πλευρά Μητσοτάκη έχει καλύτερους διαύλους επικοινωνίας με τους σαμαρικούς, καθώς άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι στηρίζει στο δεύτερο γύρο τον κ.Μητσοτάκη, όπως αναμένεται να πράξουν και οι σαμαρικοι βουλευτές που είχαν ταχθεί με το Τζιτζικώστα- όχι όμως όλοι οι υποστηρικτές του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Από το περιβάλλον του κ.Μητσοτάκη ξεκαθαρίζουν πάντως ότι υπόγειες συμμαχίες και συμφωνίες δεν υπάρχουν και πως όσα στελέχη στηρίξουν τον πρώην υπουργό θα πρέπει να πάρουν θέση δημόσια και αυτοβούλως, όπως ήδη έκανε ο κ.Γεωργιάδης.

Η στρατηγική Μητσοτάκη εν όψει δεύτερου γύρου κινείται σε δύο άξονες:

Πρώτον, λένε συνεργάτες του ουδείς μπορεί πια να αμφισβητήσει την ενότητα του κόμματος, την οποία ο ίδιος διασφαλίζει όπως έχει τονίσει και πριν τον πρώτο γύρο.

Δεύτερον, η πλευρά Μητσοτάκη θα θέσει το δίλημμα του δεύτερου γύρου ως την επιλογή μεταξύ συρρίκνωσης/στασιμότητας (που όπως υποστηρίζουν θα προκαλούσε νίκη Μεϊμαράκη) και διεύρυνσης (την οποία όπως υποστηρίζουν εκφράζει ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Είναι γεγονός εξάλλου ότι η επιτυχία του κ.Μητσοτάκη να περάσει στο δεύτερο γύρο εν πολλοίς οφείλεται στο ότι έφερε ψηφοφόρους από άλλους όμορους χώρους (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), διευρύνοντας το ακροατήριο της ΝΔ.


Πηγή: news247