Κόντρες στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο Novartis - Ειδήσεις Pancreta

Με πολιτικές αψιμαχίες διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός μαραθώνιος, με αφορμή το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Στη συνέχεια ο φάκελος της υπόθεσης αναμένεται να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα λόγω αναρμοδιότητας του Κοινοβουλίου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης κομμάτων της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε και διεξάγεται με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με αποχωρήσεις κομμάτων από την ψηφοφορία που γίνεται αργά το βράδυ. 

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του, ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία», καθώς και ότι πρόκειται να αποχωρήσει. Εκτός από ΚΚΕ, αποχώρησαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, μετά τις ομιλίες των αρχηγών τους. 

Νωρίτερα είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση. Το θέμα είχε θέσει η Νέα Δημοκρατία. 

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών-μελών της προανακριτικής επιτροπής από όλα τα κόμματα. Ακολουθούν οι εννέα εκ των δέκα φερόμενων ως εμπλεκόμενων (Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Κουτρουμάνης), πλην του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος έστειλε υπόμνημα. Μετά τους βουλευτές, θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, με τη διαδικασία να υπολογίζεται να ολοκληρωθεί ώς τις 8 το βράδυ με στόχο να ξεκινήσει η -επίσης μαραθώνια- ψηφοφορία. Κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν, ωστόσο, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί προς τα μεσάνυχτα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας προβλέπει να στηθούν συνολικά δέκα κάλπες, δηλαδή από μία κάλπη ανά πολιτικό πρόσωπο που φέρεται εμπλεκόμενο. Οι βουλευτές καλούνται να επιλέξουν για το καθένα από τα δύο αδικήματα (δωροδοκία/δωροληψία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) ή την άσκηση δίωξης ή τη μη άσκηση λόγω αναρμοδιότητας και την επιστροφή στη Δικαιοσύνη (πρόταση της επιτροπής) ή να δηλώσουν «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι για τη λήψη απόφασης απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι

Σαμαράς «προειδοποιεί» Τσίπρα 

Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα επιφύλαξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Αντωνής Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Για ακόμα μία φορά υποστήριξε ότι πρόκειται για σκευωρία, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ενώ βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και σε άλλα θέματα, όπως η οικονομία, η προσφυγική κρίση και η ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πλέον χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά ήταν η εξής: «Εχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του». Επίσης κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Χρειάζεστε εξιλαστήρια θύματα για να γλιτώσετε. Αλλά δεν γλιτώνετε. Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα για τη δική σας την πλήρη χρεοκοπία. Ήδη, πατήσατε πάνω στις νάρκες σας…».

Ο Αντώνης Σαμαράς EUROKINISSI
 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που ήταν σε ανάλογο ύφος, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα γιατί με τον άθλιο τρόπο που χειρίστηκε τη συκοφαντία σε βάρος μου και σε βάρος άλλων συναδέλφων, απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία. Κανένα στοιχείο. Μόνος στόχος η προσωπική μας σπίλωση. Με 10 κάλπες».

Συνεχίζοντας καταλόγισε περιφρόνηση στη Δικαιοσύνη, αλαζονεία και φόβο στην κυβέρνηση και απηύθυνε: «Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας. Η σκιά… Και αυτό ακριβώς προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: να διατηρηθεί μόνιμα η «σκιά». Να, λοιπόν, γιατί εγώ σας μηνύω και γιατί οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς…».

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στη σκευωρία της κυβέρνησης και κατήγγειλε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη: «Πού την κατάντησαν την Δικαιοσύνη; Τι γαϊτανάκι έχουν στήσει με σκοπό την πλήρη υποταγή της δικαστικής εξουσίας στο καθεστώς Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου; Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές. Εσείς, όμως, να προσέχετε: Δεν γίναμε εμείς "όμηροι" του Παπαγγελόπουλου. Εσείς γίνατε όμηροί του… Και ο Παπαγγελόπουλος θα σας κάψει».

Στουρνάρας: Να αποκαλυφθούν οι μάρτυρες και να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επικεντρώθηκε στις ασυνάρτητες μαρτυρίες ανώνυμων μαρτύρων «υποκείμενων σε πιέσεις και εκβιασμούς» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πλειοψηφία, κατηγορώντας τους ότι επιλέγουν τη συκοφάντηση, πλήττοντας τη δημοκρατία και την ίδια τη χώρα. 

«Δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα κατηγορούμενα στη Βουλή, δύο πρώην Πρωθυπουργών συμπεριλαμβανομένων, να  ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους όπως και των συγγενικών τους προσώπων, να στοχοποιούνται και να διαπομπεύονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας EUROKINISSI
 

Παράλληλα, έκανε λόγο για «σκευωρία, που καταρρακώνει τους θεσμούς και το κύρος της Δικαιοσύνης, μέρος της οποίας φαίνεται ότι «εργαλειοποιήθηκε» για την επίτευξη μικροκομματικών ωφελημάτων. Σκευωρία που πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία». Αναφερόμενος στους μάρτυρες, υποστήριξε ότι θα πρέπει «να αποκαλυφθούν άμεσα... να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, να εξεταστεί αν κάποιοι τους εκβίασαν ή συνεχίζουν να τους εκβιάζουν, και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εκτρώματος». 

Όσο για την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι «κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε...».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η υπόθεση των "10", η μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης, θα συνεχίσει να προκαλεί τεράστια ζημιά στη χώρα, πλήττοντας βάναυσα το θεσμικό της υπόβαθρο...».

Τέλος, είπε ότι ο ίδιος, ως κατέχων θεσμική θέση στο εξωτερικό, αντιμετώπισε περαιτέρω συνέπειες και διεθνή δυσφήμηση «από  όσους ανέλαβαν να συντηρήσουν την ηχώ της συκοφαντίας για κομματικά οφέλη εις βάρος της αλήθειας και του συμφέροντος της χώρας».

Αβραμόπουλος: Η σκευωρία κατέρρευσε

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε υπόμνημα που έστειλε, αναφέρει πως επιβεβαιώθηκε πλήρως «ως προς την ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου» εναντίον του. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η σκευωρία κατέρρευσε και οι σκευωροί ''προστατευόμενοι'' ή όχι, προσπαθούν να διασωθούν από τη δίκαιη οργή των θυμάτων τους, καθώς και την απαξίωσή τους στην κοινή γνώμη της χώρας».

Σε άλλο σημείο ο Δημ. Αβραμόπουλος αναφέρει πως με «με βαθύτατο σκεπτικισμό, διαπιστώνω ότι η κυβερνητική πλειοψηφία σε σύγκρουση με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, πλην ίσως της Χρυσής Αυγής, επιχειρεί τη συνέχεια της υπόθεσης αυτής» και προσθέτει ότι τα προτεινόμενα πορίσματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., είναι απόλυτα κενά κάθε ουσιαστικού περιεχομένου.

Ο κ. Αβραμόπουλος, με νόημα σημειώνει ότι σημαντικό στοιχείο για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα ήταν τα πορίσματα των Ελέγχων που διεξήχθησαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, παράλληλα με τις εργασίες της Επιτροπής, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ίδιων των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους, πορίσματα όμως που δεν ζητήθηκαν από τους βουλευτές της πλειοψηφίας διότι οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν απολύτως τίποτα.

Καταλήγει λέγοντας πως «η συγκροτηθείσα από την Ολομέλεια Επιτροπή όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της, να έχει το θάρρος να δεχθεί ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για κανένα πολιτικό πρόσωπο και να προτείνει στην Ολομέλεια να επικυρώσει την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής λόγω ανυπαρξίας οποιασδήποτε έστω ένδειξης» και καλεί τους βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση, να υπερβούν το κομματικό συμφέρον και την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν για κάθε πολιτικό πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο στη βάση της προσωπικής τους πεποίθησης και της συνείδησής τους.

Λοβέρδος: Σπείρα παλιανθρώπων διοργάνωσε την ελεεινή πλεκτάνη

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, με βαρείς χαρακτηρισμούς από τον πρώην υπουργό και βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ., Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ελεεινή πλεκτάνη και σχέδιο εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων της. 

Όπως υποστήριξε, πρόκειται για «ελεεινή πλεκτάνη», που «εμπεριέχει τα πλέον αποκρουστικά στοιχεία, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές και που θα μείνουν στην ιστορία ως ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής πολιτικής».

Το κύριο μέρος αυτού του κεφαλαίου -είπε ο κ. Λοβέρδος- θα γραφεί όταν «θα αποκαλυφθούν ο αρχηγός, οι υπαρχηγοί, τα μέλη και οι εκτελεστές της σπείρας των παλιανθρώπων, που διοργάνωσαν την ελεεινή αυτή πλεκτάνη».

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε υποτιμητικά στις μαρτυρίες, επιχειρώντας να αποδείξει ότι η υπόθεση αυτή είναι μια «άθλια πλεκτάνη». Έκανε λόγο για καταθέσεις τριών κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων, χωρίς τη συνδρομή κανενός αποδεικτικού στοιχείου, αλλά με φράσεις «θεωρώ, νομίζω, δεν μπορεί παρά να...» φράσεις δηλαδή, που από το άρθρο 224 ΚΠΔ απαγορεύονται να γίνουν δεκτές ως μαρτυρίες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος EUROKINISSI
 

«Με βάση λοιπόν παράνομα ληφθείσες συκοφαντίες» είπε ο κ. Λοβέρδος οι «κουκουλοφόροι» κατηγορούσαν δέκα πολιτικά πρόσωπα για κυριολεκτικώς απίθανα πράγματα και αναφέρθηκε στα όσα αναφέρονται στον ίδιο, όταν επί της θητείας του στο υπουργείο Υγείας η φαρμακευτική δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου είχε μειωθεί δραματικά και κυρίως η σπατάλη είχε κυριολεκτικά κατεδαφισθεί.

«Με κατηγορούν οι ελεεινοί ότι δήθεν έλαβα χρήματα. Από ποιους; Από εκείνους που ζημίωνα; Κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες δηλαδή, με κατηγορούσαν πως δήθεν έκανα απιστία σε βάρος του δημοσίου στην υπόθεση του φαρμάκου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος, κατηγόρησε επίσης την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ξανάστησε σήμερα δέκα κάλπες για να «πλήξει την τιμή και την υπόληψη των αντιπάλων της» και ενώ «απέρριψε να έλθουν μάρτυρες, στην Επιτροπή, να μεταδίδει η τηλεόραση τις συνεδριάσεις, απέρριψε να έρθουν τα δέκα πρόσωπα και αποχώρησαν τα κόμματα, σήμερα μιλά για πόρισμα».

Κατηγορώ από Κουτρουμάνη

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι ως απολογούμενος, αλλά σας κατηγορώ ότι συμμετέχετε ή ανέχεστε τις πρακτικές που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές τού δικαίου», υποστήριξε ο πρώην υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και κατηγορώντας την για πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου. 

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και θα υπερασπιστεί, μέχρι τέλους, την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά του. Αναρωτήθηκε, επίσης, τι θα γίνει εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει την υπόθεση.

«Θα μας μείνει η ρετσινιά, γιατί εσείς δεν θέλατε να κάνετε έρευνα;» είπε και πρόσθεσε ότι το μόνο που επεδίωκε η κυβέρνηση ήταν η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης EUROKINISSI
 

«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, όπου η αντιπολίτευση να ζητάει να διερευνηθεί μία υπόθεση και να το αρνείται η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση ρωτώντας: «Τι θα εμπόδιζε τη δικαιοσύνη να γίνει έρευνα και από τη Βουλή;»

Ο κ. Κουτρουμάνης παρουσίασε γράφημα, σημειώνοντας ότι από το 2010 και μετά άρχισε να υποχωρεί η φαρμακευτική δαπάνη γιατί, όπως είπε, «τότε είχαμε τη βούληση να τα βάλουμε με τα μεγάλα κυκλώματα που υπήρχαν σε αυτόν τον χώρο» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν διερεύνησε την περίοδο που υπήρξε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Λυκουρέντζος: «Είμαι αθώος, δεν φοβάμαι τίποτα»

Για σκευωρία έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, καταγγέλλοντας σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία. 

«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», είπε ο πρώην υπουργός και μίλησε για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του.

Στην κυβέρνηση καταλόγισε «βαρύτατες ηθικές ευθύνες για τις πρακτικές που ακολούθησε», σημειώνοντας πως «αντί να διερευνήσει, ως όφειλε, πλήρως και σε βάθος την υπόθεση Novartis, επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της, καταθέτοντας πόρισμα με το οποίο αρνείται τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής».

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος EUROKINISSI
 

«Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής, την 21η Φεβρουαρίου 2018. Δεν επιθυμώ να συμπράξω σε καμιά μορφή αποπροσανατολισμού», είπε επίσης ο κ. Λυκουρέντζος, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη «και αναμένω την αποκάλυψη της αλήθειας το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, δήλωσε ότι θα ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να εξεταστεί η περίπτωσή του αποκλειστικά και ως μεμονωμένη, λέγοντας ότι «Θεωρώ δίκαιο και ξεκάθαρο το αίτημά μου. Οφείλει ο κ. πρόεδρος της Βουλής να συνδράμει. Είναι άδικο, ανήθικο, ανέντιμο να κρατούμεθα υπό αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων, πολιτικοί, οι οποίοι υπηρετήσαμε τον δημόσιο βίο με διαφάνεια και εντιμότητα». 

