Την ερχόμενη Τετάρτη η προανακριτική στη Βουλή - Ειδήσεις Pancreta

Σε μία ημερήσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στις 21 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η κυβερνητική πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής που θα αποφανθεί για το σκάνδαλο της Novartis, όπως αποφάσισε σήμερα (Πέμπτη), σε σχετική της συνεδρίαση, η Διάσκεψη των Προέδρων.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 το βράδυ, οπότε και θα υπάρξει μυστική ψηφοφορία, σε 10 ξεχωριστές κάλπες για κάθε πολιτικό πρόσωπο που φέρεται να έχει εμπλοκή.  Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.  

Οι ομιλητές θα είναι πολλοί (αναμένονται πάνω από 40 ομιλίες), ενώ δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν όλα τα πρόσωπα που φέρονται εμπλεκόμενα. Δεν αναμένεται να μιλήσει ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Αναλυτικότερα, η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα. 

«Η στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης βλάπτει το κλίμα νηφαλιότητας»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, με κοινή ανακοίνωσή τους, ζητούν νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση στη δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών.

Όπως τονίζουν, «ο χειρισμός από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών... ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Ο χειρισµός από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσµοθετηµένη από την έννοµη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Όµως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. Άλλωστε, η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο.

πηγή


Πηγή: pancreta