«Fake News» στα Χανιά για τα ακίνητα του Υπερταμείου - Ειδήσεις Pancreta

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε στα Χανιά μετά από στοχευμένα δημοσιεύματα περί εκχώρησης σημαντικών ακινήτων της πόλης στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το λεγόμενο «Υπερταμείο»).  Απαντήσεις για το θέμα έδωσαν ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων. Αγνωστη προς το παρόν η τελική λίστα των προς παραχώρηση ακινήτων. 

Ο θόρυβος ξεκίνησε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής με την οποία μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Το εν λόγω δημοσίευμα αναπαρήγαγε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων (προαλειφόμενος για υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά) Δημήτρης Φραγκάκης.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Φραγκάκης έγραψε πως «ανάμεσα στους κωδικούς κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) των ακινήτων που πάνε στο Υπερταμείο και περιγράφονται στην Απόφαση, περιλαμβάνονται το κτίριο του ΤΕΙ, το κτίριο της Εφορίας Χανίων, τα Νεώρια, το Παλιό Ψυγείο, το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου που κάηκε, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και άλλα πολλά…!!» 

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης, αναπαραγόμενο σχεδόν από όλα τα ΜΜΕ, ειδικά των Χανίων. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά ήρθε η διάψευση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Χανίων Γιώργο Σταθάκη, όσο και από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρει:

Με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Στον ίδιο νόμο, όμως, προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η πλειοψηφία των ακινήτων του Δήμου Χανίων. Στο Υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά ακίνητα που προσφέρονται αποκλειστικά για εμπορική αξιοποίηση». Προκαλεί κατάπληξη ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ακόμα και σε μία τόσο απλή και σαφή γραφειοκρατική διαδικασία. Πρέπει να είναι πραγματικά απελπισμένοι…

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Δεν μας προκαλούν, πλέον, καμία έκπληξη οι τακτικές που μηχανεύονται οι κύριοι της Ν.Δ. στα Χανιά, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων και «υποψήφιος»» υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, ακολουθώντας τη γραμμή του άκρατου λαϊκισμού της Ν.Δ., ανάρτησε σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «196 δημόσια ακίνητα – φιλέτα του Nομού Χανίων μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και υπογραφή 9 Υπουργών». Αναφέρει, μάλιστα, τα επίμαχα ΦΕΚ (Β΄ 2320 & Β΄ 2317 – 19/6/2018), συμπληρώνοντας πως τα ακίνητα «οδεύουν ολοταχώς … για εκποίηση», ερμηνεύοντας τις Αποφάσεις όπως τον συμφέρει.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια, την οποία, εντέχνως, αποσιωπά κρύβοντάς την πίσω από αριθμούς της νομοθεσίας, όπως κάνουν και Μέσα Παραπληροφόρησης σαν το «Πρώτο Θέμα», που αποτελεί την «πηγή» του. Με δύο Αποφάσεις – μία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών και μία του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών – μεταβιβάζονται μία σειρά από ακίνητα στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου», ορισμένα από αυτά και στα Χανιά. Στη δεύτερη Απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β/19-6-2018) και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει, ότι «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.». Αν κάποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στην παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 θα διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη παράγραφος εξαιρεί της μεταβίβασης: «α. Αιγιαλούς, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοπους, β. περιοχές Ramsar, γ. περιοχές Natura, δ. αρχαιολογικούς χώρους, ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής». Άρα, δε συμπεριλαμβάνονται στη μεταβίβαση ακίνητα όπως τα Νεώρια, το Φρούριο «Φιρκάς», το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η Πύλη της Άμμου, η Ανατολική και η Δυτική Τάφρος κ.ά., τα οποία κάποιοι σκόπιμα παρουσιάζουν ως μεταβιβαζόμενα.

Υπενθυμίζουμε, επιπρόσθετα, ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ότι Υπουργεία και δημόσιοι φορείς ετοιμάζουν τις λίστες των ακινήτων που θα εξαιρεθούν της μεταβίβασης, αφού προβλέπεται η μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ και νέων ακινήτων, αλλά και η επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο μη αξιοποιήσιμων ακινήτων ή και ακινήτων που ανήκουν σε ειδικές εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Και κάτι τελευταίο, αλλά σπουδαίο: η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το γνωστό «Υπερταμείο»), της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο, έχει αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση και εξυγίανσή της. Επιπρόσθετα και ο νόμος της Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (παρ. 1 άρθρο 196 του ν. 4389/2016)  αναφέρει, ότι ο σκοπός της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Το δημόσιο συμφέρον για εμάς, όμως, δε σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως, προφανώς, σήμαινε για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που δημιούργησαν το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή είναι η διαφορά μας και δεν κρύβεται πίσω από τη λάμψη πυροτεχνημάτων.

Ένα από τα ζητούμενα που δεν έχει απαντηθεί πάντως είναι το ποια ακριβώς ακίνητα του Δημοσίου στα Χανιά θα περάσουν οριστικά στο Υπερταμείο, (εφόσον δεν υπάρχει αναλυτική και σαφής λίστα ακόμα). Στο συγκεκριμένο ερώτημα επικέντρωσαν την κριτική τους προς την κυβέρνηση τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ κατόπιν των αρχικών διευκρινήσεων. 

Πηγή


Πηγή: pancreta