Τα ελληνικά κόμματα για την πυραυλική επίθεση στη Συρία - Ειδήσεις Pancreta

Τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας -με τη στήριξη των συμμάχων τους- στη Συρία τονίζουν τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου -πλην Ν.Δ., που χαρακτηρίζει το χτύπημα «αναγκαίο». Ταυτόχρονα, όλα καταδικάζουν απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων, που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

ΣΥΡΙΖΑ

Απόλυτη αντίθεση στις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι εγκυμονούν κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, οι επιθέσεις «μάς βρίσκουν αντίθετους και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή. Ο ΟΗΕ είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει τις έρευνες και να παραπέμψει τους ενόχους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Και καταλήγει:

«Ο πόλεμος δεν είναι η λύση για το δράμα του συριακού λαού αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Μονόδρομος οι διπλωματικές και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και ο ενεργός ρόλος των διεθνών οργανισμών. Είναι αναγκαία η κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα αποτρέψει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Νέα Δημοκρατία

Το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, ήταν το εξής:

«Η καταδίκη κάθε χρήσης χημικών όπλων, πόσω μάλλον κατά αμάχων, είναι απερίφραστη.

»Δυστυχώς, αυτό που συνέβη στην πόλη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, δεν ήταν μεμονωμένο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα στη Συρία.

»Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων απάνθρωπων ενεργειών.

»Η σημερινή περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους στη Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

»Όπου τελικώς δεν υιοθετήθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση, παρά το ότι είχε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

»Τώρα χρειάζεται να επικρατήσει σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση και γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή. Κάτι που θα είχε απρόβλεπτες, μακροχρόνιες και διευρυμένες αρνητικές συνέπειες.

»Ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά και αποτελεσματικά στη διαχείριση και την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Συρία».

ΠΑΣΟΚ

«Οι στρατιωτικές επεμβάσεις δεν λύνουν τα προβλήματα. Τα περιπλέκουν με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του.

Όπως τονίζει, «χρειάζεται μια αξιόπιστη στρατηγική από πλευράς διεθνούς κοινότητας για τον ειρηνικό τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

»Επείγει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Επιβάλλεται η έρευνα από τον ΟΗΕ για την χρήση χημικών και για τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται».

ΚΚΕ

Απερίφραστη η καταδίκη της επίθεσης και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με το γραφείο Τύπου το κόμματος -που καλεί σε αντιπολεμική συγκέντρωση- να σημειώνει μεταξύ πολλών άλλων στην ανακοίνωσή του:

«Με τη σημερινή επίθεσή τους στη Συρία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Πραγματικός τους στόχος είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής. Αυτός ο στόχος τους φέρνει σ’ αντιπαράθεση μ’ άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και περιφερειακές δυνάμεις, με κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, γιατί υπηρετούν ανταγωνιστικά σχέδια.

»Η όξυνση των ανταγωνισμών, σε συνδυασμό με την τεράστια συγκέντρωση αντιμαχόμενων πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς τόσο της περιοχής, όσο και όλου του κόσμου. Θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κύματα των προσφύγων και ξεριζωμένων, για τους οποίους οι θύτες – κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί – χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

»Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει διαφορετικά – με εμπορικούς “πολέμους” και αντιλαϊκά μέτρα - τα τεράστια αδιέξοδά του. Αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής που βυθίζει τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Το Ποτάμι

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Όταν βλέπεις τη φωτιά στη γειτονιά σου να μεγαλώνει δεν μπορεί παρά να ανησυχείς. Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά μας, η Λέσβος, έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα γι' αυτόν τον πόλεμο.

»Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους και θα συνεχίσουν να προσπαθούν, μαζί και εμείς και βέβαια μαζί και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

»Για να δοθεί μια λύση. Για να μην έχουμε άλλα θύματα, να μην έχουμε άλλους πρόσφυγες και να υπάρξει μια σχετική ηρεμία στην περιοχή».

Ένωση Κεντρώων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε να αναληφθεί πρωτοβουλία ειρηνευτική, να παύσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσει διεθνής συνάντηση για το μέλλον της Συρίας που θα υποχρεώνει τον Ερντογάν να αποσυρθεί από το Αφρίν και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και το απαραβίαστο των συνόρων.

Λαϊκή Ενότητα 

Μετά την πυραυλική επίθεση στη Συρία ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε ότι «τίποτα δεν θα είναι όπως πριν» και πως «οι ΗΠΑ και οι πρόθυμοι σύμμαχοί τους άνοιξαν ένα νέο εφιαλτικό πολεμικό κεφάλαιο στην περιοχή και τις πύλες της αβύσσου για τον κόσμο».

Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. υποστήριξε πως «μόνο οι λαοί με τους φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες τους μπορούν να τους σταματήσουν» ενώ επιτέθηκε

στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που «έχει κάνει κάτι που δεν θα τολμούσε καμία άλλη κυβέρνηση. Προσέφερε στις ΗΠΑ νέες βάσεις και διευκολύνσεις σε όλη την επικράτεια και τις παρέδωσε, με πρώτη την Σούδα, προς υποστήριξη από στεριά, αέρα και θάλασσα της παράνομης δυτικής ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην Συρία».

Είπε ακόμη αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ότι «θάβει έτσι τα εθνικά μας συμφέροντα και βάζει απέναντί μας όσους θα έπρεπε να έχουμε δίπλα μας φίλους και συμμάχους, την Συρία και κυρίως την Ρωσία».


Πηγή: efsyn.gr