Σαλμάς: Υπαρκτό το σκάνδαλο, όμως δεν αφορά πολιτικούς

O πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς παραδέχθηκε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, ωστόσο αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς «και όχι πολιτικά πρόσωπα». 

Στάθηκε επίσης στο θέμα της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι «αν οι κάλπες στήνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και όχι μέρος του προβλήματος».

Ο Μάριος Σαλμάς EUROKINISSI
 

Αναρωτήθηκε επίσης αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει «όχι» για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και «ναι» για τον Λυκουρέντζο, ότι δηλαδή έχει αρμοδιότητα η Βουλή. «Υπάρχει πιθανότητα να πει κάποιος "ναι" στη δίωξη ενός από τους δέκα, όταν η επιτροπή δεν έχει διερευνήσει την υπόθεση; Πρέπει να είναι τρελός», τόνισε. 

Αναφερόμενος στην παραπομπή του, είπε ότι «μια πληροφορία που με αφορούσε η οποία εισφέρθηκε από έναν προστατευόμενο μάρτυρ , την παρέπεμψαν 159 βουλευτές να εξεταστεί, σε αναρμόδια επιτροπή» και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ρώτησε: 

Υπάρχει κάποιος εδώ που έχει πέσει στην αντίληψή του παράληψη ή πράξη μου κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας που ζημίωσε το Δημόσιο, που ωφέλησε τη Novartis, που είχε ύποπτη σχέση με τη Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρεία;

Κουτσούμπας: Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες-παρωδία

Κατά την ομιλία του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοίνωσε ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία» προαναγγέλλοντας ότι θα αποχωρήσει και από τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

«Το ΚΚΕ όπως έχει τονίσει δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες παρωδίες με τη Novartis, την προκαταρκτική επιτροπή και την κοροϊδία που επιχειρείτε τώρα σε βάρος του λαού για να παίξετε τα μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Αρκετά ως εδώ. Συνεχίσετε αυτό το δρόμο μόνοι σας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτή τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας EUROKINISSI
 

Νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis, ξεκαθάρισε ορισμένα ζητήματα όσον αφορά τη στάση του. Ζητήματα που θα συνέβαλλαν και στη διαλεύκανση της υπόθεσης –όσο αυτό είναι δυνατόν– αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που δεν είναι άλλο απ' το γεγονός ότι το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους».

Επίσης, υπενθύμισε ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει πλήρως να διερευνηθεί... να συμπεριλαμβάνει όλα τα αδικήματα -και αυτά που θεωρούνται παραγεγραμμένα...- όπως επίσης ότι η έρευνα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την εξέταση των ανωνύμων μαρτύρων».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε επίσης ότι οι βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων στον χώρο του φαρμάκου βρίσκονται «στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων» για μεγαλύτερα κέρδη. «Είναι μεγάλη αφέλεια, πολιτική ανευθυνότητα θα έλεγα, να θεωρήσει κάποιος, για παράδειγμα, ότι δεν είχε σχέση η ανάδειξη του σκανδάλου Novartis με την ενόχληση των ΗΠΑ για τα κέρδη της Γερμανίας σε βάρος των δικών της εταιρειών, και η κόντρα που αυτές αναπτύσσουν στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας επίσης και σε άλλους πάρα πολλούς τομείς», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην προκαταρκτική επιτροπή, σημειώνοντας ότι η πορεία και ο σύντομος βίος της θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ως ένα ακόμα μνημείο εκφυλισμού. Όπως υποστήριξε, «από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε να εξετάσει, όχι την ουσία, αλλά αποκλειστικά και μόνο το θέμα της αρμοδιότητας ή μη της επιτροπής».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης, επικαλούμενη τη δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική. Στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Είναι φανερό ότι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από την επιτροπή της βουλής με την εξέταση όλων των μαρτύρων και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονταν σε συνθήκες δημοσιότητας και διαφάνειας, μόνο θετική συμβολή θα είχε στη διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης».

Πολάκης: «Εμετικός» ο νόμος περί ευθύνης υπουργών 

Με βολές κατά εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και με αίτημα να αλλάξει το Σύνταγμα που απαλλάσσει ενόχους διανθίστηκε η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην Ολομέλεια. 

Όπως είπε, «το πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα» και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Βενιζέλος και οι προκάτοχοί του έφτιαξαν έναν νόμο που να σας "καθαρίζει". ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. χρεοκοπήσατε τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος της χρεοκοπίας οφείλεται στον χώρο της υγείας». 

Μάλιστα, ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε «εμετικό» τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, επειδή οδηγεί σε παραγραφές.

