Χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την α' κατοικία - Ειδήσεις Pancreta
  φωτο αρχείου
 
Παράταση τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα στην αγωνία για το διάδοχο σχήμα του «Νόμου Κατσέλη», καθώς κυβέρνηση και θεσμοί δεν έφτασαν σε συμφωνία ούτε σήμερα.

Δεν ολοκληρώθηκε με συμφωνία η πολύωρη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και των θεσμών, με θέμα το «αγκάθι» της διαδοχής του «Νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α' κατοικίας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, επισήμαναν πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με ορόσημο το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν η κυβέρνηση θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, οι ίδιες πηγές δεν το απέκλεισαν, όμως επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή δεν συζητείται τέτοιο ενδεχόμενο, συμπληρώνοντας «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε» και εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία έως τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύουσες παραμέτρους, όμως οι θεσμοί φέρονται να εμμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά των «κόκκινων» δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.  Ενστάσεις εξέφρασαν οι θεσμοί και ως προς την αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για το νέο σχήμα τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχουν ληφθεί και ασφαλιστικές δικλίδες που έχουν οδηγήσει στην εξαίρεση των κακοπληρωτών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις για τις 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ έχουν κλείσει στο σύνολό τους.

Από πλευράς κυβέρνησης στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο γγ Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr