«Στα όρια τους» οι ΑΝΕΛ - Χωρίς τέλος η κρίση στη συγκυβέρνηση - Ειδήσεις Pancreta
Δέκα ημέρες μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης για το Μακεδονικό, και λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πολυδιαφημισμένη απόφαση του Eurogroup, η κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμάται κάθε άλλο παρά ήρεμη, με τους ΑΝΕΛ να συνεχίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προκαλούν τριγμούς. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη την Τρίτη, ο Κ. Κατσίκης βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Επίθεση κουκουλοφόρων στο γραφείο του, με τον Π. Καμμένο να ζητάει την παρέμβαση εισαγγελέα για ανατροπή του πολιτεύματος.
 
Την ώρα που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ βρισκόταν στο τηλεοπτικό στούντιο του ΑΝΤ1 και καταφερόταν κατά των προσφάτως αποχωρήσαντων βουλευτών των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου και Γιώργου Λαζαρίδη, τα γραφεία του φέρονται να έγιναν στόχος κουκουλοφόρων, τις οποίες και συνέδεσε με τις κυβερνητικές καταγγελίες περί αποστασίας.
 
Όπως τόνισαν αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο έπειτα από τηλεφώνημα που ανέφερε ότι άτομα, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, προσπάθησαν να μπουν στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ. Μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο γραφείο του Κ. Κατσίκη, οι άγνωστοι είχαν εξαφανιστεί.
 
Ο ίδιος υποστήριξε το μεσημέρι της Τετάρτης πως είχε δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα κατά της ζωής του για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε προ ημερών η αξιωματική αντιπολίτευση. Ανέφερε ακόμη πως η εισβολή στο γραφείο του αποκρούστηκε χάρη στην ψυχραιμία των συνεργατών του, ενώ υπογράμμισε πως θα συνεχίσει «να υπηρετεί» τον Π. Καμμένο και το κόμμα του.
 

Κατηγορίες για χρηματισμό

 
Λίγη ώρα πριν την επίθεση, εβρισκόμενος σε τηλεοπτικό πάνελ και απέναντι από τον Γ. Λαζαρίδη, ο Κ. Κατσίκης εξαπέλυσε πυρά κατά του ίδιου και του Δ. Καμμένου, διαμηνύοντας πως «δεν αποχωρώ από τους ΑΝΕΛ και δεν θα γίνω "πολιτικός προδότης"».
 
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστήριξε πως υπάρχει ενδεχόμενο εξαγοράς του Λαζαρίδη, αφήνοντας αιχμές για το ήθος του, ενώ επιτέθηκε και στον δεύτερο βουλευτή των ΑΝΕΛ που αποχώρησε πρόσφατα.
 
«Τι πολιτικό ήθος έχει ο Λαζαρίδης που στήριξε την κυβέρνηση στη συζήτηση και μετά αποχώρησε;» αναρωτήθηκε για τον ανεξάρτητο βουλευτή, ενώ για τον συνεπώνυμο του αρχηγού των ΑΝΕΛ, σημείωσε πως «αργήσαμε να τον διαγράψουμε. Ήταν βαρίδι που δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα και στους ΑΝΕΛ και στην κυβέρνηση».
 

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητάει ο Καμμένος

 
«Την ώρα που ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης ήταν στον ΑΝΤ1, κουκουλοφόροι προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του. Τι άλλο περιμένει ο εισαγγελέας για την τεκμηρίωση του αδικήματος των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος. Όλα έχουν ένα όριο» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
 
 

Δεν παραδίδει ο Λαζαρίδης

 
Στο μεταξύ, ο ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης εμφανίστηκε την Τετάρτη αποφασισμένος να κρατήσει την έδρα του, επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχεται περί χρηματισμού.
 
«Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα τα πράγματα» δήλωσε σήμερα το πρωί της Τετάρτης στον ANT1, ενώ υποστήριξε πως «τήρησα τους κανόνες και δε θα πέσω στο επίπεδο που πέφτουν αυτοί οι άνθρωποι».
 
«Ακόμα και στην επιστολή παραίτησής μου δεν προσβάλω κανέναν» δήλωσε ακόμη ο ανεξάρτητος βουλευτής. «Κάναμε τους ΑΝΕΛ με την ψυχή μας κι αυτό το πράγμα κάποιοι το ξέχασαν. Αυτές οι κόκκινες γραμμές που βάλαμε, υπάρχουν μέσα στην επιστολή» υποστήριξε, ενώ αποκάλυψε το σκεπτικό της στήριξης που έδωσε στην κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
 
«Είχαμε συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Επομένως αυτός που θα στήριζε την πρόταση μομφής θα έθετε σε κίνδυνο την 4η αξιολόγηση. Αν τη στήριζα, θα παραβίαζα τη συμφωνία που είχαμε κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ μας. Άρα δε θέτω σε κίνδυνο την εξέλιξη της 4ης αξιολόγησης και την κατάλληλη στιγμή προσπαθώ να κρατήσω τις κόκκινες γραμμές».
 
Σημείωσε επίσης ότι «ένιωσε προσβεβλημένος όταν αποκλείστηκε η έγκριση της συμφωνία με τη διευρυμένη ψήφο των 180 βουλευτών». Ξεκαθάρισε δε, αναφορικά με την παράδοση της έδρας του, πως θα κάνει «ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».
 

Καρφωμένος στην καρέκλα του ο Δ. Καμμένος

 
«Καλώ δημοσίως και πάλι τον κ. Καμμένο, με βάση και τη συζήτηση που έγινε στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου δεν υπήρξε από πουθενά άλλη άποψη, με ευπρέπεια να βρεθεί ενώπιον του ευθυνών του και να μην επιβαρύνει τη βουλή με πολιτικού τύπου μομφή. Θα ήταν απολύτως λάθος» κάλεσε την Τετάρτη τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένο ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος είχε δεσμευτεί πως θα παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής μία ώρα πριν ανεξαρτητοποιηθεί.
 
«Πρέπει ο κ. Καμμένος να αναλάβει τις ευθύνες του σ΄ ένα ζήτημα ξεκάθαρο και οφθαλμοφανές. Δεν είναι σωστό η Βουλή να κάνει μια τέτοια διαδικασία, για ένα θέμα 100% κανονιστικό και να εξελιχθεί μια άλλη διαδικασία πολιτικής συζήτησης. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό» σημείωσε ο Νίκος Βούτσης.
 
«Θα ήταν απολύτως λάθος τού κ. Καμμένου να το επιτρέψει αυτό. Όταν δεν είναι σε κόμμα ένας βουλευτής, δεν μπορεί να είναι αντιπρόεδρος. Δεν υπάρχει περίπτωση, ανεξάρτητος βουλευτής, πόσω μάλλον επειδή άλλαξε στάση, να παραμείνει αντιπρόεδρος. Αν υπήρχε διασταλτική ερμηνεία στον Κανονισμό της Βουλής, θα μπορούσε να το κάνει. Όμως, ο κανονισμός, όπως μάλιστα τροποποιήθηκε, είναι πολύ σαφής. Δεν είναι καλό, δεν είναι σωστό να επιμένει ότι θα παράμεινει αντιπρόεδρος και να του γίνει μομφή γι άλλους λόγους. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στη Βουλή» σημείωσε ο Ν. Βούτσης.
 
Σημειώνεται πως από την Τρίτη, το «περιβάλλον» του Δ. Καμμένου διαμήνυε σε μέσα ενημέρωσης πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του, παρά μόνο όταν δει πρόταση μομφής εναντίον του.

Πηγή: thepressproject.gr