Β. Κεγκέρογλου: «12ετής βιώσιμη και μόνιμη ρύθμιση μόνο για υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών». - Ειδήσεις Pancreta

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά 12ετής βιώσιμη και μόνιμη ρύθμιση μόνο για υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Η αναποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού στον οποίο δεν μπορούν να ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που δικαιούνται την δεύτερη ευκαιρία, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την υπερφορολόγηση, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, την καθίζηση της ρευστότητας και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει τις επιχειρήσεις διαμορφώνουν ένα δυσμενές περιβάλλον για αυτούς.

Η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με παλαιότερες ληξιπρόθεσμες εισφορές οδηγεί στην συσσώρευση τους και στην ανάγκη για αυτοτελή εφαρμογή της 12ετούς ρύθμισης.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Κίνημα Αλλαγής έχει μετέλθει κάθε πρόσφορο μέσο (ερωτήσεις, τροπολογίες, πρόταση νόμου) που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις ελάφρυνσης αλλά και  θεσμοθέτηση 12ετούς βιώσιμης και μόνιμης ρύθμισης για όλους όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους Δήμους, ανεξάρτητα από την  διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επειδή υπάρχουν πολλές χιλιάδες ασφαλισμένοι ή επιχειρήσεις που οφείλουν μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία και θέλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αλλά δεν μπορούν λόγω του ότι δεν εντάσσονται στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επειδή η τακτική που ακολουθείτε να συζητάτε τη θεσμοθέτηση ρύθμισης αλλά συνεχώς αναβάλλεται την εφαρμογή της, οδηγεί: α)σε αύξηση όσων δεν πληρώνουν ή δεν εξυπηρετούν υπάρχουσα ρύθμιση, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΑΟ και β)σε αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης, κατασχέσεις κλπ.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να υιοθετήσετε την πρότασης μας για βιώσιμη και μόνιμη 12ετή ρύθμιση;
  2. Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με ποιο περιεχόμενο θα εισηγηθείτε νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία;

Πηγή: pancreta.gr