Β.Κεγκέρογλου: «Με καθυστέρηση τα εμβόλια στα παιδιά, έντονη ανησυχία για την χαμηλή  εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων». - Ειδήσεις Pancreta

Mε ερώτηση του προς το Υπουργείο Υγείας, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι με καθυστέρηση γίνονται τα εμβόλια στα παιδιά ενώ είναι έντονη η ανησυχία για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί  από το γεγονός ότι τα εμβόλια γίνονται με καθυστέρηση, ειδικά στα παιδιά, θέτοντας έτσι την υγεία τους σε κίνδυνο.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι η κύρια αιτία που οι γονείς καθυστερούν ή δεν κάνουν καθόλου εμβολιασμούς στα παιδιά τους.

Ο μη έγκαιρος εμβολιασμός βρεφών και νηπίων ενέχει σημαντικούς κινδύνους υγείας για τα ίδια τα παιδιά αλλά και το σύνολο των ατόμων που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Μάλιστα, αποκαλυπτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες εμβολιαστικής κάλυψης, από όπου καθαρά προκύπτει μεγάλη καθυστέρηση στη χορήγηση εμβολίων.

Επιπλέον, χαμηλή παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων, σχεδόν για όλα τα συνιστώμενα εμβόλια, παρά τις συστάσεις για εμβολιασμό καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, για την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών. Πολλοί ενήλικες δεν είναι ενήμεροι ότι τα εμβόλια συστήνονται και για τα υγιή άτομα και ότι ασθένειες όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπητας ζωστήρας και ο τέτανος μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού. Τα εμβόλια, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά βοηθούν και τους ενήλικες να παραμείνουν υγιείς.

Ωστόσο αποτρεπτικό παραμένει και το υψηλό κόστος των εμβολίων.

Επειδή η πρόληψη θανατηφόρων ασθενειών και η προάσπιση της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών πρέπει να αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Περιλαμβάνεται στον κυβερνητικό σας σχεδιασμό για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού, εκτός από την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για τα θέματα αυτά και η πλήρης κάλυψη του κόστους ειδικά των πολύ σημαντικών εμβολίων για την υγεία του γενικού πληθυσμού;

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών;


Πηγή: pancreta