Συνέντευξη Τύπου: Τι ρωτήθηκε και τι δεν ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ειδήσεις Pancreta

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής η Συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε 47 ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των τριών ωρών που διήρκεσε η συνέντευξη εξειδικεύοντας τις προτάσεις που κατέθεσε, χθες, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης τύπου δεν τέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη καμία ερώτηση που να αφορά τα μεγάλα σκάνδαλα της επικαιρότητας, όπως η υπόθεση Novartis αλλά ούτε και το ζήτημα των θαλασσοδανείων των κομμάτων στο οποίο εμπλέκεται και η ΝΔ. Αντίθετα επαναλήφθηκαν ερωτήσεις που είχαν να κάνουν κυρίως με το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως η ΝΔ δεν έχει το ίδιο πρόγραμμα με τον Αλέξη Τσίπρα. “Δεν έχουμε το ίδιο πρόγραμμα με τον Τσίπρα. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας αρκείται να μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα”, είπε και ανέφερε πως “η δικαιοσύνη των μέτρων πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία”. “Ο βασικός σκοπός του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθη με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: “Δέσμευσή μου είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού”. “Για μένα πρώτος στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές”.

Σε άλλο σημείο της Συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για τις μειώσεις φόρων που υποσχέθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “ένα κομμάτι του προγράμματος βασίζεται στην πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. “Εμπιστεύομαι τους πολίτες ότι μία μείωση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση”, είπε.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και την πρότασή του να εισπράττεται από τους Δήμους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως “μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους. Ταυτόχρονα θα κοπούν και οι κεντρικοί πόροι που κατευθύνονται στους δήμους”. “Αν κάποιος δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για να προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες στους δημότες, μπορεί να το κάνει αλλά μετά θα πρέπει να λογοδοτήσει στους πολίτες”

Σχετικά με το ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων που παρουσίασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι “το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο και θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη νέα γενιά που δεν θέλει να μπει στο ασφαλιστικό σύστημα επειδή δεν πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη”. “Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ότι σήμερα”, είπε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου είπε πως “δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, ας δει κάποιος το ασφαλιστικό σύστημα της Ελβετίας”.

Πηγή

video youtube


Πηγή: pancreta