Προκήρυξη εκλογών στις 20 Αυγούστου ζητά ο Μητσοτάκης - «Αφηρημένη η ανάληψη πολιτικής ευθύνης Τσίπρα» - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Αρνήθηκε ότι η υπάρχει «καθαρή έξοδος» μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν μέτρα που «θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια». Αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έκανε απολύτως τίποτα» αν και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με παλιά τροπολογία της νομιμοποίησε αυθαίρετα. Για τον νέο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι είναι «κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αναφέρθηκε σκωπτικά στα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης και τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές.

«Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος» υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς «υπάρχουν προψηφισμένα μέτρα, μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και υπάρχει και ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμα». Στη συνέχεια μίλησε για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει δεσμευτεί να πετύχει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο.
 
«Αυτά λέγονται μια μέρα μετά την δήλωση του γενικού γραμματέα του ESM ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι το 2014 η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και μας προέκυψε ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά ο κύριος Βαρουφάκης δεν προέκυψε σε κενό. Όχι. Μας προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και όλος αυτός ο θίασος που μας κυβερνούσε τους πρώτους έξι μήνες, για να φτάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού, να αναγκαστεί να υπογράψει τρίτο πρόγραμμα και να παραταθεί αναίτια η κρίση για τουλάχιστον μια τριετία» τόνισε χαρακτηρίστηκα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 

«Δεν αντιλαμβάνομαι την αφηρημένη ανάληψη πολιτικής ευθύνης»

 
Για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Αλέξη Τσίπρα για τις πυρκαγιές, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «δεν αντιλαμβάνομαι την αφηρημένη ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πολιτικό προϊστάμενο της Κυβέρνησης, από τον Πρωθυπουργό. Τι σημαίνει "αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη;" Όταν την ανέλαβε, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έπρεπε, κάτω από τη μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης να αντιληφθεί ότι έπρεπε να προβεί στην αντικατάσταση κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, που σίγουρα έχουν τις δικές τους ευθύνες γι’ αυτήν την τραγωδία. Αλλά, ξέρετε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρωτοφανής ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού».
 
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «αντί κάποιοι να σκύψουν το κεφάλι, να συναισθανθούν αυτό το οποίο έγινε, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κουνήσουν το δάκτυλο, να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους, στους αυθαιρετούχους, στους πολίτες, οι οποίοι κάηκαν, στους ίδιους τους νεκρούς. Και να πουν ότι εμείς δεν φταίμε για τίποτα, διότι όλα αυτά είναι παθογένειες 40 ετών».
 

Πυρά Μητσοτάκη για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων από την κυβέρνηση

 
Για την τότε τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να κατατεθεί η τροπολογία τότε, που φέρει και την υπογραφή των αρμοδίων υπουργών, για την αναστολή των κατεδαφίσεων. Να σταματήσουμε, λοιπόν, επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο να προσποιούμαστε. Και ηγεσία, για εμένα, σημαίνει πραγματική ανάληψη ευθύνης. Εγώ περίμενα, στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών που διαχειρίστηκαν την κρίση, να δω -με πρώτο τον Πρωθυπουργό- πραγματική συντριβή. Αντ’ αυτού, είδα πάλι χθες αυτήν τη θλιβερή επικοινωνιακή φιέστα στο Λαύριο, ούτε καν στο Μάτι, στο Λαύριο, 30 χιλιόμετρα μακριά από το Μάτι, χαμόγελα και χαριεντίσματα. Είναι ντροπή και είναι θλιβερό το θέαμα, για άλλη μια φορά».
 
«Το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει, είναι στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία ορόσημο κατά τον ίδιο- έξοδος από το πρόγραμμα-, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές. Και μετά από 4 εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον», υπογραμμίζει o Κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως θεωρεί ότι ο τόπος χρειάζεται «ένα πολιτικό restart που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές».
 
Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Λαύριο για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «κυβερνάει 3,5 χρόνια. Αν είχε πραγματική διάθεση, θα είχε αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα πολύ πιο νωρίς».
 

«Κομματικό στέλεχος ο νέος γ.γ. Πολιτικής Προστασίας»

 
Για το νέο γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως περίμενε από τον πρωθυπουργό να επιλέξει «ένα πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και επιχειρησιακής επάρκειας. Αντ’ αυτού, επέλεξε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα έχει ένα γκρίζο παρελθόν σε εξοπλιστικά προγράμματα».
 