Ο Παύλος Πολάκης EUROKINISSI
 

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Άδωνη Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ψεύδεται και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, στις χρηματοδοτήσεις «ανύπαρκτων», όπως είπε, sites μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και στο Harvard Project.

«Δεν σε κατηγορούν ότι γράφτηκες στο Harvard, αλλά ότι υλοποίησες το Harvard Project και τις επιθυμίες της Novartis», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης. Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, δήλωσε ότι «θέλει πολύ θράσος να είσαι βουτηγμένος στη διαφθορά και στη λαμογιά και να έρχεσαι εδώ και να λες "δεν ξέρω"». 

Επίσης, ο κ. Πολάκης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι παρασύρει τον κ. Μητσοτάκη σε ακροδεξιά ατζέντα.

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Βορίδη

Άθλια, κατασκευασμένη, κακότεχνη και μεθοδευμένη σκευωρία, χαρακτήρισε τη διαχείριση της υπόθεσης Νovartis, από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι από την αρχή στήθηκε μια άθλια σκανδαλώδης μεθόδευση. Συμπράξατε σε αυτή, μη επιτρέποντας να εξεταστούν μάρτυρες, γιατί δεν θέλατε να ανοίξει η συζήτηση και να φανεί η μεθόδευση. Η υπόθεση για την ιταμή μεθόδευσή σας θα ελεγχθεί από την επόμενη Βουλή και τότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη» ανέφερε ο εισηγητής της Ν.Δ.

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν θέλησε να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης εξετάζοντας τους μάρτυρες, αλλά και τα στοιχεία, ώστε να βγάλει, όπως είπε, το πόρισμά της, αλλά αρκέστηκε «στα στοιχεία που βασίζονταν σε τρεις ψευδομάρτυρες με κουκούλες για να παραπέμψει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς».

Ο κ. Βορίδης μίλησε για «νομική λογική ΣΥΡΙΖΑ» τόσο για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Νovartis όσο και για τη σημερινή μυστική ψηφοφορία με το στήσιμο 10 καλπών, μία για κάθε εγκαλούμενο.

«Εμείς είπαμε "διερευνήστε την υπόθεση, ώστε να έχετε υλικό για να μπορέσετε να αποφασίσετε αν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ή όχι της Βουλής". Δεν πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν έγινε η αξιόποινη πράξη για να αποφασίσετε ότι έστω, υπάρχουν ενδείξεις; Πώς αποφασίσατε ότι δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής, αφού δεν έχετε πράξεις για να αποφασίσετε αν έκανε ο εγκαλούμενος το ποινικό αδίκημα;» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής

Ο Θοδωρής Δρίτσας μίλησε για τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά του Δημοσίου που έγινε ποτέ και άφησε αδιάφορους επί μία δεκαετία τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν μιλάει για την διασπάθιση του χρήματος. Ας αφήσουμε τη σκευωρία και τα φιάσκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε με τον ίδιο τρόπο και στην υπόθεση Παπαντωνίου που τότε συναινέσατε. Οτι μόνο η δικαιοσύνη θα πρέπει να αναλαμβάνει τη δικαστική διερεύνηση και για τα πολιτικά πρόσωπα χωρίς τους προνομιακούς τρόπους παραγραφής» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέληξε λέγοντας πως «σήμερα με ένα τεράστιο ''ναι'' η υπόθεση NOVARTIS θα πάει μέχρι τέλους».

►Νίκη του Συντάγματος, της πολιτικής και της κοινωνίας χαρακτήρισε το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που αναγνωρίζει ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να ερευνήσει την υπόθεση Novartis ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

Απορρίφθηκε το θέμα συνταγματικότητας που έθεσε η Ν.Δ.

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.

Το θέμα τέθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ της έναρξης της συζήτησης επί του πορίσματος για την Novartis. Δεδομένου ότι το Προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

Tο θέμα της παραβίασης του άρθρου 60, έθεσε η Ν.Δ. για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, με το οποίο το βράδυ η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για τις δέκα κάλπες και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, ζήτησε αναδιάταξη του ψηφοδελτίου και προανήγγειλε αποχώρηση της ΚΟ στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει.

Ζήτημα παραβίασης του άρθρου 60 του Συντάγματος από την ΝΔ, έθεσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας πως έτσι περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών να αποφασίσουν όπως επιθυμούν για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ξεχωριστά.

Για προφανή παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή του ψηφοδελτίου έγινε για να καλύψει το ελλιπές σκεπτικό της πλειοψηφίας ως προς την ουσία της υπόθεσης.


Πηγή: efsyn.gr