Οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στις ΗΠΑ, περί εναλλακτικού σχεδίου της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και περί ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, εκτός από τη Σούδα, και σε Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, προκάλεσαν αρκετά και σοβαρά ερωτήματα, αιχμηρές δηλώσεις από τη μεριά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αιφνιδιασμό, αμηχανία και σιωπή από τη μεριά των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ.

Παναγιώτης Σγουρίδης Παναγιώτης Σγουρίδης | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
 

■ Ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Παναγιώτης Σγουρίδης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως «δεν έχω μιλήσει με τον πρόεδρο. Δεν είμαι ενήμερος», χωρίς να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Τέρενς Κουίκ Τέρενς Κουίκ |
 

■ Ωστόσο ο υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, ήταν πιο συγκεκριμένος:

Εχει απαντήσει ήδη ο κ. Κατρούγκαλος», είπε και συνέχισε: «Οσο για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τοσουνίδη, εκπροσώπου Τύπου των ΑΝ.ΕΛΛ., πως “εφόσον η Ν.Δ. δεσμευτεί ότι δεν θα παραχωρήσει το όνομα ''Μακεδονία'' στην ΠΓΔΜ όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση, τότε οι ΑΝ.ΕΛΛ. μπορούν να συζητήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόταση μομφής κατά του ΣΥΡΙΖΑ”, έχω να δηλώσω πως δεν θυμάμαι ποτέ να έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στα όργανα του κόμματος ή να το έχω ακούσει από τον πρόεδρο. Προφανώς, ο εκπρόσωπος Τύπου θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός

Θόδωρος Τοσουνίδης | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 

■ Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Θόδωρος Τοσουνίδης, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο και σε ό,τι αφορά ερώτησή μας για το σχέδιο Β του κ. Καμμένου, μας παρέπεμψε στον ίδιο τον κ. Καμμένο.

 Κώστας Ζουράρις Κώστας Ζουράρις | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 

■ Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής κ. Ζουράρις, δήλωσε:

Οπως πληροφορούμαι, η πλειοψηφία της παρούσης συγκυβερνήσεως δήλωσε πως παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών και πως στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις, για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Επομένως, λόγω αυτού, η πρόταση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. θα παραμείνει ατελέσφορη. Οπότε, συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία της Συμφωνίας.

»Για τα άλλα στοιχεία της συνομιλίας του Π. Καμμένου με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, περί αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία και με σαφή αναφορά ότι με αυτή “θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια”, εμφανίζεται μία μικρογραφία Ψυχρού Πολέμου βαλκανικού τύπου. Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι οι σλαβικές χώρες της Βαλκανικής, οι οποίες θέλουν ρητώς να μπουν όλες στο ΝΑΤΟ και εξίσου ρητώς στην Ε.Ε., ουδόλως έδειξαν να ενδιαφέρονται για μονομερή συμφωνία μαζί μας, με στόχο την αναχαίτιση της Ρωσίας. Εάν αυτό ήδη υπήρχε, θα είχαν ήδη εγκαταστήσει επιθετικούς πυραύλους εναντίον της Ρωσίας, όπως έχουν κάνει οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία

 Κώστας Δουζίνας Κώστας Δουζίνας | ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ
 

■ Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Κώστας Δουζίνας, είπε:

Η άποψη και του κ. Καμμένου, πως το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ είναι μια αποτυχία της κυβέρνησης (πάνω στην οποία στηρίζει το όποιο εναλλακτικό σχέδιο), είναι τελείως λάθος. Κατ' αρχάς το 93% των συμμετεχόντων ψήφισε υπέρ και, λαμβάνοντας υπόψη πως στις τελευταίες εκλογές ψήφιζαν περί τα 1.200.000 άνθρωποι, οι 600.000 ψήφοι είναι μεγάλο ποσοστό, το 50%. Επιπλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαιτεί από τη βόρειο γείτονα δημοψήφισμα. Επομένως, η άποψη ότι το δημοψήφισμα έδειξε την αποτυχία της Συμφωνίας είναι πραγματολογικά εσφαλμένη.

»Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία που θεωρείται υπόδειγμα για τις διεθνείς σχέσεις και η οποία ανέβασε την Ελλάδα διεθνώς, ειδικά καθώς μιλάμε για μια διεθνή διένεξη με ταυτοτικά χαρακτηριστικά, που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διευθετηθεί. Συνεχίζουμε, επομένως, κανονικά την προσπάθεια για ολοκλήρωση αυτής της Συμφωνίας, η οποία θα είναι και μία από τις μεγάλες παρακαταθήκες του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεθνή θέση της Ελλάδας και ίσως η μόνη σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο, πως τώρα, που βρίσκομαι στη Βιέννη για τη διακοινοβουλευτική σύνοδο των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων, δέχομαι τα συγχαρητήρια και τον σεβασμό των συναδέλφων μου για τη μεγάλη αυτή επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία πήρε ένα σημαντικό πολιτικό ρίσκο και έδειξε πως είναι αφοσιωμένη στις αρχές της

Νίκος Ξυδάκης Νίκος Ξυδάκης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΤΖΗ
 

■ Δήλωση του κοιν. εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. αν. υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη:

Στον βαθμό που αποδίδονται ολοκληρωμένα οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι αποτελούν επίσημη εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως αυτή εκφράζεται από τον πρωθυπουργό, επικεφαλής και ύπατο ρυθμιστή της κυβέρνησης. Στο Μακεδονικό, σταθερή στρατηγική επιδίωξη και πρακτική της Ελλάδας είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά τον προβλεπόμενο τρόπο και χρόνο, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που εμπεριέχεται στο κείμενο. Τίποτε άλλο δεν συζητείται.

»Οι θέσεις και οι διαφοροποιήσεις του κ. Καμμένου είναι γνωστές, έχουν σχολιασθεί αρμοδίως, και από εμένα προσωπικώς και από άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη της πλειοψηφίας. Βρίσκω, πάντως, άγονο πολιτικά να εγείρονται θέματα και σκόνη, στην παρούσα συγκυρία, ενόσω καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες για γεωπολιτική ενίσχυση και διπλωματική εκδίπλωση της χώρας

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δεν γνωρίζει τίποτα για το σχέδιο B'

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πως αγνοεί τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος περί εναλλακτικού σχεδίου λύσης για το μακεδονικό ζήτημα. Εκπρόσωπος της πρεσβείας με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα μας συντάσσεται με την κυβέρνηση Τσίπρα, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη δήλωση που παραχωρήθηκε στην «Εφ.Συν.» αναφέρονται τα εξής:

Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αμέσως μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εκφράσαμε τη δυνατή μας υποστήριξη για τις συνεχιζόμενες δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα, για να επικυρωθεί η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, και στη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας [της Ελλάδας], ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι για την επίλυση αυτής της παρατεταμένης διαμάχης απαιτείται πολιτικό θάρρος και συμβιβασμός και τελικά θα ισχυροποιήσει την περιφερειακή ασφάλεια και τη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ

Για το θέμα που ανέκυψε με τις βάσεις, η δήλωση του εκπροσώπου έχει ως εξής: «Σχετικά με τις βάσεις: Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αμυντικής μας σχέσης, προσδοκούμε στη συνέχιση αυτής της συζήτησης. Οπως είπε ο υπουργός Αμυνας, είμαστε πάντα ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το πώς θα τοποθετήσουμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα λάβουμε τις αποφάσεις μαζί».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

Καρφιά Βούτση στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ.

«Λάθος από κάθε άποψη οι θέσεις Καμμένου, η χώρα δεν είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής

Ιδιαίτερα αιχμηρός για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής. Αφού εξέφρασε την «έκπληξη και την απορία» του, ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε λάθος τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «με σταθεροποιητικό πολυπαραγοντικό ρόλο και όχι εκπρόσωπος ή προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών».

Χωρίς να κρύβει τη δυσφορία του, το πολύπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Kontra) κάλεσε τον κ. Καμμένο να δώσει εξηγήσεις για το τι εννοούσε και πρόσθεσε ότι όσα είπε «είναι λάθος από κάθε άποψη» και φυσικά δεν είναι η τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για στρατηγική διαφωνία με τους συνεργαζόμενους, όπως τους χαρακτήρισε, ΑΝ.ΕΛΛ. στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο όσο προχωρά «δημιουργεί αμηχανία και νευρικότητα σε όσους πίστευαν ότι δεν θα περπατήσει».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι τριβές με τους ΑΝ.ΕΛΛ. πρέπει να λυθούν σε επίπεδο κυβέρνησης και ότι «δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε με τις ιδιαίτερες πτυχές, απόψεις ή ενστάσεις» στο Μακεδονικό.

Πηγή


Πηγή: pancreta