«Χρειαζόμαστε άνθρωπο με μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια. Με τεχνοκρατική γνώση και με δυνατότητα, σε μία στιγμή κρίσης, να αναλάβει ο ίδιος την προσωπική ευθύνη, να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αυτό σημαίνει Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Και βέβαια τη δυνατότητα να χτίσει και από κάτω του έναν Οργανισμό, ο οποίος θα κάνει πρόληψη, θα εκπονεί σχέδια εκκένωσης, θα κατατάσσει περιοχές στη χώρα ανάλογα με την επικινδυνότητα τους» συμπλήρωσε.
 
Για τις ευθύνες της διαχείρισης των πυρκαγιών ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς δήλωσε πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα αποδοθούν ευθύνες. «Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι εδώ και αυτό το οποίο, σας λέω, ενοχλεί ακόμα περισσότερο, είναι ότι όσο αυξάνει το διαζύγιο που παίρνει ο κύριος Τσίπρας με την κοινωνία, τόσο εντείνεται η αλαζονεία του. Και αυτό είναι ασυγχώρητο» πρόσθεσε.
 

Η στάση της ΝΔ για τις πυρκαγιές

 
Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για μετριοπαθή στάση της ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι «ήταν αυτονόητη πράξη ευθύνης και σεβασμού σε μία πρωτοφανή συγκυρία, σε μία πρωτοφανή τραγωδία. Θέλετε να τσακωνόμαστε την ώρα που δεν γνωρίζουμε καν τον αριθμό των νεκρών; Κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις. Επικοινώνησα με το Ίδρυμα Νιάρχος, να παρέχω τη στήριξή μου σε μία πολύ μεγάλη και τολμηρή δωρεά. Επικοινώνησα για να ζητήσω κινητοποίηση και του ιδιωτικού τομέα και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για να δείξουμε επιτέλους ότι συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση. Έστειλα επιστολή στον κ. Γιούνκερ να ζητήσω μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Έκανα αυτό το οποίο πιστεύω ότι ήταν το σωστό σε αυτή τη συγκυρία».
 
«Κάποιοι έχουν μάθει να κάνουν πολιτική μόνο όταν έχουν κάποιον αντίπαλο. Πρέπει να τσακώνονται κάποιοι, εν προκειμένω οι κυβερνώντες. Και όταν εμείς δεν τους δώσαμε αυτή τη δυνατότητα, κατέληξαν να τσακώνονται μεταξύ τους. Αλλά, σε στιγμές κρίσης, αυτό το οποίο απαιτείται είναι ανάληψη ευθύνης και πρωτοβουλίας» σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον Α. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές στις 20 Αυγούστου όπου και λήγει το τρίτο μνημόνιο. «Αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές. Και μετά από 4 εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον».
 

Για τη μεταγωγή Κουφοντίνα

 
Όσον αφορά τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές, ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διευκολύνει καταδικασμένους τρομοκράτες, κατά συρροή δολοφόνους, ικανοποιώντας αργά, αλλά σταθερά όλα τους τα αιτήματα. «Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες πρέπει να βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφάλειας. Και εκεί θα βρεθούν εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί την διακυβέρνηση του τόπου. Αμετανόητοι καταδικασμένοι τρομοκράτες. Ο κύριος Κουφοντίνας έχει δολοφονήσει 11 ανθρώπους. Έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια. Δεν έχει ζητήσει ποτέ καμία συγγνώμη και παραμένει σήμερα ο ιδεολογικός καθοδηγητής της επόμενης γενιάς τρομοκρατών. Και αυτόν τον άνθρωπο η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, - για αυτό σε αυτόν τελικά καταλήγουν όλα - τον έστειλε στις αγροτικές φυλακές Βόλου για να κάνει έτσι πιο χαλαρή την παραμονή του».
 

«Κανείς ανασχηματισμός δεν πρόκειται να σώσει αυτή την κυβέρνηση»

 
«Κανείς ανασχηματισμός δεν πρόκειται να σώσει αυτή την κυβέρνηση. Οι ανασχηματισμοί των κυβερνήσεων, κατά κανόνα δεν αφήνουν κανένα ουσιαστικό πολιτικό αποτύπωμα. Η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της με τον κύριο Τσίπρα. Ο κύριος Τσίπρας δεν αξίζει μια τρίτη ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο. Οι εκλογές θα γίνουν. Το ζήτημα είναι να γίνουν μια ώρα αρχύτερα. Δεν έχουμε το περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο. Τα προβλήματα συσσωρεύονται, η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τα αντιμετωπίσει. Χρειάζεται μια δραστική επανεκκίνηση που μόνο με εκλογές μπορεί να γίνει σήμερα πια, και μια μεγάλη, πλατειά πλειοψηφία», καταλήγει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: thepressproject.gr