«Έξωση» του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω των FT - Ειδήσεις Pancreta

Πολλαπλά μηνύματα σε εξωτερικό και εσωτερικό στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω συνέντευξής του στους Financial Times, θέτοντας εκ νέου την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει προβληματισμένος από τη «μη εποικοδομητική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα» καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει από μόνη της την οικονομική κρίση εντός της ευρωζώνης.

«Πιστεύουμε ότι έπειτα από έξι χρόνια διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ενδο-ευρωπαϊκά θέματα», τονίζει ο κ. Τσίπρας, μια δήλωση που σύμφωνα με την εφημερίδα «πιθανότατα θα εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ».

«Ο κ. Τσίπρας διακινδυνεύει να αποξενώσει και το Ταμείο», τονίζουν οι FT, αποτυπώνοντας στη συνέχεια τη θέση του Ταμείου «υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται κατά της διαγραφής του».

«Πιστεύουμε ότι όσο πιο σύντομα ξεφύγουμε από το πρόγραμμα τόσο το καλύτερο για τη χώρα μας», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας εξηγώντας πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί και το επόμενο σκέλος με τα προαπαιτούμενα: «Εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».

Στο ίδιο δημοσίευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται ότι το τρίτο πακέτο που πρόκειται να περάσει από τη Βουλή τον Ιανουάριο συμπεριλαμβάνει «ένα βήμα που είναι δύσκολο διότι περιέχει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

«Είμαστε σε πρόγραμμα επί πέντε χρόνια. Είναι δύσκολο για μια χώρα της Ε.Ε. να έχει χάσει την κυριαρχία της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να την ανακτήσει και να ξεφύγει από τον έλεγχο της τρόικας, θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία. Είναι δύσκολο, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή για όλους», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα καταστεί δυνατόν να αρθούν τελείως τα capital controls μέχρι τον Μάρτιο και πως «πριν το τέλος του 2016» η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές.

Η Αθήνα -σημειώνουν οι FT- ανθίσταται στην απαίτηση του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για τη μείωση των ελλειμμάτων των συνταξιοδοτικών ταμείων το 2016 μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την εξεύρεση εναλλακτικών περικοπών.

Το ΔΝΤ έχει αναστείλει την περαιτέρω δανειοδότηση της Ελλάδας λόγω των ανησυχιών του για τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο προβλέπει ότι θα ξεπεράσει το 190% του ΑΕΠ το 2016.

«Ο οδικός μας χάρτης», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την αναγκαία μείωση του χρέους».


Πηγή: altsantiri.gr