Νέες προειδοποιήσεις Μητσοτάκη σε Αλβανία για την ελληνική μειονότητα - Ειδήσεις Pancreta
  φωτο αρχείου
 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε νέο μήνυμα προς την αλβανική κυβέρνηση, σχετικά με τη στάση της απέναντι στην ελληνική μειονότητα, τονίζοντας πως η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ταυτισμένη με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Προ ημερών ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ράμα δεν καταπατά τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.
 
Μιλώντας με τα μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Ομόνοια», ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν τα θέματα της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία και επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας εξαρτάται από την εν γένει συμπεριφορά της και τόνισε πως αν η Αλβανία επιθυμεί να προχωρήσει τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ, θα πρέπει να δίνει τη δέουσα σημασία στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Η παρουσία σας σήμερα εδώ εκτός από τις καθιερωμένες ευχές και την χαρά μου να σας βλέπω έχει και έναν επιπλέον εθνικό συμβολισμό. Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε πάντα κοντά στα αναφαίρετα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Θέλω να γνωρίζετε επίσης ότι το μήνυμα το οποίο στέλνουμε και σήμερα προς τη γειτονική χώρα  -με την οποία επιδιώκουμε πάντα να έχουμε πολύ καλές σχέσεις γειτονίας και σεβασμού- δεν επιδέχεται καμίας απολύτως αμφισβήτησης: η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ταυτισμένη με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Είναι κάτι στο οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να το λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν τους όλοι. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα η οποία προσδοκά να είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας να αντιμετωπίζει τη μειονότητά μας με έναν τρόπο που δεν συνάδει με αυτό το οποίο αποκαλούμε ευρωπαϊκό πλαίσιο σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο
Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία καταπάτηση περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί στην Ελλάδα.

Είχε διαψεύσει πως η αλβανική κυβέρνηση καταπατά την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων στη Χειμάρρα, υποστηρίζοντας πως «τα  ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση δεν ανήκουν σε ιδιώτες» και είναι κρατική περιουσία που θέλουν να εκμεταλλευτούν για τουριστικούς σκοπούς.
 

Πηγή: pancreta.gr