ΠΓΔΜ: Επικράτηση του "ναι" σε ένα δημοψήφισμα με χαμηλή συμμετοχή - Δύσκολη η "επόμενη ημέρα" - Ειδήσεις Pancreta

Επικράτηση του "ναι" σε αλλαγή του ονόματος της χώρας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην ΠΓΔΜ, το οποίο χαρακτηρίστηκε από χαμηλή συμμετοχή (πάνω από 36% και κάτω από το 50% που απαιτείτο ώστε να είναι δεσμευτικό), με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, να χαιρετίζει το αποτέλεσμα και να αντιμετωπίζει μία δύσκολη "επόμενη ημέρα". 

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 85% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του 'ναι' ψήφισε το 91,25% (500.323 ψηφοφόροι) και υπέρ του 'όχι' το 5,82% (31.886 ψηφοφόροι).

Η συμμετοχή σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν οριακά υψηλότερη απ' ότι στις υπόλοιπες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή. Συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του "ναι" σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%..

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να πάρει τώρα την κοινοβουλευτική οδό, προκειμένου να επικυρωθεί.

Γι' αυτό, η κυβέρνηση θα χρειαστεί πλειοψηφία δύο τρίτων των βουλευτών.

Από τα παράδοξα της διαδικασίας ήταν ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, γιατί δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Έκκληση Ζάεφ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού, "διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές". 

"Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν 'ναι' στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα", πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας"

Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNEΧρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη Συμφωνία, αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης, είπε. Ερωτηθείς για το αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ, αντί για εκλογές, πρέπει να ετοιμάζει την πολιτική του συνταξιοδότηση.

Το αλβανικό DUI "θα υπερψηφίσει"

Η σημερινή είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού DUI, Αλί Αχμέτι. "Σήμερα, επιδείξαμε τη Δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση. Θα ψηφίσουμε" σημείωσε.

Πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ: Η πλειοψηφία αποφασίζει

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την διαδικασία που εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι πολίτες απέδειξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε.

Με την ευκαιρία αυτή, συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες.

"Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυριαρχίας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ", δήλωσε.

Επικοινωνία με τον Ζάεφ είχε ο πρωθυπουργός

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πηγές, τον επαίνεσε "για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας".

Η Αθήνα "παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών"

"Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της ΠΓΔΜ τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας "παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών". Υπογραμμίζει ότι "τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί".

Σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα, είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, το χαρακτηρίζει ως "αντιφατικό" καθώς υπάρχει "μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή".

Προσθέτει: "Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό" υπογραμμίζοντας ότι "η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών".   

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Σε διαφορετικό κλίμα η αντίδραση Καμμένου

Σε διαφορετικό κλίμα η αντίδραση του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου. "Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία" έγραψε στο Twitter

Πηγή


Πηγή: pancreta