Κοτζιάς: Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρηνική συνύπαρξη με Τουρκία - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώνεται επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό. Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέρριψε τυχόν αλλαγή συνόρων, επισήμανε ότι η Τουρκία έχει την τάση να δημιουργεί εντάσεις και τόνισε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να παρασύρεται σε ένα τέτοιο «παιχνίδι» («chicken game»).

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel ONLINE, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται σε περίοδο «μεγάλης νευρικότητας: αντιμετωπίζει εσωτερική αμφισημία, ταλάντευση, αντίφαση. Ανάμεσα σε μια τάση αλαζονείας και την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή, και έναν ενδόμυχο φόβο και  ανασφάλεια».

Από την πλευρά της η Ελλάδα προσπαθεί να τροφοδοτήσει την αίσθηση ότι «δεν έχει κακές βλέψεις ούτε θέλει να είναι κακός γείτονας. Από όλους τους γείτονες της Τουρκίας ο εν δυνάμει καλύτερος είμαστε εμείς. Αλλά ο κύριος Ερντογάν αποφάσισε να έχει προβλήματα με όλους, ακόμα και με τους καλούς γείτονες».

Αναφορικά με το θέμα των συνόρων ο υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο Ερντογάν «μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Προς το παρόν δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση. Δείχνει όμως διάθεση παρενόχλησης της χώρας, δημιουργίας επεισοδίων, αμφισβήτησης της κυριαρχίας της δικής μας και κατά συνέπεια της Ε.Ε. σε σειρά από θαλάσσιες περιοχές και χώρους, αλλά ξέρει ότι με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με το Ιράκ ή τη Συρία, αλλά με ένα συγκροτημένο κράτος, με μεγαλύτερες ικανότητες και δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι θέλει κάτι τέτοιο».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την Τουρκία «σταθερή σε έναν δυτικό προσανατολισμό». Όπως συμπλήρωσε, «εμείς θέλουμε τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, καμιά φορά όμως φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει τον εκτουρκισμό της Ευρώπης. Και εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε». 

Ο υπουργός ρωτήθηκε εάν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρέμβουν υπέρ της Ελλάδας σε μία κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε με νόημα ότι αφενός η Ε.Ε. δεν μπορεί «από τη δομή της μπορεί να παρέμβει σε ένα πιο δύσκολο πρόβλημα... αλλά παρεμβαίνει προληπτικά, ώστε να μην φτάσουμε εκεί...» κι αφετέρου οι Αμερικανοί «δεν είναι παρόντες στην περιοχή όπως ήταν παλαιότερα.. και αυτό πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη». 

Σχετικά με το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «για πρώτη φορά ένα επεισόδιο, όπου κάποιοι στρατιωτικοί πέρασαν 10 μέτρα μέσα στα σύνορα,  αντιμετωπίζεται με προσπάθεια να εξελιχθεί σε κρίση, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις, επί δεκαετίες, τους ανταλλάσσαμε». Όπως επισήμανε, εν είναι αυτή συμπεριφορά συμμάχου στο ΝΑΤΟ: «Είμαστε δύο χώρες σε ειρηνικές σχέσεις. Τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν».  

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς πήρε αποστάσεις από την πιο επιθετική ρητορική κατά της Τουρκίας που έχει υιοθετήσει ο Πάνος Καμμένος. Όπως είπε, «τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουν διαφορετικά μέσα και τρόπο συμπεριφοράς. Εγώ είμαι οπαδός της νηφάλιας και ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων... Ο κ. Καμμένος εκδηλώνει αυθόρμητα την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις. Ο δικός μου χαρακτήρας σαν άνθρωπος, όχι μόνο επειδή προΐσταμαι της διπλωματίας, είναι διαφορετικός».

πηγή


Πηγή: pancreta