φωτο αρχείου

Το  EuroWorking Group έδωσε το πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων αλλά και των θετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Καλά πληροφορημένη πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ είπε πως οι  επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν «ευρέως θετικοί» όσον αφορά την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Αναγνώρισαν επίσης ότι τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Τυπικά η τελική απόφαση θα επικυρωθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν όλοι οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μαζί με τις επίσημες συστάσεις της Επιτροπής που θα δημοσιευθούν στις 21 Νοεμβρίου.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και η συζήτηση που ακολούθησε για το ελληνικό θέμα επικεντρώθηκε κυρίως στο πακέτο των ελαφρύνσεων καθώς φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο να «ενισχυθούν» όσα έχουν σαφές «αναπτυξιακό αποτύπωμα» με αποτέλεσμα το κόστος να μπορεί να αυξηθεί για το 2019 από τα 763 εκ ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός στα 900 εκ ευρώ .

Οι Ευρωπαίοι έχουν δεχθεί ως μέτρα που βοηθούν εκτός από το εισόδημα των νοικοκυριών και κατά συνέπεια την ιδιωτική κατανάλωση και το ΑΕΠ και το νέο οικογενειακό αλλά και το νέα στεγαστικό επίδομα που θα βοηθάει νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες ενοικίου ή του στεγαστικού δανείου.

Έχουν εγκρίνει επίσης δίχως δεύτερη σκέψη και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελευθέρους επαγγελματίες νέους επιστήμονες και αγρότες που κατατέθηκε την Τρίτη την Βουλή ήταν από το πρώτα μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ αφού εκτός από ελάφρυνση για όσους πληρώνουν σήμερα υψηλές εισφορές θα βοηθήσει και στην απασχόληση και τελικά και την ανάπτυξη.

 

Το ίδιο και η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μη διανεμόμενα κέρδη από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας και για τα διανεμόμενα κέρδη ( δηλ. τα μερίσματα ) από το 15% στο 10%. Ειδικά για τις επιχειρήσεις υπάρχει πρόταση για ταχύτερη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις για τρία ή δύο χρόνια .

Σε ότι αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% σε δύο χρονιές οι Ευρωπαίοι είναι μεν θετικοί αλλά ζητούν να ελαφρυνθούν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα ώστε με το περιθώριο που θα απομείνει να ενισχυθούν περισσότερο οι δικαιούχοι του νέου στεγαστικού επιδόματος.

Αχτσιόγλου: Τέλειωσε οριστικά ο κύκλος των μνημονίων

Επιβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στη Βουλή, ότι το Euro Working Group έκανε δεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων, τονίζοντας ότι είναι μία πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων.

«Στο Euro Working Group σήμερα, κατά την εισήγηση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, δεν υπήρξε καμία ένσταση από καμία χώρα για τη μη εφαρμογή του μέτρου για απομείωση της προσωπικής διαφοράς. Αντίθετα, εγκρίθηκαν τα μέτρα, ύψους 920 εκατομμυρίων, ευρώ που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ. Είναι μία θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έπεισε ότι δεν είναι ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά αναγκαίο να γίνει, καθώς πετυχαίνει τους στόχους της. Είναι μία θετική εξέλιξη αυτό και σημαίνει ότι τέλειωσε οριστικά ο κύκλος των μνημονίων. Είναι σημαντικό να προχωρά κανείς στην ακύρωση μέτρων που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές, πείθοντας τους εταίρους», ανέφερε η Ε. Αχτσιόγλου.

Πηγή


Πηγή: pancreta