Πέρασε χωρίς απώλειες το 2ο πακέτο μέτρων - Ειδήσεις Pancreta

Με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε (με 138 ψήφους) το νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν 191 βουλευτές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στα άρθρα του και στο σύνολό του.

Τα άρθρα 1,2,3,19 και 41, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επίσης ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (153 ψήφοι) ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (138 ψήφοι).

Από την διαδικασία απουσίαζαν οι: Κατερίνα Παπακώστα, Μάριος Σαλμάς, Γεωργία Μαρτίνου, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης από την ΝΔ, ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ και οι Γιώργος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων) και Γιάννης Σαχινίδης (Χρυσή Αυγή).

Η συνεδρίαση στη Βουλή κύλησε σε υψηλούς τόνους, ωστόσο η κυβέρνηση βγήκε αλώβητη από αυτή τη διαδικασία.

Στη συζήτηση η κριτική επικεντρώθηκε στο θέμα της εισόδου των funds που θα μπορούν να αγοράζουν κόκκινα δάνεια, αλλά και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τα τα κόκκινα δάνεια η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις προωθούμενες διατάξεις ανοίγει η πόρτα στα κοράκια της αγοράς να εισβάλλουν.

Τα δύσκολα πάντως ακολουθούν, όπως το Ασφαλιστικό, τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και οι αλλαγές στη φορολογία (και των αγροτών).

Στο “πακέτο” που πέρασε περιλαμβάνεται το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η πώληση των επιχειρηματικών δανείων σε funds, ρυθμίσεις για την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, ενώ κυρώνονται συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων, για τη ρύθμιση των τοπικών οίνων και για το ΤΑΙΠΕΔ.


Πηγή: nooz.gr